Caroline kookt met Marit Goesens: "Ik ben dankbaar voor mijn burn-out"
In de nieuwe serie van Puntuit duiken jonge christenen die iets heftigs hebben meegemaakt de keuken in met 'Caroline kookt'. Marit Goessens kreeg na haar afstuderen een burn-out als twintiger. "Ik ben nu dankbaar dat ik een burn-out heb gehad, omdat ik mezelf beter heb leren kennen, maar in de tijd van mijn burn-out stond ik daar heel anders in", vertelt Marit.
Caroline en Marit koken een vegetarische variant op kip madras en praten over de burnout van Marit. "Ik was hooggevoelig en door veel prikkels om mij heen knapte dit op een gegeven moment", vertelt de schrijfster van het boek 'Handboek bij burn-out'. Goessens legt uit hoe het was om in een burn-out te zitten. "Je zat op de bank en was al blij dat je je bed uit kon komen. Alles was te veel, ik kon zelfs geen tv-kijken of radio luisteren. Ik raakte in een isolement. Je bent jezelf niet meer."
"Ik ben nu dankbaar dat ik een burn-out heb gehad, omdat ik mezelf beter heb leren kennen, maar in de tijd van mijn burn-out stond ik daar heel anders in natuurlijk." Ondanks dat het nu veel beter gaat met Marit, merkt ze dat ze nog wel last heeft van een nasleep van de burn-out. "Ik merk dat ik hoofdpijn krijg als ik mij voor een langere tijd probeer te concentreren. Dat kan ik niet meer. Hierin ben ik nog niet helemaal de oude. Het positieve is, dat ik heel bewust ben gaan kijken naar waar mijn hart lag en waar ik weer energie van zou krijgen. Zo kom je uiteindelijk ook weer uit je burn-out. Je leeft bewuster."
Uiteindelijk startte Goessens na haar burnout een eigen praktijk als psychologe en ervaringsdeskundige. "In het burn-out en hooggevoelige wereldje zijn er veel dingen waar ik als christen niet achter sta. Vanuit mijn christen-zijn ben ik in mijn praktijk bezig met de begeleiding van hooggevoelige en hoogbegaafde jongeren. Ik geef hen handvaten om om te gaan met prikkels."
Praatmee