Dat wij Joden niet in Jezus hoeven te geloven is volgens deze Jood een misleidende en gevaarlijke leer

God14 augustus 2019 Israël en de Bijbel
Avi Snyder

‘Joden hebben Jezus niet nodig en andere misvattingen’, luidt de titel van zijn boek. We maken een Skype-afspraak met de Joodse schrijver Avi Snyder voor een interview. In Nederland is het vier uur ’s middags. Bij Avi is het negen uur ’s ochtends. Hij is in Amerika op reis, maar heeft in een McDonalds een plekje met wifi gevonden. Te midden van het lawaai vertelt hij vriendelijk, soms vurig, maar onverstoorbaar zijn verhaal.

Ik ben geboren en getogen in een traditioneel Joods gezin in New York. We waren niet echt religieus, maar hielden wel de Joodse traditie, aten koosjer en bezochten de synagoge. Ik was Joods en dat was het belangrijkste voor me. Ik had over Jezus gehoord, maar kende de Evangelieboodschap niet. Wel wist ik wat voor een verschrikkelijke dingen er in de naam van Jezus zijn gedaan met ons volk.

Bij de verkondiging van het Evangelie onder mijn volk stuitte ik vooral ook op weerstand van christenen.

Een Joodse atheïst
Als student van een jaar of twintig beschouwde ik mezelf als een Joodse atheïst en nihilist. Ik had besloten dat God niet bestond, maar eigenlijk was ik diep van binnen boos op Hem. Vanwege de Holocaust, maar ook omdat ik als nihilist geloofde dat het leven volkomen zinloos was. Je kon hooguit proberen nog wat bevrediging te halen uit je werk of je relaties. Maar als je leven toch geen zin heeft, hebben die dingen eigenlijk ook geen betekenis. Dat maakte me zo boos, dat ik op een gegeven moment mijn vuist balde naar het plafond en uitriep: “Hoe durft U mij dit aan te doen!” Meteen werd ik overrompeld door de gedachte: “Als jij een atheïst bent, tegen wie schreeuw je dan nu?” De volgende gedachte kwam zo helder als een stem: “Als je boos op Mij wilt zijn, geef dan eerst maar toe dat Ik besta”.

Ik geloofde dat het God was Die tot mij sprak en besloot op zoek te gaan naar de waarheid. Op dat moment bracht de Heere twee soorten mensen op mijn pad: van Jews for Jesus en een christelijke familie die bereid was om liefdevol de waarheid met me te delen. Ik las boeken van een Joodse gelovige en begon de Tenach (het Oude Testament) te lezen. Uiteindelijk raakte ik ervan overtuigd dat als de Bijbel klopte, Jezus ook echt de Messias moest zijn. Ik had alleen geen zin om hier iets mee te doen, omdat ik simpelweg bang was voor de eventuele gevolgen.

Ommekeer
Drie maanden later, in de auto op weg naar huis, kwam er opnieuw een gedachte in mij op. “Wat ga je doen als je thuis bent, Avi?” “Nou, niet veel”, dacht ik. “Nu je weet dat Jezus werkelijk de Messias is, handel er dan ook naar”, klonk het dringend in mijn hoofd. Dus zei ik na mijn thuiskomst een gebed op. Er gebeurde helemaal niets en dat stelde me een beetje teleur. Ik was heel trots dat ik zo’n nobele daad had gedaan en had minstens het gezang van een engelenkoor verwacht. Toen ik nogmaals probeerde te bidden, werd ik overspoeld door berouw en kon ik niets anders uitbrengen dan: “Het spijt me, het spijt me echt heel erg”. Ik had alle reden om berouw te hebben. Ik was geen moordenaar of dief, maar ik had berouw over de vijandigheid tegen God die ik zo lang in mijn hart had gekoesterd. Terwijl Hij niets anders had gedaan dan mij liefhebben, beschermen, in leven houden en over me waken. Ook toen ik opstandig was. Op dat moment gaf ik me echt aan Hem over en wilde ik de Heere met heel mijn hart volgen en dienen.

Dat wij Joden niet in Jezus hoeven te geloven en dat God voor mijn volk een aparte weg tot behoud heeft, is een misleidende en gevaarlijke leer.

De gevolgen
Wonderlijk genoeg wist ik meteen dat ik het meest Joodse had gedaan wat ik maar kon doen. Dat ik het juiste had gedaan. Dat Jezus de Joodse Messias is en dat ik in Hem moest geloven. Jezus zegt: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven, niemand komt tot de Vader dan door Mij”. Die woorden maken overgave aan Hem een zaak van leven en dood, voor iedereen. Jood of niet. Ik besefte ook dat ik de rest van mijn leven misschien niet begrepen en zelfs afgewezen of gevreesd zou worden door de mensen waar ik het meest van hield. Juist wij Joden moeten een ingrijpende keuze maken. Wat is belangrijker: de aanvaarding van ons volk of de aanvaarding van de God van ons volk?

