cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ravi Zacharias
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 februari 2021 door Redactie

Schokkend onderzoek bevestigt misbruik en verkrachting door Ravi Zacharias

Een onafhankelijk onderzoek bevestigt dat apologeet Ravi Zacharias betrokken was bij seksueel misbruik. De oprichter van Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) overleed in mei 2020 aan kanker. Na het overlijden van de apologeet zijn er verschillende meldingen gedaan van seksueel misbruik, waarna de organisatie een onderzoek startte. "Tragisch genoeg getuigen meerdere vrouwen van sexting, ongewenste aanrakingen, geestelijk misbruik en verkrachting door Zacharias", luidt de reactie van RZIM op hun website.

Interviews met meer dan twaalf masseuses van een spa in het Amerikaanse Atlant vormen de basis van het onderzoek. Zacharias was mede-eigenaar van de inmiddels gesloten spa. Drie masseuses stapten als eerste naar voren met hun verhaal. "Hij deed continu zijn broek naar beneden en bevredigde zichzelf", aldus één van de masseurs uit de inmiddels gesloten 'Day Spa'. "Ik heb het nodig", herhaalde Zacharias bij de daad volgens de werknemers van de spa. Het bleef niet bij de zelfbevrediging. De masseuses gaven aan dat hij vroeg om naaktfoto's. Daarnaast vroeg hij de vrouwen seks met hem te hebben.

Naar aanleiding van het verhaal van de masseuses startte RZIM een onafhankelijk onderzoek. Hiervoor schakelden zij advocatenbureau Miller & Martin in. RZIM gaf aan geschokt te zijn door de berichten en hoopten door het onderzoek de onschuld van de overleden oprichter van de organisatie te bewijzen. "Wij herkennen ons niet in de man uit de verhalen", reageerde de organisatie in eerste instantie op het verhaal van de drie masseuses.

Het onderzoek is inmiddels een half jaar gaande. Vier voormalig werkneemsters van de spa geven aan dat Zacharias masturbeerde tijdens de behandelingen en vroeg of de vrouwen zijn geslachtsdelen wilden betasten. Vijf masseuses getuigden dat zij  op ongepaste wijze door de apologeet waren aangeraakt. Zacharias had seks met twee van de masseuses, waarvan één van de vrouwen aangeeft dat er meermaals spraken was van verkrachting. Daarnaast zijn er tijdens het onderzoek naaktfoto's en romantische berichtwisselingen gevonden van vrouwen die niet de echtgenote waren van de overleden apologeet. "We zijn diep geraakt door de uitslag van het onderzoek en leven mee met de vrouwen die door dit vreselijke misbruik zijn getroffen", aldus de reactie van RZIM.

De wereldwijde christelijke organisatie voert hervormingen door in de structuur, cultuur en het beleid. Ze willen de gaten in het systeem dichten en zo voorkomen dat er opnieuw dergelijk misbruik plaats zal vinden. Hiermee volgen ze het advies op van RZIM apologeet Max Baker-Hytch. "De realiteit is dat Ravi's reputatie aan flarden is; maar zijn nalatenschap –dit team– hoeft dat niet te zijn", gaf hij aan. "Er zullen drastische en diep vernederende maatregelen nodig zijn om de wereld te laten zien dat we het serieus nemen om onze leiderschapsstructuur vanaf de grond af opnieuw op te bouwen."

In de reactie biedt de organisatie ook haar excuses aan aan Lori Anne Thompson. De Canadese christelijke vrouw deed in 2017 melding van ongepast online contact met de apologeet. Zacharias zou ongevraagd naaktfoto's hebben gestuurd naar Lori Anne Thompson en om foto's van de vrouw hebben gevraagd. "We geloven dat Lori Anne Thompson de waarheid heeft verteld over haar relatie met Ravi Zacharias", aldus RZIM. "Met diep berouw erkennen we dat we Thompson eerder niet geloofden en zowel publiekelijk als in het privé een verkeerd beeld van haar hebben geschetst in de afgelopen jaren. We zijn hier zeer bedroefd over en schamen ons diep."


Seksueel misbruik
- Mara werd ritueel misbruikt: “Als God almachtig is, hoe kon Hij toekijken en niets doen?”
- Marianne werd verkracht: "Mijn vertrouwen in God is gegroeid"
- Studenten doorbreken taboe seksueel misbruik: "Het gebeurt in 'normale' gezinnen uit de kerk"
- Slachtoffer van seksueel misbruik vraagt zich af: "Is het ooit nog mogelijk om los te komen uit die wereld?"
- Beth Moore verlaat Southern Baptist Church: "Misstanden in strijd met het evangelie"
Meer over Seksueel misbruik »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

G
Dit is een grote schok voor de christelijke wereld en het zal ongetwijfeld aangegrepen worden om christenen in het algemeen te veroordelen.

David Wood heeft hier een erg goed betoog over en wat het gevaar is als ‘we’ sprekers/voorgangers/etc. op een voetstuk plaatsen:https://youtu.be/ArlP-NuFCig