cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
baudet
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 juli 2019 door Patrick Simons

Baudet complimenteert christelijk onderwijs én clasht met Segers over klimaatplannen : "Nitwit die er helemaal niets van weet"

Thierry Baudet hielde de gemoederen dit weekend opnieuw flink bezig. Daarbij kwam niet zelden het christendom ter spake. Zo zat de partijleider van Forum voor Democratie vrijdagavond bij Pauw tegenover CU-leider Gert-Jan Segers om over de klimaatplannen van het kabinet te praten. Zaterdag sprak hij op een symposium in Gouda over onder andere christelijk onderwijs en zondagavond schoof hij aan bij Café Hendriks & Genee waar hij flink uithaalde naar Segers. CIP.nl maakt de balans op. 

Vrijdag presenteerde het kabinet de klimaatplannen. Als onderdeel van het kabinet ging Segers live bij talkshow Pauw het debat aan met Baudet. Segers vertelde dat niet alles wat hij wilde is doorgegaan. "Er zijn maatregelen die ik wilde nemen, denk bijvoorbeeld aan de winkelsluiting op zondag. Dat scheelt een megaton. Ik geloof niet dat daar een breed draagvlak voor is maar ik zou het een prima idee vinden. D66 is een groene partij maar vindt 'funshoppen' op zondag nog net iets belangrijker dan een megaton CO2-reductie."

"Dit is gewoon een economische galg voor Nederland. Het is waanzinnig kostbaar en levert geen fluit op."

"Het is één van de langste zelfmoordbrieven uit de geschiedenis", stelt Baudet als hem wordt gevraagd wat hij van het klimaatakkoord vindt. "Dit is gewoon een economische galg voor Nederland. Het is waanzinnig kostbaar en het levert geen fluit op. Zelfs als je die quasi-wetenschap allemaal gelooft, is het volkomen irrationeel om als Nederland in tien jaar tijd 70% van onze energie renewable te maken. Heel Nederland moet dan volgebouwd worden met windmolens. Als je het echt allemaal wil geloven, moet je gewoon heel India een katalysator geven, dan moet je de bevolkingsgroei in Afrika gaan remmen. Maar met volkomen onvoldragen technologie, want die windmolens renderen helemaal niet, nu dan maar honderden miljarden gaan uitgeven? Dat is waanzin. Het is ook een goed teken dat de steun onder de bevolking afbrokkelt."

"Het mooie van het klimaatakkoord vandaag is dat we onzin kunnen tegenspreken", reageert Segers. "Je zegt dat het onbetaalbaar is, maar het gaat over 0,2% van onze totale economie." Dat is volgens Baudet echter totale onzin. "Of u begrijpt er echt helemaal niets van óf u zit gewoon glashard te liegen."

Symposium Gouda
Een dag later was Baudet te gast op een symposium in Gouda. CIP.nl sprak vooraf al met Henk-Jan Prosman over dit symposium. Onder andere Prosman zelf, Bart-Jan Spruyt en Baudet kwamen aan het woord. Het Reformatorisch Dagblad deed uitgebreid verslag. 

"Christelijk onderwijs is in Nederland het beste dat er is"

Het meest belangrijke onderwerp dat daarbij ter sprake kwam was bijzonder onderwijs. Bart Jan Spruyt vroeg om duidelijkheid aan Baudet. Hij vroeg hem om steun te betuigen aan de vrijheid van onderwijs. Baudet stelde vervolgens dat er schijnbaar misverstanden bestaan over zijn visie. "Ik ben altijd een groot voorstander geweest van christelijk onderwijs. In Nederland is dat onderwijs het beste dat er is. Als het om artikel 23 van onze Grondwet gaat, bestaat er voor mij alleen een niche-probleem: het islamtisch onderwijs."

Spruyt, die ooit door Baudet vergeleken werd met Johannes de Doper, zegt sinds de electorale succesen van hem regelmatig dezelfde soort vraag te stellen als Johannes de Doper destijds. "Ben jij Thierry, degene die komen zou, of verwachten wij een ander? Ben jij, na mensen als Bolkenstein of Fortuyn, de man bij wie het conservatieve gedachtengoed in goede is en die er politiek resultaat mee gaat boeken, of niet?"

Café Hendriks en Genee
Zondagavond schoof Baudet vervolgens aan bij café Hendriks en Genee, waarbij het opnieuw over de klimaatplannen ging. Daarbij haalde de leider van Forum voor Democratie hard uit naar Gert-Jan Segers, al was dat ook wel eenvoudig zonder tegenspraak en een doelwit dat zich niet kan verdedigen. 

Wanneer je wetenschappelijke rapporten leest, zie je volgens Baudet dat er ook onder wetenschappers heel genuanceerd wordt nagedacht. "Het punt is alleen dat die dikke rapporten heel genuanceerd zijn, maar dat de eerste drie bladzijden politiek zijn. De meeste politici lezen dan alleen die eerste drie bladzijden en denken dan dat iedereen het erover eens is. Zo'n nitwit als Gert-Jan Segers van ChristenUnie weet er helemaal niets van. Hij leest de eerste drie bladzijden van zo'n rapport en zegt dat er concensus is."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Ik geloof geen barst van die klimaatplannen. Economen hebben berekend dat dat ons 1000 miljard gaat kosten. Droom maar verder kabinet. Dat gaat het niet worden.