De olifant in de kamer
Mijn moeder was jaren daarvoor al overleden, maar mijn stiefmoeder was een Holocaustoverlevende. En ik wist dat haar reactie op mijn geloof in Jesjoea heftig zou kunnen zijn. Mijn vader was ernstig teleurgesteld. Hij had negatieve ervaringen met christenen en het christendom. Als jongetje was hij vroeger door leeftijdsgenootjes achternagezeten en uitgescholden voor ‘Christusmoordenaar’. Nadat ik tot geloof kwam, was onze relatie tientallen jaren behoorlijk gespannen, maar gelukkig is het contact nooit verbroken. Ken je de uitdrukking ‘de olifant in de kamer’? Dat omschrijft precies hoe het was: bij iedere ontmoeting stond er altijd een groot, zwaar onderwerp tussen ons in dat we zorgvuldig ontweken. Maar laat ik je iets moois vertellen: een paar jaar geleden mocht ik met mijn stiefmoeder bidden en heeft ze haar leven aan de Heere Jezus gegeven. Mijn vader is onlangs honderd jaar geworden. Hij is fragiel, maar nog steeds helder van geest. Hoewel hij altijd zegt dat hij ‘geen zin heeft om met mij over religie te praten’, kapt hij het gesprek niet langer af en luistert hij beleefd. Ik ben begonnen hem te schrijven. Altijd als ik hem zie of bel, vraag ik of hij mijn laatste brief heeft gehad en wat hij ervan vond. “Nou, ik vond het meer een preek dan een brief”, is steevast het antwoord. Maar dat betekent in ieder geval wel dat hij het leest en dat geeft me hoop. Ik blijf voor hem bidden!

Roeping
Ik kreeg hulp van Jews for Jesus; ze hielpen me te groeien in geloof en ik kwam in aanraking met een gemeente. Kort daarna trouwde ik met Ruth, een fijne, gelovige vrouw en in 1980 werden we gevraagd om te gaan werken voor Jews for Jesus. Ruth en ik wisten dat dit voor ons de juiste weg was. We hebben in de afgelopen veertig jaar het voorrecht gehad om in zes landen te wonen en de Heere te dienen. We hebben daarin een pioniersfunctie mogen vervullen. In Amerika, Oekraïne, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Hongarije hebben we nieuwe teams mogen vestigen om het Evangelie verder onder de Joodse inwoners te verspreiden.

Wees niet bang om afgewezen te worden, maar troost mijn volk door hen te geven wat ze het meest nodig hebben!

Weerstand
Bij de verkondiging van het Evangelie onder mijn volk stuitte ik vooral ook op weerstand van christenen. Soms vanwege theologische opvattingen, maar in een land als Duitsland komt veel van die weerstand voort uit schuldgevoel over de Holocaust. Vanwege het stilzwijgend toekijken van christenen in die tijd en ook omdat de kerk soms openlijk steun heeft verleend aan Hitler. Er is veel schuld en schaamte. Dus willen ze nu op zijn minst neutraal zijn ten opzichte van Joodse mensen of in ieder geval niets zeggen wat hen kwetst of beledigt. Of ze menen Joodse mensen te steunen, door alles goed te keuren wat zij goedkeuren. En helaas is Jezus van ons vandaan houden een van de dingen die de meeste Joodse mensen goedkeuren. Sommige christenen hebben de opvatting dat alleen Joden het Evangelie aan hun volksgenoten mogen vertellen. Maar hoe kunnen Joodse mensen elkaar het Evangelie vertellen als ze het zelf nog niet hebben gehoord?

Hoopvol
Mijn boek is geschreven met de oprechte hoop de harten te winnen van christenen die van mijn volk houden. Ik twijfel niet aan hun liefde, maar die liefde is op veel punten gecorrumpeerd door onderwijzing die leert dat het voldoende is om Joodse mensen alleen lief te hebben en te ondersteunen. Dat het genoeg is om op te staan tegen het antisemitisme, en op te komen voor het bestaansrecht van Israël. Dat wij Joden niet in Jezus hoeven te geloven en dat God voor mijn volk een aparte weg tot behoud heeft. Of dat redding voor Joodse mensen sowieso niet nodig is. Dit is een misleidende en gevaarlijke leer. Het Evangelie onthouden aan mijn Joodse volk is geen daad van liefde. Het is alsof je het geneesmiddel voor kanker bezit, maar het niet aan de kankerpatiënt wil geven. Ik hoop dat ik christenen kan bemoedigen mijn volk net zo lief te hebben als God hen liefheeft. Hij hield genoeg van ons om Zijn Zoon te zenden om voor onze zonden te sterven en Hij houdt genoeg van ons om ons te vertellen dat we Zijn Zoon nodig hebben om gered te worden.

