cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
advertentie homo rd
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 mei 2018 door Redactie

Deze advertentie met twee homo's mag definitief niet in het RD

Er komt definitief geen advertentie met daarop twee homo's in het Reformatorisch Dagblad. Wel verschijnt er een briefwisseling over homoseksualiteit binnen reformatorische kringen in het RD.

Rik & Jeffrey van CIP.nl bespreken dit topic ook in de CIP Podcast.

De advertentie was een reactie op flyers van de conservatief christelijke organisatie Civitas Christiana, die afgelopen maart bij de krant zaten met als doel de aanval te openen op pakkenmerk Suitsupply. De initiatiefnemers wilden met de bijsluiter het merk oproepen om te stoppen met wat zij zagen als 'pornografische' reclames. Niet in de laatste plaats vanwege zoenende mannen: 

In reactie op de 'anti-homo' advertentie bij het RD wilde Jasper Klapwijk een tegenadvertentie plaatsen, met daarop twee kussende mannen of, als mildere variant, een homostel. Hij haalde met een crowdfundactie duizenden euro's op om dit mogelijk te maken. Zijn advertentie (zie hieronder) werd deze week na meerdere gesprekken definitief afgewezen door het Reformatorisch Dagblad:

De krant ziet homoseksualiteit als zonde en wil de advertentie om die reden niet plaatsen.

Op de afbeelding staan twee mannen die elkaar verliefd aankijken met de tekst ”Onvoorwaardelijke liefde”. Op de foto is John Lapré te zien, samen met zijn man. Hij laat tegenover CIP.nl weten: "Ik vind de foto prachtig mooi. Ik en mijn man hebben elkaar gevonden. God heeft ons samengebracht. Is de foto te provocerend? Ik denk het niet. Het is een hele nette uiting."

Bekijk hier het levensverhaal van John Lapré. 
Rik & Jeffrey van CIP.nl bespreken dit topic ook in de CIP Podcast.

Klapwijk meldt in verschillende media teleurgesteld te zijn. Temeer omdat zijn advertentie niet aanstootgevend is, vindt hij. "Ik had graag een geluid in het RD gezien naast de oproep van Civitas Christiana, vooral om een signaal te geven aan mensen die opgesloten zitten in een huwelijk of zich niet durven te uiten over hun seksuele voorkeur."

Klapwijk gaat met Femmes 4 Freedom nog wel bekijken of de anti-Suitsupply flyer haatzaaiend is, zegt hij tegen NRC. “Zo ja, dan gaan we aangifte doen tegen de stichting.”

Het RD meldt wel dat het achteraf ook anders had moeten omgaan met de anti-Suitsupply reclame. De krant betreurt dat de advertentie met daarop een dik rood kruis zoveel ophef veroorzaakte. Het dagblad had naar eigen zeggen om een andere foto moeten vragen, omdat het nu leek alsof homo's als mens worden afgewezen.

John, over 'zijn' advertentie: "Als je deze advertentie weigert vanwege je identiteit als krant, wat zegt dat dan over je identiteit? Terwijl je wel een advertentie toelaat met een rood kruis op twee zoenende mannen? Geef je dan niet toe aan een bepaalde agenda? Namelijk, dat liefde tussen een man en een man, of een vrouw en een vrouw een tegennatuurlijk gedrocht is?!"

"Ik denk niet dat met deze afwijzing de kous af is."

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Een pluim voor de redactie van het RD, er is heldenmoed voor nodig in deze tijd om tegen de stroom in te gaan. De stelling is ongeveer, wat de meerderheid in ons land gelooft is waarheid. In de jaren 30 van de vorige eeuw was dat ook zo, bij onze buren.

Het wordt gevaarlijk om teksten te noemen uit de Bijbel die over dit onderwerp gaan. Er was iemand die uitsprak, de dictatuur van de democratie is ook niet mals.