cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
liberated
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 februari 2018 door Gertjan de Jong, LCJ

Leven in een cultuur van ‘snelle seks’

“Wat het betekent om man te zijn? Nou, als man ben ik anders dan meiden, want zij kiezen ‘ja’ of ‘nee’. Ik neuk elke meid hier. Zo ben ik en zo zijn mannen. Daarom zijn we op deze aarde.”

Het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ) is een jongerenorganisatie in de Christelijke Gereformeerde Kerken met hart en zorg voor alle jongeren van de gemeenten.

Het is maar één van de vele schokkende uitspraken uit de Netflix-documentaire ‘Liberated: the new sexual revolution’. Deze docu is gemaakt door de christelijke organisatie Exodus Cry. Hij gaat over Amerikaanse studenten die hun ‘spring holidays’ (voorjaarsvakantie) doorbrengen in Panama Beach, Florida.

De docu laat zien hoe jongens voortdurend meisjes proberen te verleiden om seks te hebben. “Het lijkt erop alsof je in een roedel bent, begrijp je?” legt een mannelijke student uit. “Als jij met de meeste meiden seks hebt, dan ben jij de stoere vent.”

Mooiste vriendin
De docu laat ook allerlei jongeren-experts aan het woord. Zoals voormalig topsporter Don McPherson. “Mannelijkheid is een soort optreden”, zegt hij. “Jongens treden op voor andere jongens. En zo worden meisjes onderdeel van de manier waarop jongens onderling hun mannelijkheid bewijzen. Ze willen bewijzen dat zij de mooiste vriendin hebben of heel veel vriendinnen. Zo is die vriendin geen meisje met een naam en een identiteit, maar een kans om te bewijzen hoe mannelijk je bent.”

Die vriendin is geen meisje met een naam en een identiteit, maar een kans om te bewijzen hoe mannelijk je bent.

“Ik had seks in een mobiel toilet”, schept een jongen op. Een ander: “Ik heb seks op het strand gehad.” “Ja, hij gaat altijd voor de GBD: de Groter Beter Deal…” “Er kan altijd een beter iemand zijn, een betere deal(…). Dan neem je haar en anderen denken: die vent is te gek, want z’n vriendin is sexy.”

De druk om snel seks te hebben is in de VS enorm. Een jongen vertelt: “Toen ik zestien was, werd ik in mijn vriendengroep steeds uitgelachen. Steeds was het: ‘Ben jij nog maagd!? Waarom? Kom mee uit, we zoeken een meisje voor je...’”

Je ziet in de docu ook twee studentes meedoen aan een bikiniwedstrijd. In bikini moeten ze dansen voor een grote groep jongens. Die jongens mogen bepalen wie de winnaar is. “Die bikiniwedstrijd zei alles over ons leven”, zegt één van de meisjes na afloop. “We worden altijd vergeleken en beschaamd omdat wij als meiden niet hetzelfde zijn.”

Groepsverkrachting
In 2015 werd Panama Beach landelijk nieuws toen beelden opdoken van een groepsverkrachting. Honderden studenten feesten door, terwijl op drie meter afstand minstens drie mannen een 19-jarige bewusteloze vrouw ‘nemen’.

Don McPherson maakt zich grote zorgen over de cultuur van ‘snelle seks’: “We hebben mannen en jongens niet uitgedaagd om beter te zijn”, verzucht hij. “Ze dagen elkaar niet uit om liefhebbend te zijn en zorgzaam (…), gevoelig, empathisch en kwetsbaar. We staan andere mannen niet toe zo te zijn. Maar dat is onze waarheid als mannen. We moeten eerlijk zeggen wat voor emotionele kwetsbare mensen we zijn.”

"We worden altijd vergeleken en beschaamd omdat wij als meiden niet hetzelfde zijn."

Tony Porter, schrijver en spreker, zegt in ‘Liberated’: “Dezelfde opvattingen over mannelijkheid die vrouwen gevangen houden, houden ook mannen gevangen. Het is belangrijk voor mannen dat we inzien dat het belangrijk voor onszelf is als we de waardigheid van vrouwen omarmen. Door dat te doen, sta ik mezelf toe om compleet te zijn.”

In tranen
Aan het einde van de film barst een studente in tranen uit. Ze denkt aan haar 13-jarige zusje. “Ik wil niet dat zij die druk voelt, ik wil dat zij zich sterk voelt en haar eigen keuzes maakt. Ik wil dat ze weet dat ze prachtig is. En dat haar eigenwaarde niet berust op anderen. Het is zwaar om op te groeien en te zien dat de cyclus zich herhaalt. Ze is mijn zusje…”

Amerika is natuurlijk ver weg. Er ligt een oceaan tussen hier en daar. En toch, deze 'snelle seks-cultuur’ kan ook overwaaien naar Nederland? Of is dat al gebeurd en hebben we er volop mee te maken, zowel buiten als binnen de ‘christelijke wereld’?
De docu raakt fundamentele vragen. Wat betekent het om man te zijn? Om vrouw te zijn? Om mens te zijn? Zijn wij hier echt alleen op aarde om elkaar te gebruiken als ‘seksding’? Wat betekent liefde? Wie bevrijdt ons uit die cyclus van moordend egoïsme? Wie geeft jongeren het goede voorbeeld, wie durft in vredesnaam eerlijk en kwetsbaar te zijn, wie kan liefde geven in plaats van steeds maar te ‘nemen’…? Wie laat zien wat het wérkelijk betekent om te leven vanuit de genade van Jezus Christus?

Gertjan de Jong is medewerker communicatie bij jongerenorganisatie het LCJ.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

W
Ik denk juist wel dat direct en zonder omwegen dit benoemen helpt om deze grootse en satanische gedachtengangen te bestrijden