cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Anne van der Bijl
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 april 2019 door Al Janssen

Anne van der Bijl: ‘Wat heeft God vanochtend tegen je gezegd door Zijn Woord?’

“Wat heeft God vanochtend tegen je gezegd door Zijn Woord?” vroeg Anne van der Bijl me op mijn eerste werkdag bij Open Doors in januari 2002. Toen ik me bij Anne’s kantoor meldde, vroeg hij niet of ik een goede reis had gehad. Of zin had in koffie. Het eerste wat hij zei ging over Gods Woord en de impact ervan op mijn leven.

Gelukkig had ik die ochtend in de Bijbel gelezen! Een gedeelte uit Handelingen 21 over de oproer in Jeruzalem die leidde tot de arrestatie van Paulus. Ik zei tegen Anne: “Paulus vertelde zijn getuigenis, over hoe hij Christus ontmoette onderweg naar Damascus.” Hij knikte en moedigde me aan om door te praten. “Paulus geeft toe dat hij christenen vervolgde. Ik schreef in mijn notitieboek dat je zou kunnen zeggen dat hij een terrorist was.” Anne lachte en zei: “Dus God kan een terrorist veranderen en een evangelist van hem maken!”

Open Doors steunt christenen die om hun geloof worden vervolgd of verdrukt. Open Doors werkt wereldwijd in zo’n vijftig landen. Daarnaast wil Open Doors westerse christenen betrekken bij de Vervolgde Kerk.

Later ontdekte ik hoe sterk Anne geloofde dat de kracht van het evangelie zelfs de meest geharde islamitische extremisten kan veranderen. Mijn ervaring op die eerste werkdag laat zien dat de Bijbel Anne’s passie is. En waarom hij zijn leven riskeerde om bijbels te smokkelen naar christenen in gesloten landen.

Door de jaren heen reisden we rond de wereld en werkten samen aan zes boekprojecten. Elke ochtend bespraken we hoe God tot ons sprak door de Bijbel. Soms duurde ons gesprek hierover vijf minuten, soms meer dan een uur. Op een bepaald moment begon een van ons te bidden. We stopten nooit om elkaar te vragen waarvoor we moesten bidden – we gingen gewoon bidden.

We baden vanuit Gods Woord. We baden voor het werk dat Hij ons die dag te doen gaf. Bovenal baden we voor Zijn geliefde Bruid, de Kerk van Jezus Christus. En specifiek voor het deel van het Lichaam van Christus dat leed onder vervolging. Als we leiders van Hezbollah of Hamas gingen ontmoeten, herinnerde Anne me eraan dat wij misschien de enige ‘Bijbel’ waren die zij ooit zouden lezen. Samen baden we dat ze Jezus zouden zien in ons.

Mijn vriend Anne is nu ruim 90 jaar oud. Het is niet langer mogelijk om samen urenlang de Bijbel te lezen, te bespreken en erover te schrijven. Daarom put ik voor dit blog uit talloze gesprekken, Anne’s aantekeningenboeken en honderden audio-opnames. Ik hoop dat jij en vele andere lezers hierin iets opvangen van Anne’s passie en liefde voor Gods Woord.

Deze blog ging over het leven en gedachtegoed van Open Doors-oprichter Anne van der Bijl, geschreven door Al Janssen. Ruim twintig jaar werkte hij nauw samen met Anne. Samen reisden ze de wereld over, schreven zes boeken en ontmoetten talloze mensen. Dit is deel 1.

Wereldwijd op de bres staan voor vervolgde christenen: dat is wat Open Doors doet. Ruim zestig jaar geleden startte Anne van der Bijl het werk van Open Doors. Bezoek de website en lees meer over hoe de organisatie christenen in ruim zestig landen ondersteund.

Fotobijschrift: Anne en een deel van de Bijbelverzameling in zijn kantoor.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dank u Here voor Anne van der Bijl!