cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 mei 2018 door Jeffrey Schipper

NOS blundert met video over ontstaan van Israël

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft opgemerkt dat een video van de NOS over het ontstaan van de staat Israël veel fouten bevat en cruciale informatie wordt weggelaten. 

Op Twitter zette het CIDI alle door de NOS gemaakte fouten op een rijtje:

  • De NOS laat de ontstaansgeschiedenis van Israel beginnen in 1890. Daarvoor zouden de meeste Joden al eeuwen in Oost-Europa wonen, zo stelt de video. Dat is vreemd. Ten eerste gaat de Joodse geschiedenis in Israel al duizenden jaren terug.
  • Er heeft al die tijd een Joodse gemeenschap in het land gewoond. Ten tweede is meer dan de helft van de Israëli’s afkomstig uit Arabische landen als Marokko, Jemen en Irak. Niet uit Oost-Europa.
  • De video stelt de Britten "Palestina" zouden hebben gekoloniseerd. In feite was er geen onafhankelijk Palestina, het gebied was onderdeel van de Ottomaanse provincie Zuid-Syrië.
  • Het internationale draagvlak voor de Joodse staat ontstond niet pas na de Tweede Wereldoorlog. Al in 1917 sprak de Britse regering zich in de Balfour-verklaring uit voor de stichting van een Joodse staat in de landstreek Palestina.
  • In 1920 werd het plan voor een Joods nationaal tehuis bevestigd door de conferentie van San Remo en in 1922 door de Volkenbond, de voorloper van de VN.
  • De beschrijving van het VN-Verdelingsplan van 1947 zit vol met fouten. De NOS haalt zelfs het Arabische en het Joodse deel door elkaar. Dat gele deel op de kaart was juist het Arabische deel en vice versa.

  • Weer fout. Jeruzalem werd juist niet "in tweeën gesplitst" in het VN-verdelingsplan van 1947. De stad zou een internationale zone onder VN-beheer worden.

  • De NOS laat bovendien na te vermelden dat de Joden het verdelingsplan accepteerden, terwijl de Arabieren in het gebied en de Arabische staten het plan verwierpen. Na het aflopen van het Britse mandaat over Palestina vielen die Arabische landen de nieuwe Joodse staat aan.
  • De video concludeert dat de problemen tussen de Israeliërs en de Palestijnen 70 jaar na dato "nog steeds niet zijn opgelost". Dat klopt. Maar in de tussenliggende geschiedenis is ook een en ander gebeurt zoals de Zesdaagse Oorlog in 1967 en de Jom Kippoer- of Oktoberoorlog in 1973.

In een reactie maakt de NOS dudielijk dat er geen ruimte was om alle feiten op te sommen. De omroep erkent dat de kaart over het VN-verdelingsplan een fout bevat en is aangepast. Daarnaast geeft de NOS toe dat de splitsing van Jeruzalem een verkeerde uitleg was. Bekijk hieronder de volledige reactie van de NOS.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Duidelijk dat in een kort overzicht niet alle aspecten aan de orde kunnen komen. Dan moet je keuzes maken. Vraag is dan wel, welke keuzes je maakt om toch objectief te blijven. Hier is duidelijk gekozen voor het weglaten van feiten ten gunste van de Joodse staat. Dan is er geen sprake meer van journalistiek maar van propaganda. Kan het CIDI geen publiekelijke rectificatie eisen?