cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Fulani herders
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 januari 2018 door Open Doors

Schokkende cijfers: honderden christenen gedood door bewapende herders Nigeria

Een rapport, opgesteld door Open Doors, spreekt van een religieuze zuivering in het zuiden van de Nigeriaanse staat Kaduna. Geweld door Fulani herders resulteerde in 725 doden. Als de overheid niet tussenbeide komt, voelen christenen zich genoodzaakt de regio te verlaten.

De aanslagen worden door Nigeriaanse analisten beschouwd als politieke onenigheid en strijd over grondbezit. Het rapport, ‘Nigeria: Southern Kaduna and the atrocities of Hausa-Fulani herdsmen’ toont echter aan dat er sprake is van een islamitische agenda om christenen uit het gebied te verdrijven.

De Fulani herders hebben als doel Zuid-Kaduna volledig in hun bezit te krijgen. Dit gebied willen zij gebruiken als religieus, politiek en sociaaleconomisch centrum. Ze veroveren gebieden om de islam te verspreiden en weidegronden te bemachtigen voor hun kuddes. In Kaduna zijn verschillende islamitische politieke partijen die het gedachtegoed van de herders steunen.

Volgens het rapport zijn in de periode mei 2016 – oktober 2017 diverse aanvallen gepleegd, waarbij 709 christenen om het leven kwamen. Daarnaast zijn er 130 christenen gewond geraakt. 3.459 christenen zijn hun huis en grond en verdere bezittingen kwijtgeraakt. Deze aanvallen zijn gedetailleerd opgetekend in een tweede rapport. Door vergeldingsacties van christenen verloren 16 moslims het leven en raakten 219 moslims hun huis en bezittingen kwijt.

Fulani herders zijn zwaar bewapend. Ze gebruiken soortgelijke wapens als die in de oorlogen in Libië, Soedan en Mali gebruikt worden. Christenen hebben een wapenverbod in Nigeria en kunnen zich alleen verdedigen met stokken en stenen. De geweldplegers hebben hierdoor vrij spel. Daarnaast worden de herders op geen enkele manier tegengehouden door de autoriteiten. In de afgelopen jaren is er niet één herder gearresteerd, berecht of gestraft naar aanleiding van het geweld.

De herders vallen voornamelijk ’s nachts aan. Ze vallen geïsoleerde christelijke gemeenschappen aan en steken alles in brand wat ze tegen komen. De bewaking van de gemeenschappen is niet voldoende om de aanvallen af te slaan. Vrouwen en kinderen worden niet gespaard. Velen van hen worden ontvoerd en seksueel misbruikt.

Overheid faalt
Het rapport geeft aan dat de overheid faalt in de bescherming van christenen. Er wordt geen enkel gehoor gegeven aan de noodkreet van de slachtoffers. Veel christenen die gevlucht zijn leven in nabijgelegen kampen en ontvangen geen steun vanuit de overheid. Als de Nigeriaanse overheid niet ingrijpt, zullen de overgebleven christenen zich gedwongen voelen de regio te verlaten.

Ruud Kraan, directeur van Open Doors, uit zijn zorgen over de situatie: “Het is verschrikkelijk wat er gebeurt. Christelijke boeren raken alles kwijt, worden gedood en verdreven en de Nigeriaanse overheid laat het gebeuren. Er moet snel iets gebeuren voordat christenen massaal deze staat ontvluchten. Ik roep christenen in heel Nederland op om te bidden voor Kaduna. En ik roep politici op om via de minister van Buitenlandse Zaken bij de Nigeriaanse overheid en het Europese Parlement te protesteren tegen deze religieuze zuivering.”

Lange geweldsgeschiedenis
Nigeria heeft een lange geschiedenis als het aankomt op geweld tegen christenen. Het geweld in Kaduna begon al in 1987, toen moslims christelijke studenten aanvielen. Hierbij vielen honderden doden. In 2000 volgde er geweld tegen christenen na de invoering van de sharia, in het noorden van Nigeria. In 2011 was de presidentsverkiezing oorzaak van het geweld en in 2016 waren er veel geschillen over het grondbezit tussen Fulani herders en boeren.

Het land Nigeria staat op plaats 14 van de Ranglijst Christenvervolging. Als alleen gekeken zou worden naar Noord- en Midden Nigeria dan zou het land in de top-10 van de lijst staan.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen