cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 juni 2014 door Jeffrey Schipper

"In Amsterdam ben ik het Nieuwe Testament meer gaan begrijpen"

"Het onderhouden van alleen christelijke contacten is een enorme beperking. Daardoor zie je niet dat God ook buiten de kerk aan het werk is," zegt de Amsterdamse missionair predikant Bas van der Graaf. Deze zomer gaan dominees uit de hoofdstad de kerk uit. Over het algemeen spreken veel predikanten vooral met de leden van de eigen geloofsgemeenschap. Het Loket Levensvragen hoopt daarin verandering te brengen. Via de website kunnen mensen met levensvragen contact krijgen met predikanten om over hun vragen te praten. 

Het initiatief Loket Levensvragen is afkomstig van de Protestantse Kerk (PKN) in Amsterdam. De Jeruzalemkerk van Van der Graaf maakt er deel van uit. De bedoeling is dat Amsterdammers, die behoefte hebben aan een gesprek aankloppen bij het digitale loket en zo in gesprek komen met christenen. "Mijn eerste contact was met een jonge vrouw die in de kroeg een Boomerangkaart van het Loket had meegenomen." vertelt de predikant. Toen ze erover las, surfte zij naar loketlevensvragen.nl. "Toen ze hoorde dat dit een initiatief van de kerk was, schrok zij wel even. Deze vrouw heeft zelf geen gelovige achtergrond. Desondanks ging ze het gesprek met mij aan."

Oefenen in het luisteren
Haar aanleiding om het gesprek aan te gaan was relatieproblemen. "Na het derde  gesprek vroeg ik of ik de komende tijd voor haar zou mogen bidden. Ik merkte dat zij hierdoor was verrast en het tegelijkertijd iets moois vond." Tijdens Pinksteren zag Van der Graaf deze vrouw in de kerk. "Dat geeft wel iets aan, maar dit is niet het eerste doel van het Loket Levensvragen. Als predikanten willen wij ons erin oefenen om naar die ander te luisteren. Het gaat ons niet om het bekeren van mensen, al hopen we natuurlijk wel dat ook kunnen delen wat we geloven. We zijn er als kerk van overtuigd dat we de expertise hebben om mensen op weg te helpen."

Van der Graaf is in Amsterdam aangesteld als missionair gemeentepredikant. Gesprekken met niet-kerkelijken zijn voor hem daarom eerder regel dan uitzondering. "Wanneer ik als dominee buitenstaanders niet bewust op zoek, ontstaat de neiging om in een kerkelijk isolement terecht te komen. Zo hebben wij in de Jeruzalemkerk een klein bijbelklasje met mensen zonder kerkelijke achtergrond. Daar ontstaan prachtige gesprekken. Ook zij hebben echt iets aan de Bijbel. Daarom vind ik het zo jammer wanneer ik merk dat we er als kerken niet in slagen om buitenkerkelijken te bereiken."

Merkt u dat die gesprekken met buitenstaanders uw geloofsleven hebben verrijkt?
"Die gesprekken zorgen er inderdaad voor dat de kernachtige zaken van het Evangelie overeind blijven," gaat Van der Graaf verder. "Door mijn predikantschap in Amsterdam ben ik het Nieuwe Testament veel beter gaan begrijpen. Vroeger las ik het vanuit een kerkelijk kader en de Heidelberger Catechismus. Maar toen Paulus zijn brieven schreef, bevond hij zich in de frontlinie. Hij deed niet anders dan zich afvragen wat het verhaal van Jezus Christus betekend in zijn cultuur. Daar wordt je theologie heel levend van."

In gebieden met een christelijke achtergrond hebben velen vooral christelijke relaties. Hoe kijkt u daarnaar?

"Onlangs kwam dit in een gemeentegesprek eveneens naar voren: 'Ik heb vooral christelijke vrienden.' Dat is een enorme beperking. Het zou goed zijn als we meer contact leren leggen met mensen buiten de kerk. Bovendien zul je ontdekken dat niet alleen mensen binnen de kerk op zoek zijn naar vrede voor de stad. Buitenkerkelijken zijn veel meer met die thema’s bezig dan wij denken." Van der Graaf noemt vriendschapsevangelisatie wel "een spannend begrip". "Vriendschap is immers vooral een doel op zich en geen middel voor iets anders."

Lees hier meer over het Loket Levensvragen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen