cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vegan christenen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Jeffrey Schipper

Vegan christenen: "God gaf ons één aarde"

“Eén hamburger is te vergelijken met een maand douchen, zoveel water is nodig voor dat kleine stukje vlees. God heeft ons één aarde gegeven, voor anno nu en voor onze kinderen en kleinkinderen en al wat leeft,” zegt Anja Hermanus-Schröder, voorzitter van Vegan Church. Ook door plantaardig te eten kun je God dienen, stelt het platform. Vegan Church is geen kerkgemeenschap, maar een platform dat ‘vegan christenen’ de mogelijkheid biedt om geloof en vegan lifestyle te verbinden.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid SCB (Sandra) Hermanus-Schröder MA.

Word ook lid

‘Er ging een wereld voor ons open toen wij aan het avontuur van plantaardig eten en leven begonnen.’ Leg eens uit. Wat hebben jullie ontdekt?
“Plantaardig eten is voor ons echt zo’n feest,” zegt Anja enthousiast. “We worden blij bij de gedachte aan creatief en fantasierijk koken, de smaakbeleving van de veelheid aan onder andere bonen, fruit, granen, groenten, kruiden, noten en puur natuurlijke kleurrijke volwaardige voeding. Hoe mooi is het, als je dit samen kunt delen door de nieuwste recepten uit te wisselen, samen te koken en heerlijk te genieten van een smakelijke maaltijd, mentaal bevrijd en vrij omdat we weten dat er geen dieren zijn gestorven voor ons eten en drinken!

We praten veel met elkaar, stellen kritische vragen, doen Bijbelstudie en laten ons inspireren door mannen en vrouwen uit de kerkgeschiedenis die ook geloofden dat ‘de wereld’ in Johannes 3:16 de allesomvattende kosmos inclusief alle leven is waar God zielsveel van houdt. Er staat namelijk in het nieuwtestamentische Grieks: kosmos, schepping. De daadwerkelijke inhoud van Romeinen 8:21 wordt ons daardoor steeds duidelijker: de schepping zal namelijk ooit delen in de vrijheid en luister die Gods kinderen wordt geschonken door het volbrachte werk van onze Heer Jezus Christus. Als dat eens zo zal zijn, waarom er dan nu al niet een begin mee maken? Daarom onze keuze: plantaardig leven, het meest duurzame voedingspatroon inclusief lifestyle dat zo min mogelijk schade toebrengt aan de aarde.

In Genesis 1:29-30 lezen we Gods ideaal voor het voedingspatroon van mensen en de dieren, namelijk: plantaardig. In het Messiaanse Vrederijk (Jesaja 11/65) zien we dat wilde dieren, het vee en de mensheid in sjalom met elkaar leven en plantaardig zijn. Openbaring 22 vertelt dat de dood niet meer zal zijn noch rouw noch tranen. Dus geen slachthuizen meer noch leeggeviste oceanen noch ontbossing plus woestijnvorming noch hongersnoden en vluchtelingenstromen door oneerlijke wereldvoedselverdeling. Al deze wrede vormen van dood gaan voorbij. Dus als het ideaal van God eens ‘leven & plantaardig’ was en als dit weer zo zal zijn, dan is het voor ons logisch om ook in de tussentijd ‘te leven en te laten leven’ en wel: plantaardig naar Gods oorspronkelijke en uiteindelijke ideaal.

"Eén hamburger is te vergelijken met een maand douchen, zoveel water is nodig voor dat kleine stukje vlees"

Een prachtig gevolg is dat meerdere van ons een vooruitgang in gezondheid meegemaakt hebben. Weg diabetes 2 en RSI-klachten! Tot nooit meer ziens, rolstoel en zuurstoffles. Bye-bye aan medicatie in verband met te hoog cholesterol en astma aanvallen. Kortom, er is een wereld voor ons open gegaan!”

Heb je een concreet voorbeeld? Hoe dien je God door middel van je eetpatroon?
“We geloven dat ons lichaam een tempel is van de Heilige Geest. Daarom vinden we het fijn en zien we het als onze verantwoordelijkheid om goed op onze gezondheid letten. Niet als een nieuwe religie, zoals soms wordt beweerd, maar omdat we onder andere op die manier God willen dienen. Ook geloven we dat God ons Zijn schepping gegeven heeft om goed voor te zorgen. De aarde is niet ons eigendom, we mogen goede rentmeesters zijn. Als eens de Heer terugkomt, zal Hij van ons terugvragen wat wij in bruikleen van Hem hebben ontvangen. Goed zijn voor het milieu is voor ons dus een vorm van God dienen.

Laatst stond in NRC Handelsblad dat een hamburger van 100 gram te vergelijken is met een maand douchen, zoveel water is nodig voor dat kleine stukje vlees. God heeft ons echter één aarde gegeven, voor anno nu en voor onze kinderen en kleinkinderen en al wat leeft. Wat voor een aarde laten wij hen na als we niet nu radicaal een omslag maken richting een andere leefstijl en voedingspatroon? Het hoopvolle gelukkig is: we kunnen er echt succesvol iets aan doen, namelijk 3x per dag door middel van ons bord, lepel, mes en vork. We kunnen de verandering zijn die we in de mondiale samenleving willen zien en ook dat is voor ons: God dienen. Al met al ervaren we het christen-zijn als een enorme uitdaging (lees: geestelijke strijd). Dan is het extra handig om fysiek en mentaal in topconditie te zijn, door dicht bij Jezus te leven en alert te zijn op ons eetpatroon.”

Wat heeft Mattheüs 25:34-40 met een gezond eetpatroon te maken?
“In een woord: alles,” antwoordt de voorzitter. “Maar daarvoor moet je wel omdenken. In grote delen van de wereld heerst enorme hongersnood. Het klopt dat er droogte is. En er zijn overal brandhaarden en oorlogen. Maar vaak denkt men ook dat er onvoldoende gewassen zijn om allen te voeden. Niets is minder waar. Er zijn in Afrika en Zuid-Amerika grote oogsten van graan, groenten, maïs en soja. De rijke landen importeren veel ervan als veevoer, ‘voor de dieren van de rijken’. Deze dieren eindigen vervolgens in het slachthuis en we vinden hen later onherkenbaar terug in stukken in de supermarkt. Door dit alles is de wereldvoedselverdeling finaal uit balans, de massa’s aan vlees die worden genuttigd blijken ook nog eens ongezond. Veel logischer: halen we het vlees uit ons voedingspatroon, dan blijkt er voldoende plantaardig voedsel te zijn voor de hele wereldbevolking!

"Als eens de Heer terugkomt, zal Hij van ons terugvragen wat wij in bruikleen van Hem hebben ontvangen. Goed zijn voor het milieu is voor ons dus een vorm van God dienen."

Het goede nieuws is dus dat we Jezus’ opdracht in Mattheüs 25 (de hongerigen te eten geven) kunnen volbrengen door allemaal met elkaar de keuze te maken en de verantwoordelijkheid te nemen om plantaardig te leven. Helemaal mooi als het biologisch seizoensfruit en -groente is uit de regio en ziedaar: je gezonde eetpatroon!”

Hoe krijgt de praktische kant van de plantaardige leefstijl aandacht bij de Vegan Church?
“Bijeenkomsten van Vegan Church zijn altijd met een maaltijd, zoals een potluck: iedereen neemt dan iets lekkers mee. We wisselen uit welke producten we nieuw ontdekt hebben, delen onze recepten met elkaar, maar vragen ook waar hippe vegan schoenen of kleding te koop is. Want we letten ook op producten en processen waar dieren (voor) worden gebruikt en we willen alert blijven op kinderarbeid, milieuvervuiling en nieuwe vormen van slavenarbeid. Verder organiseren we thematische maaltijden, zoals bij de viering: ‘Jezus at vis’. Toen hebben we kennis gemaakt met verschillende recepten met zeegroenten. Heel enthousiast zijn we over onze kookworkshops, waarbij nieuwsgierigen plantaardige recepten kunnen bereiden en proeven en over onze VeggieQ, de plantaardige feestelijke variant van de BBQ.

Ons laatste initiatief is het eerste christelijke vegan receptenboekje Van Alfalfa tot Omega-3 (2017), voor het eerst gepresenteerd op Opwekking 2017. Het bevat gevarieerde recepten voor 7 dagen afgewisseld met inspiratie vanuit christelijk perspectief, zoals een gebed, een psalm, Bijbelteksten, onze vijf redenen waarom het logisch is dat wij als christenen vegan leven en het zit boordevol weetjes.”

Klik hier voor een smakelijk recept van Vegan Church en neem hier een kijkje op de website van het platform.

Bovenstaand artikel is in 2017 tot stand gekomen.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Dat hamburger verhaal lijkt iets te zeggen... Maar doen alsof dat water dan van de aarde verdwijnt... komt gewoon weer terug in de kringloop. Net als douchewater. En de zuurstof uit de lucht reinigt het weer...