Boodschap voor ons
Christenen uit Nederland, als jullie mijn volk liefhebben, doe dat dan op een Bijbelse manier, zoals de apostel Paulus dat deed. Paulus had ons lief met een gebroken hart. Zijn hart was gebroken, omdat hij wist dat we van God gescheiden waren. Paulus, de apostel van de heidenen, bracht het Evangelie altijd eerst aan het Joodse volk. Zegen hen ook, zoals de apostel Paulus dat deed. Door hen tot jaloersheid te wekken. Niet alleen door een liefdevolle, christelijke levensstijl, maar door hen het Evangelie uit te leggen. Ze moeten de waarheid leren kennen. En ten slotte, bid voor hen zoals Paulus voor hen bad, en dat is voor hun redding. In Romeinen 10 zegt hij: “de oprechte wens van mijn hart en mijn gebed tot God voor Israël is gericht op hun zaligheid”. Wees niet bang om afgewezen te worden, maar troost mijn volk door hen te geven wat ze het meest nodig hebben!

Praatmee

Beluister onze podcast

#330 Jeffrey & priester Jos Strengholt over ChristenUnie/SGP in Europa en Gaza
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Eppo Bruins
Column

Wantrouwende CU-leden bezorgen partijgenoot Eppo Bruins kras op zijn ziel

Neemt een ‘ChristenUnie-minister’ zitting in het ‘meest rechtse kabinet ooit’? Voor veel CU-leden klinkt dit als een nachtmerrie. Deze week werd duidelijk dat dit werkelijkheid dreigt te worden. Voormalig CU-Kamerlid Eppo Bruins wordt zeer waarschijn

Tom de Wal
Nieuws

Inspectie onderzoekt klachten over evangelist Tom de Wal

Pia Dijkstra, demissionair minister van Medische Zorg, sprong onlangs in de bres voor mensen die schade ondervinden van genezingsdiensten van Frontrunners Ministries. Zij riep hen onlangs op om zich te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Tony Evans
Nieuws

Bekende Amerikaanse voorganger legt ambt tijdelijk neer na zondebekentenis

Pastor Tony Evans, de invloedrijke leider van de Oak Cliff Bible Fellowshipkerk in Dallas (Texas), heeft tijdelijk zijn ambt neergelegd. Dat melden diverse media. De in Amerika bekende Afro-Amerikaanse voorganger maakte bekend hiertoe genoodzaakt te

Jos Strengholt
Podcast

Priester Jos Strengholt over koers ChristenUnie: "Alsof ik het CDA hoor spreken"

De ChristenUnie verdwijnt uit het Europees Parlement en de SGP viert een eclatante verkiezingsoverwinning. Priester en columnist Jos Strengholt reageert in de nieuwspodcast van Cvandaag op deze nieuwsgebeurtenis. Met de kennis van nu hadden de Christ

De Southern Baptist Convention (SBC
Nieuws

Amerikaanse baptisten verwerpen voorstel om kerken met vrouwelijke pastors te verbieden

De Southern Baptist Convention (SBC) uit Amerika heeft een voorstel verworpen om kerken met vrouwelijke pastors formeel te verbieden. Hoewel 61 procent van de afgevaardigden voor het voorstel stemde, was dit niet genoeg om de vereiste tweederdemeerde

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant merkt op dat gebrek aan blijdschap bij christenen niet onschuldig is

Het gebrek aan blijdschap bij christenen is een zonde, zo stelde de vorig jaar overleden Amerikaanse predikant Tim Keller. Ds. J. Koppelaar haalde deze woorden van Keller onlangs aan in een preek. De hersteld hervormde emeritus-predikant vroeg zich a

Chris Develing
Column

Waarom de tijd rijp is voor twaalf podcastafleveringen over abortus

‘Is het mogelijk om twaalf podcastafleveringen te vullen met het onderwerp abortus?’ Dit is een zeer begrijpelijke vraag die we onszelf bij de NPV – Zorg voor het Leven ook echt wel hebben gesteld. Veel mensen zullen zich afvragen of er wel zoveel te

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Leven met God vraagt om een ultieme prijs: levensoffers

U heeft vast wel eens uitspraken gehoord als “de kost gaat voor de baat uit”. Dat soort woorden zijn een beetje cliché, maar zoals alle clichés zijn ze dat om dat er iets vanzelfsprekends onder woorden wordt gebracht. Als er iets belangrijks moet geb

