cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

23 oktober 2013 door Redactie

NRC voedt relletje rond Bottenbley

'Rel om antihomopredikant', kopte NRC Handelsblad afgelopen maandag. Spannend, even lezen, dacht ik. De Friese correspondent van de krant bleek echter een stereotiep en stemmingmakend berichtje in elkaar geflanst te hebben op basis van wat citaten uit De Leeuwarder Courant. Een vorm van journalistiek het NRC onwaardig. Want geen feitencheck. En dan heb ik het nog niet eens over de stijl en de toon van het artikel. Zonder wederhoor worden de bekende vooroordelen tegen orthodoxe christenen weer eens opgesomd.

Het begint al met de openingszin: 'Verdient iemand die homo's wil genezen een lintje?' Daar zou in Friesland discussie over zijn 'losgebarsten'. Nou, dat moet de Randstad weten! Maar wat zijn de feiten? Dominee Orlando Bottenbley is 25 jaar predikant van een bloeiende kerk in Drachten. En ja, hij heeft vanuit de Bijbel, net als een groot deel van de predikanten in Nederland, nog steeds een orthodoxe visie op relaties en seksualiteit. Dat betekent dat hij tegen samenwonen is en pijnlijk genoeg geen ruimte ziet voor homoseksuele relaties. Hij is dus niet 'antihomo' en doet niet aan homogenezing, maar worstelt met het feit dat hier niet alles meer gaat zoals God dat ooit bij de schepping bedacht heeft. Volgens de PvdA in Drachten moeten zulke mensen voortaan maar worden uitgesloten van onderscheidingen. Die zijn er alleen voor 'echte ridders'.

Gespeelde woede
Als Bottenbley in De Leeuwarder Courant zegt dat hij met homo's net zo goed in gesprek wil gaan als met bijvoorbeeld 'materialisten', dan is het commentaar onmiddellijk: 'Zie je wel! Hij vergelijkt homo's met materialisten!' Dat is iemand bewust verkeerd willen begrijpen. Bottenbley zegt hier immers niks anders dan dat hij iedereen gelijk wil behandelen? Dat moet zijn critici toch aanspreken. Maar nee, enkele verlichte geesten mogen vervolgens zeggen hoezeer die orthodoxen er wel niet naast zitten. Fundamentalisten zijn het. En dan nog ridderen ook, zeg! Het gaat nu toch echt fout in Friesland. Orlando mag nog van geluk spreken dat hij voorouders als die van Zwarte Piet in zijn verre voorgeslacht heeft. Anders was hij nog veel harder aangepakt.

Smet op beroepsgroep
Helemaal bont maakt vrijzinnige predikante Yvonne Hiemstra het. Zij presteert het om Bottenbley in De Leeuwarder Courant een 'smet' op haar beroepsgroep te noemen. Hoezo, mevrouw Hiemstra? Uw richting is zo ongeveer de kleinste en een bijna uitgestorven groep aan de rand van de kerk. Kunt u voor de beroepsgroep predikanten spreken? En NRC-redactie, is dit citaat relevant of vooral stemmingmakend? Opvallend is trouwens dat de noordelijke NRC-correspondent niet het citaat uit De Leeuwarder Courant overneemt van een moeder van een lesbische dochter die vertelt hoe begripsvol Bottenbley met haar dochter omgaat. Het NRC-bericht lijkt me daarom vooral een smet op de krant zelf. Het wordt tijd dat men daar nuchter onder ogen ziet dat er mensen zijn – ook mensen die zelf homoseksuele gevoelens hebben – die vanuit hun geloof anders met homoseksuele gevoelens om willen gaan dan de meerderheid. Dat mag toch nog in Nederland?

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen