cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ewout van de Groep
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: Jeffrey Schipper

Van Marechaussee naar christelijke hulpverlening: "God had een ander plan"

Ewout van de Groep had al lange tijd een goede baan bij de Koninklijke Marechaussee. “Maar God had een andere toekomst voor mij in petto. Ik was bezig met conflictbeheersing aan de buitenkant en mag dat nu aan de binnenkant doen.” Van de Groep werkt nu met psychologische modellen in combinatie met bijbelse inzichten.

Voordat je begon met Kingdom Care ging er een donkere periode aan vooraf. Wat maakte die periode zo donker?
“Jenny en ik zijn getrouwd in 2005. We waren twee jonkies van 23 jaar vol plannen en verlangens, waarvan de grootste een kinderwens. Twee, drie of misschien wel vier van die kleine doerakken met het mooie neusje van mijn vrouw en de rode haren van mij. Maar oei, wat stonden we er naïef in...

Na verloop van tijd kwamen we erachter dat wij ook bij die groep mensen hoorden die een ziekenhuistraject en een tijd van onzekerheid in moesten. En ook deze periode die volgde duurde maar 2 a 3 jaar waarna duidelijk werd dat we onze kinderwens mochten gaan begraven… Geen jongetje of meisje met rode haren met een heel mooi neusje in huize Van de Groep.

"In haar eentje zong ze en riep ze het uit naar Jezus. 'Ik kan niet meer, U moet het doen!'"

Toen begon er een donkere periode, maar we hadden geen idee hoe donker deze zou worden. We grepen naar allerlei geluksvervullers, maar niets gaf ons dat gevoel van echt gelukkig zijn wat een kindje ons zou geven. Onze relatie kwam onder druk te staan. Dit ging zo niet langer; 'God help ons, want dit trekken we niet.'
In 2013 kozen we voor het pleegouderavontuur en in september dat jaar waren wij en onze familie in rep en roer, want we kregen de zorg over een pasgeboren meisje. Jeugdzorg liet daarbij weten dat dit meisje ook niet meer weg zou gaan. Wat ontzettend bijzonder en gaaf!

Dit avontuur was van korte duur. Na enkele maanden veranderde de situatie tegen ieders verwachting in. De kinderrechter sprak uit dat dit meisje weer bij ons wegging. Begin 2014 was ons huis weer leeg. Als een huis een hartslag zou hebben zou je toen een lange pieptoon horen. Woorden als troost, hoop en leven waren verbannen. Het dal was diep.
Inmiddels weet ik dat juist die periodes soms cruciaal zijn om het échte leven te kunnen ontdekken en ontvangen. Dat je blind was en nu kan zien…
Wat ik niet wist is dat Jenny in de weken daarna toch haar handen uitstrekte naar de hemel. In haar eentje zong ze en riep ze het uit naar Jezus. 'Ik kan niet meer, U moet het doen!' Op dat moment ontving Jenny wonderbaarlijk herstel. Jezus veranderde de bodemgesteldheid van haar hart, zodat ze niet meer verzwolg in haar pijn en verdriet. Ik zag het, maar kon het niet geloven. Toch zijn we daarna samen in een heel nieuw leven gestapt.”

Waarom ben je met Kingdom Care begonnen en wat houdt de methode Voice Dialogue in?
“Ik werkte met veel plezier bij mijn jongensdroom die de Marechaussee heette. Maar omdat mijn identiteit in die periode steeds meer in Jezus verankerd werd, veranderde ook mijn ambitie en beleving op de werkvloer. Ik had een functie waarbij ik de hele wereld over vloog om criminelen van a naar b te vervoeren, maar ook uitgeprocedeerde asielzoekers naar land van herkomst te brengen. Een soms pittige job, maar ik begon steeds meer met andere ogen naar die mensen te kijken. Ogen vol compassie en minder oordeel. Dat maakte dat ik met deze mensen de mooiste gesprekken had tijdens deze lange vluchten. Ik raakte oprecht geïnteresseerd in wie deze mensen nou écht waren, zonder af te gaan op hun primaire gedrag of moeilijke omstandigheden. Ik ontdekte steeds meer dat dit een kernkwaliteit van mij is die door de afgelopen periode van herstel sterker werd en meer op de voorgrond kwam.

