cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hour of Power
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

18 juli 2022 door Patrick Goede

Irina werd verlost van haar baan als prostituee: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Irina werd tien jaar lang gedwongen om haar lichaam te verkopen achter de ramen van de Amsterdamse Wallen. Ze was een slachtoffer van sextrafficking, een soort slavenhandel waarbij vrouwen uit het buitenland door pooiers naar Nederland worden gebracht voor prostitutie. Ze vertelt bij Hour of Power haar bewogen verhaal: "Ik schreeuwde het uit naar God."

Stichting Hour of Power heeft als missie om door middel van de moderne massamedia de liefde van Christus door te geven. Iedere zondag te zien op RTL5 om 8:00 en 9:00!
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Hour of Power

Irina had een moeilijke jeugd, ze trouwt vervolgens met een man die haar geweldadig behandelt en uiteindelijk de kinderen van haar wegneemt. Daarna wordt ze gedwongen om in een bar naakt op tafel te dansen. Iemand biedt haar een paspoort aan om beter werk te krijgen in Nederland. Wat ze niet weet is dat ze daar in de prostitutie terecht zal komen. Toch laat God Irina weten dat Hij haar ziet: "In 2006 zat mijn pooier in Italië voor zaken. Ik moest nog steeds werken maar toen ik in die tijd een keer met de trein ging viel ik daar in slaap. Toen ik wakkerschrok rende ik richting de deur en vergat mijn tas. Ik kon hem nergens meer vinden. Er zat 800 euro in, 3 mobiele telefoons en 14 sleutels van het pand waar ik werkte. Ik zou aan niemand kunnen uitleggen dat deze belangrijke spullen weg waren. Ik begon op straat te huilen en schreeuwde het in wanhoop uit naar God: "Alstublieft, help mij!"

Oude man
De volgende dag wordt er op de deur geklopt bij Irina. Ze doet geschrokken open in de angst dat het politie is: "Er stond een oude man voor de deur die zei dat hij mijn tas gevonden had. Ik zei dat hij geen grappen met mij moest maken maar het bleek echt zo te zijn. De sleutels zaten erin, mijn paspoort en alles. Deze man was bijna honderd denk ik en hij vertelde over God en dat Hij van mij hield en dat ik op een duistere plek werkte. Dat was echt een wonder."

in 2012 geeft Irina uiteindelijk haar leven helemaal aan God. "Ik vroeg God om mij uit deze situatie te halen. Diezelfde week kwamen er mensen die op 'outreach' waren. Ze wilden voor mij bidden omdat ze christenen waren. Ik werd woedend en vertelde dat ik al genoeg problemen had. Ik vertelde hen dat ik ze nooit meer wilde zien. Ze reageerden heel aardig: 'Oke, oke. We bidden thuis wel voor je'. Toen ik thuiskwam hoorde ik voor het eerst de stem van God: 'Je vroeg mij om hulp en nu negeer je mijn mensen'. Ik werd op de grond gedrukt, ik voelde Gods aanwezigheid zo sterk. Ik krijg er nog kippenvel van. De week erop zag ik weer christenen op straat lopen. Ik klopte heel hard op het raam en vroeg hen om mij te helpen en voor mij te bidden."

Scharlaken Koord
Irina kwam zodoende in aanraking met het Scharlaken Koord en is inmiddels uit de prostitutie vandaan. Marja Sijpestein vertelt wat deze organisatie betekent voor vrouwen zoals Irina: "De naam is een verwijzing naar de prostituee Rachab uit de Bijbel die een scharlaken koord uit haar raam hing. Zij werd belangrijk voor het volk van Israël door dit teken van geloof aan de verspieders. Prostituees zeggen vaak eerst dat het goed met ze gaat maar na een tijdje delen ze toch meer over hun leven. Ze hebben vaak ook schulden door pooiers die hen zeggen wat ze moeten doen en wat ze moeten afdragen." 

Bij het Scharlaken koord hebben ze nu de Work academy opgericht waardoor vrouwen iets kunnen leren om een nieuw bestaan op te bouwen. Daar hebben ze nu mooi de tijd voor want vanwege de coronacrisis ligt het werk op de Wallen stil. "Ik ben blij dat er nu meer aandacht voor uitbuiting en mensenhandel komt. Sommigen denken dat je dat kunt reguleren en scheiden van de prostitutie. En dat het dan wel goed komt. Maar dat lukt niet. Daar is Nederland nog wel naiëf in", aldus Marja Sijpestein.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Bijzonder getuigenis! Alleen: wat een nare openingszin: prostituee Irina werd etc. Jarenlang heb ik gewerkt met vrouwen en mannen die in de prostitutie werken, maar nooit hebben wij als hulpverleners iemand 'prostituee' genoemd. We spraken over de vrouw (en in sommige situaties de man) die in de prostitutie werkt, om zo bewust haar identiteit los te koppelen van het beroep. De reden daarvoor is dat vrijwel niemand uit

vrije wil in dat vak terecht komt en het beroep altijd met traumatische herinneringen gepaard gaat.