Meerartikelen

Esther van Fenema
Video

Terugkijken: een goed gesprek over zingeving en leegte met Esther van Fenema

Zondagochtend 2 juni vond de vijfde en tevens voorlopig de laatste ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. Deze keer ging voorganger Joël Boertjens in gesprek met Psychiater Esther van Fenema over het thema Zinge

Orde der Dwazen
Nieuws

Theatergroep Orde der Dwazen in Hoofddorp lanceert nieuw initiatief

De christelijke theaterwerkplaats Orde der Dwazen (ODD) timmert al jaren aan de weg met aansprekende toneelstukken. De groep heeft inmiddels zoveel ervaring dat je ze eigenlijk geen ‘amateurs’ meer kan noemen. Ze worden veel gevraagd en treden op in

paus
Nieuws

Paus: "Preek niet langer dan acht minuten want anders vallen mensen in slaap"

Wat paus Franciscus betreft duren preken niet langer dan acht minuten. Dat zei hij deze week tijdens zijn wekelijkse audiëntie. De preek moet volgens de paus een ‘beeld, gedachte of gevoel’ bevatten en dus vooral niet te lang duren. Dan vallen mensen

 Hugo de Jonge
Positief nieuws

Minister Hugo de Jonge sluit laatste Kamerdebat af met woorden uit Psalm 90

Het nieuwe kabinet krijgt steeds meer vorm. Dat betekent ook dat het oude, demissionaire kabinet afscheid gaat nemen. Hugo de Jonge, in de afgelopen jaren minister op verschillende departementen, sprak de Tweede Kamer woensdag toe in zijn allerlaatst

pakistan
Nieuws

Moslims in Pakistan protesteren tegen arrestatie daders lynchpartij 74-jarige christen

Ongeveer een week nadat een 74-jarige christen in Pakisten gelyncht werd door moslims, spraken verschillende islamitische leiders tijdens een bijeenkomst in Sargodha hun steun uit voor de moord. Bovendien dreigden ze met meer geweld richting christen

Congo
Nieuws

Moslims richten bloedbad aan in christelijke dorpen DR Congo: zeker 80 doden

Islamitische terroristen hebben afgelopen week zeker tachtig christenen in Democratische Republiek Congo om het leven gebracht. Open Doors meldt dat er de extremistische moslimgroepering Allied Democratic Forces(ADF) een reeks aanslagen pleegde op ch

Shutterstock - inzet: Miquela Neyda
Interview

Miquela signaleert taboe: "Als ik christenen mijn verhaal vertel, nemen ze de benen"

“God is geen Sinterklaas, Hij geeft wat goed voor je is. Iets krampachtig willen is een doodlopende weg.” In het vorige deel van haar verhaal vertelde Miquela Neyda (37) dat ze snel trouwde, terwijl ze eigenlijk niet bij haar man paste. “Ik was opgel

TUA
Nieuws

Tweetal toegelaten tot predikantsopleiding CGK

Het curatorium van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) heeft woensdag twee broeders toegelaten tot de predikantsopleiding van deze kerken. De eerste die werd toegelaten is J. P. (Jan-Pieter) van Rossum (38) uit Werkendam. Hij is gehuwd, eigena

Verenigd Koninkrijk
Nieuws

Rapport: Britse christenen worden op zijspoor gezet

Christenen in het Verenigd Koninkrijk worden "achtergesteld" en "met minachting behandeld", waarschuwt een nieuw rapport. Christenen wiens overtuigingen in strijd zijn met de heersende LHBTI-ideologie lopen het grootste risico om aangevallen te worde

Trump
Nieuws

Trump waarschuwt christenen: "Democraten zijn tegen jullie religie"

Presidentskandidaat Donald Trump heeft maandag in een toespraak conservatieve christenen opgeroepen bij komende verkiezingen niet op de Democraten te stemmen. Die zijn volgens de voormalig president van de Republikeinen namelijk tegen religie, in het

Andreas
Video

Andreas kwam via zijn vriendin bij het christelijk geloof uit: "Zij had iets wat ik lange tijd zocht"

Alles op het hoogste standje, zo leefde Andreas zijn leven. Hij is vol nieuwsgierigheid, maar ook onrustig; altijd zoekend naar antwoorden en de volgende rush. Tijdens een bijzondere reis naar India bezoekt hij hotspots van verschillende religies en

Jan van Dooijeweert
God

Jan van Dooijeweert: 'Werkheiligheid is gevaar dat christenen bedreigt'

'Volgens mij gaat het in een christen-prediking bijna alleen over wat, als het geloof echt is, er beleefd wordt of beleefd moet worden. Meestal is er dan ook geen plaats voor de nodiging tot bekering en geloof. Een Christus-prediking is volgens mij d