"Ik was bezig met conflictbeheersing aan de buitenkant en mag dat nu aan de binnenkant doen."

In 2015 kon ik er niet meer omheen. Het werd mij duidelijk dat God een andere toekomst voor mij in petto had. Vervolgens ben ik naast mijn baan een opleiding bij Groundwork gaan volgen. Inmiddels ben ik opgeleid tot coach en counselor en zijn sinds september 2017 de deuren van praktijk Kingdom Care opengegaan. Het bijzondere van Kingdom Care is dat psychologische modellen en bijbelse inzichten hand in hand gaan om heel gericht te kunnen bieden wat de ander nodig heeft.
Vroeger was het voor mij vrij normaal om naar een coach, therapeut of psycholoog te gaan, zonder uit te zoeken of diegene ook hulp bood binnen de principes van het Koninkrijk van God. Nu besef ik mij dat deze waarden nodig zijn om een échte blijvende verandering te realiseren en daarom is Kingdom Care gebouwd.

In mijn praktijk hanteer ik voornamelijk de Voice Dialogue methode. Deze methode is gericht op de verschillende ‘ikken’ die in ons leven, zoals de perfectionist, de zorger, de genieter, de controlehouder, de avonturier, de behager, de innerlijke criticus enzovoort. Sommige ikken komen op een manifeste manier in ons leven aan bod, andere ikken maken ook deel uit van onze persoonlijkheid maar spelen nauwelijks een rol. Je leert vanuit een overkoepelende positie, zonder oordeel te kijken naar wat er van binnen om aandacht vraagt. Je wordt je bewust van het ontstaan van je zelfdelen en welke kwaliteit hieraan gekoppeld is, waarom dit deel gekomen is en op welke manier het je kwetsbaarheid beschermd. Hierdoor leer je goed voor jezelf te zorgen en echt van jezelf te houden. Enorm belangrijk voor een stevige en gezonde identiteit.

Cliënten die al een tijdje met Kingdom Care onderweg zijn geven aan dat ze lichter kunnen leven. Doordat ze inzichten en nieuwe tools hebben ontvangen merken ze dat hun persoonlijk potentieel gegroeid is. Soms heeft er heling plaatsgevonden op donkere plekken in hun ziel wat al jaren zorgde voor interne vastlopers en externe verbindingsproblemen. Laatst zei een cliënt tegen mij: 'Had ik hier maar jaren eerder voor gekozen, maar elke keer dacht ik dat het wel weer goed zou komen…'."

Waar je voorheen bezig was met conflictbeheersing aan de buitenkant, ben je dat nu aan het doen aan de binnenkant. Wat is het verschil?
“Boeven vangen en ordehandhaving was geen straf voor mij. Dit waren zichtbare uiterlijke conflicten waar ik wat aan kon doen. Maar een conflict aan de buitenkant begint altijd met een conflict aan de binnenkant. Elke klacht wordt ten diepste veroorzaakt door een gebrek aan verbinding. En daarom is het zo mooi om een conflict af te pellen naar de werkelijke essentie ervan. Wanneer we Gods liefde en licht laten schijnen in de donkere kerkers van onze ziel ontdekken we daar wat moois; Hij is er al en wacht op jou met Zijn liefde, genade en acceptatie."

Ewout van de Groep woont in Bunschoten en is getrouwd met Jenny. Ze zorgen voor twee pleegkinderen. Vorig jaar startte hij een praktijk voor coaching, counseling en training, gericht op psychosociale begeleiding vanuit christelijke waarden. Van de Groep beweegt zich binnen de complementaire gezondheidszorg met een erkende accreditatie. Klik hier voor meer informatie.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Dag Ewout wat een onrwikkeling en strijd in jullie leven. Mooi om zo in Gods koninkrijk te mogen werken om mensen te kunne bijstaan. Jouw verhaal komt mij ook heel bekend voor. Zelf mocht ik ook 39 jaar bij de Koninklijke Marechaussee dienen. Rellen, treinkapingen, mensen in de cel die zelfmoord wilden plegen, met henm biddden, met dames op de wallen bijzondere geestelijke gesprekken voeren. Toen was er een enorme saamhorigheid onder de collegaas. Jan Schonewille.