cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 maart 2014 door Redactie

"Ik was opgebrand"

"Veel mensen worden stilgelegd door hun problemen in hun huwelijk, op hun werk of omdat het in een vriendschap niet lekker loopt. Je kunt dan op een punt komen dat je naar die problemen kijkt en denkt: dit is dus de boulevard van gebroken dromen. Het maakt je doodmoe of zelfs ziek. Toch komt er dan vaak een moment dat God zegt: 'Sta op, blijf niet hangen in je eigen kracht en zelfmedelijden, je eigen gelijk, maar treedt aan en kom bij Mij." Aan het woord is spreker en schrijver Otto de Bruijne. Hij schreef een boek over Elia onder de titel 'Naar de stilte - op retraite met Elia', over het leven van Elia en stilte. "Ik hoop dat mensen wat aan het boek hebben." 

Elia ontmoette God in de stilte. Hij was na het vuur uit de hemel op de Karmel op de vlucht geslagen en ging naar de Horeb, de berg van God. Hij was zo'n beetje aan het einde van zijn latijn. Op die berg sprak God tot Hem, al ging daar eerst iets aan vooraf. De Bijbel vermeldt: 'Er ging een grote, krachtige windvlaag voor de HEER uit, die de bergen spleet en de rotsen aan stukken sloeg, maar de HEER bevond zich niet in die windvlaag. Na de windvlaag kwam er een aardbeving, maar de HEER bevond zich niet in die aardbeving. Na de aardbeving was er vuur, maar de HEER bevond zich niet in dat vuur.' Otto: "Het lijkt wel alsof die windvlaag, die aardbeving en dat vuur niet van God kwam, maar van Elia zelf; alsof het zijn woede en teleurstellingen was. Toen kwam God, Die fluisterde in de stilte, in een zachte bries. God gaf Hem een nieuwe weg, die anders was. Er brak in de stilte van Elia een nieuwe tijd voor hem aan. Hij kreeg onder ander een opvolger en mocht daarna nog mooie dingen doen voor God." 

Ik stop ermee God
Otto de Bruijne herkent zich in het verhaal van Elia. "Ik moest ook verschillende keren stil worden gezet in mijn leven, zodat God tot mij kon spreken. De eerste keer was in 1993 toen ik in een burn-out terecht kwam. Ik dacht toen echt, net zoals Elia die volgens mij heeft gedacht: 'Ik stop ermee, God.' In die tijd zat mijn leven vol met successen. Ik had een goede baan in Afrika, een mooie bediening in Nederland. Die twee dingen waren zo succesvol dat het als een boom is met twee grote takken die dikker en dikker worden, waardoor de boom door midden splijt vanwege het gewicht van beide takken. Toen ben ik echt stilgezet, was ik opgebrand. Het was een gedwongen stilte." 

De tweede keer dat de kunstenaar werd stilgezet betrof het een arbeidssituatie. "Ik was een ster op televisie, maar er kwam een moment dat het vanwege het beleid afgelopen was. Dan zit je opeens vast. De derde keer werd ik stilgezet door fysieke problemen. Die stiltes waren vaak verschrikkelijk. Maar gek genoeg gaan je oren er wel door open, omdat je opeens niet meer in de stormen van het leven zit. Zo hoor je opeens Gods stem en ontvang je genade en ruimte."  

Stilte heeft de toekomst
In deze tijd is er veel behoefte aan stilte, denkt Otto. "Stilte heeft de toekomst. Iedereen voelt toch wel op z'n klompen aan dat de herrie van het geluid wat je allemaal om je heen hoort, het tempo waarop alles gaat en de eisen die aan je worden gesteld inclusief de 24/7 mentaliteit erin resulteert dat we met z'n allen zeggen: 'Nu is het wel mooi geweest. Ik hunker naar stilte.'"

Misschien wel het mooiste uit het verhaal van Elia is dat op het moment dat hij het niet meer zag zitten en op een nulpunt terecht kwam op de Berg van God hij in de stilte en in het fluisteren van God in de zachte bries nieuwe visie ontving. "Opeens waren er nieuwe wegen van God, nieuwe mogelijkheden, bleek God hem nog heel veel mooie dingen te willen geven. Daar kunnen we van leren. Hij liet daar in zekere zin het 'oude' achter. Ik zie om mij heen veel mensen, die bij het oude blijven hangen; dat het christendom wegkwijnt, dat we in dit land van God los zijn, de kerken leeglopen. Maar op de Horeb werd het oude bij God gebracht, maar brak er een nieuwe tijd aan voor Elia en veranderde zijn situatie. Wanneer je stil wordt gezet, let er dan op wat God wil geven. Blijf niet hangen in het oude, in de stormen, maar ontdek in de stilte wat God nog wel wil doen en richt je daar op."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen