cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 april 2017 door Redactie

Terugkijken: stevige discussie over de EO bij Pauw

Op 21 april aanstaande viert de Evangelische Omroep haar vijftigste verjaardag. Van een kleine speler, opgericht in 1967 door een groep mensen die vond dat de NCRV niet christelijk genoeg meer was, groeide de EO in rap tempo uit tot de grootste omroep van Nederland.

In de jaren zeventig en tachtig waren de programma’s van de EO vooral gericht op het ‘verspreiden van het Goede Nieuws van het Koninkrijk Gods’, wat niet altijd in goede aarde viel. Homoseksualiteit, euthanasie en abortus waren controversiële onderwerpen. In de jaren negentig zwakte de omroep de felle evangelisatiedrang steeds verder af en kwam er meer ruimte voor amusement.

Over de opvallende momenten uit de omroepgeschiedenis, de rol en noodzaak van de EO was bij Pauw een groot aantal EO-coryfeeën: Bert Dorenbos, Andries Knevel, Tijs van den Brink en Jan van den Bosch.

Bekijk hieronder drie fragmenten:

Opvallende uitspraken over de activistische EO
Andries Knevel over hoe de EO lang omging met homo's: "Ook ik ben te activistisch geweest." 

Tijs van den Brink over oprichter ds. Glashouwer die vroeger over abortus tekeer ging op tv: "Heftig." 

Jan van den Bosch, over oprichter Glashouwer: "Ds. Glashouwer was bijna blind. Hij kon het lichtje op de camera niet zien. Daarom hadden we een touwtje aan z'n benen gedaan. Daar kon je aan trekken zodat hij wist dat hij moest afronden. Maar wanneer hij nou hele boute uitspraken deed dan trok ik er zo hard aan dat ik hem bijna onder de tafel trok." 

Bert Dorenbos over abortus: "Het zou de EO te prijzen zijn als ze meer aandacht besteden aan dit grote maatschappelijke probleem van de samenleving. Ze doen het nauwelijks of niet." 

Opvallende uitspraken over ophef en amusement
Andries Knevel over zijn geloof in evolutie: "Ik blijf zeggen dat de Heere God de schepper is van hemel en aarde. Ik zeg alleen dat Hij dat anders heeft gedaan dan ik eerder heb gedacht."

Henny Huisman over zijn ontmoeting met Henk Binnendijk, waarin hij in tranen uitbarstte: "De dag erna werd ik uitgenodigd die Gorbatsjov, die het programma had gezien. Heel apart." 

Henny Huisman over z'n ontslag bij de EO: "Ik was te frivool." 

Henny Huisman: "Je kunt alles zeggen in Nederland. Maar als je zegt dat je gelovig bent dan vinden mensen je raar. Ik vind dat de EO nog veel meer een slag moet maken om een groot publiek te bereiken." Opvallende uitspraken over de toekomst van de EO
Arjan Lock over de vastigheid van de standpunten: "Het eerst stellen van de vraag is nu belangrijker. Daar ben ik een groot voorstander van." 

Tijs van den Brink over standpunten: "Er zijn niet heel veel standpunten namens de EO. Wat ons onderscheid is dat we geloven dat God bestaat en dat je daar een relatie mee kunt hebben. Daar vanuit kun je hele verschillende standpunten hebben. Ik heb nooit een lijstje gekregen met: dit vind je vanaf nu en zo gaan we het doen." 

Arjan Lock onderbrak Bert Dorenbos toen hij het had over evolutie: "Ik wil graag leiding geven aan een EO waar het gaat over dat God van mensen houdt. En dat je vanuit het geloof heel verschillend over heel veel onderwerpen kunt denken en dat dat niet erg is." 

Arjan Lock over het wel/niet voeren van de evolutie discussie: "Het is de vraag of die discussie nou zo relevant is om op televisie te voeren. Volgens mij gaat er generaties voorbij van mensen die niks meer hebben met het geloof. Die nauwelijks weten wie Jezus is en wat Hij voor je kan betekenen. Ik wil een EO leiden waar het daar over gaat."

Pauw vroeg Arjan Lock of het veelbekeken programma Hour of Power van Jan van den Bosch bij de EO zou passen. "Dat zou niet heel erg bij de EO passen [..] Soms is het ook goed dat er nieuwe mensen komen." 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen