cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Al-Shabaab
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Christenen onthoofd en levend verbrand door moslimterroristen

Vier christenen zijn in Kenia op een gruwelijke wijze om het leven gebracht door terroristen van Al-Shabaab. Drie gelovigen werden onthoofd en één persoon levend verbrand, meldt International Christian Concern.

Om negen uur ’s avonds overviel een groep gewapende mannen Joseph Kasena (42), de veertiger Changawa Muthemba en Kadenge Katana (17) in het dorp Kasala Kairu. Terwijl de strijders hun hakmessen in de aanslag hielden, sommeerden ze de christenen om de islamitische geloofsbelijdenis te reciteren. Toen ze weigerden, werden ze vastgebonden en met hakmessen gedood, laat Open Doors weten. Ook de verstandelijk gehandicapte, oudere broer van Joseph, Charo, werd vermoord. Caroline, de vrouw van Joseph, zag de overval gebeuren en is zwaar getraumatiseerd. Hun dochter Zawadi (17) was niet thuis.

De gebeurtenis vond vorige week plaats. Een politiebron bevestigt tegenover Reuters dat drie van de vier mannen zijn onthoofd. Al-Shabaab kondigde aan gebruik te maken van de onrust in het Oost-Afrikaanse land. Bij rellen na de verkiezingsoverwinning van president Kenyatta zijn de afgelopen weken zeker elf doden gevallen. 

Honderden families zijn gevlucht naar de Witu African Inland Church van pastor Henry Divayo. "Een van de doden studeerde sinds kort aan een hogeschool. Zijn familie is onder ons. In de vakantie ging hij terug naar zijn woonplaats om voor het land te zorgen. Hij werd geadviseerd om voorzichtig te zijn, maar toen Al-Shabaab binnenviel werd hij gedood." De kerk vraagt de internationale gemeenschap om gebed en indien mogelijk om voedsel, water, medicijnen en zeep te sturen.

Kenia deelt een lange grens met het politiek instabiele Somalië. De invloed van radicale moslims uit het buurland neemt in grensgebieden snel toe. De Somalische terroristengroepering al-Shabaab voert christenvervolging uit die elementen van etnische zuivering kent. Door de gepleegde gruwelijkheden van islamitische militanten heerst er een vijandige sfeer in het land. Uit angst voor aanslagen en geweld, neemt het kerkbezoek drastisch af. Kenia bezet de 18e plaats op de Ranglijst Christenvervolging.

De regionale directeur van International Christian Concern vindt dat de Keniaanse regering Al-Shabaab meer moet bestrijden om te zorgen voor veiligheid en stabiliteit. Nathan Johnson: "We bidden voor de nabestaanden en voor vrede in een regio waar veel geweld tegen christenen plaatsvindt. We hopen dat de regering van Kenia effectief kan optreden, zodat het aantal terreuraanslagen vermindert."

Al-Shabaab moedigt Keniaanse jongeren aan om aanslagen te plegen. Kerkleiders zeggen dat deze jongeren worden gehersenspoeld, geradicaliseerd en gerekruteerd via sociale media, met beloftes voor een beter leven en voordelen voor hun families. “De militanten bieden geld aan, om aanwas van jonge strijders te garanderen,” zegt Fr. Wilybard Lagho, van de Rooms-Katholieke Kerk in Mombasa. “Vroeger rekruteerden ze op scholen en Koranscholen, maar nu gebruiken ze sociale media om jongeren aan te trekken. Er is veel verleiding.”

Eind juli kwamen bij een terreuraanval op het nabijgelegen dorp Jima zeven christenen om het leven.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen