cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 juni 2013 door Jeffrey Schipper

"Taboe seculiere muziek en de Bijbel doorbreken"

Christenen kunnen hun voordeel doen met seculiere popmuziek waarin Bijbelse ideeën zijn verweven. Dit stelt Wilbrand Rakhorst, oprichter van Muziekbijbel.nl, ontworpen om in gesprek te komen met muziekliefhebbers over bijbelverhalen. "Ik ben de invloed van de Bijbel nog meer gaan waarderen toen ik zag dat allerlei seculiere, bekende artiesten zich uitlieten over Gods Woord," zegt Wilbrand. Jongeren die onbekend zijn met de Bijbel en beschouwen als een oud boek, wil hij de actuele relevantie ervan aantonen. "Een methode is om te laten zien dat de Bijbel een goed gelezen boek is onder wereldberoemde popartiesten."

Wilbrand kwam op 15-jarige leeftijd "radicaal tot geloof". "In mijn tienerjaren ben ik erg onder de indruk geweest van alle hongersnoden die er in de wereld zijn. De aanblik van stervende kinderen werd mij eigenlijk te veel. Ik wilde niet accepteren dat het leven zo onrechtvaardig is. Niet alleen in Afrika, maar ook in mijn directe omgeving stierven kinderen. Hier schrok ik van. In de kerk leerde ik dat je contact met God kunt hebben. Ik verlangde hiernaar, waardoor er een innerlijke worsteling ontstond, totdat de dominee op een dag zei: 'Als je naar God verlangt, is God al met je bezig'. Deze gedachte gaf mij destijds veel hoop en troost."

"Toch bleef de gedachte dat mensen opeens kunnen overlijden aan mij knagen," vervolgt hij. "Met de daarbij horende onzekerheid of ik dan bij God of de duivel terecht zou komen. Daardoor heb ik een week lang niet kunnen slapen, want stel je voor dat ik niet meer wakker zou worden. Ik werd wanhopig. Uiteindelijk heb ik mij, naast mijn bed op mijn knieën laten vallen en geroepen: 'God, als U er bent, laat dan wat van U merken want ik kan niet meer.' Op dat moment nam de Heilige Geest mijn onrust weg. Ik werd gevuld met een onbeschrijfelijke liefde." De slaapproblemen van Wilbrand waren voorbij.

Als docent ontdekte Wilbrand dat jongeren zich openstellen voor het Evangelie zodra muziek om de hoek komt kijken. "Veel ongelovige jongeren proberen meteen een dam op te werpen tegen de volgens hen achterhaalde en onwetenschappelijke Bijbel. Maar muziekbeleving kan een deur openen. Concreet merkte ik dat eens op toen ik les gaf aan gymnasiumleerlingen. Ze stelden vragen toen ze te zien kregen dat het Evangelie terugkomt in het nummer Judas van Lady Gaga. Ik herinner mij een leerling die geloofsworsteling in de clip emotioneel beaamde naar aanleiding van Jesus is my conscience but Judas the demon I cling too."

Op je website staan liederen van seculiere popartiesten die bijbelse teksten en ideeën in hun liederen hebben opgenomen. In het verleden zijn christenen vaak gewaarschuwd voor popmuziek. Wat vind je van die waarschuwing?

"Ik begrijp de waarschuwing heel goed. Toen ik net tot geloof was gekomen, heb ik ook een heel aantal oude cd's stukgemaakt. Vanaf dat moment ben ik gospelmuziek gaan luisteren," maakt Wilbrand duidelijk. "Ik ben pas weer getriggerd om geloof in popmuziek te gaan verzamelen sinds ik het nummer What it God was one of us van Joan Osbourne hoorde. Ik was zelf verbaasd om geloofsvragen te horen in seculiere muziek. Ik vond het spannend en interessant. Kan die muziek iets te maken hebben met de invloed van God?"

Wilbrand voegt toe dat hij ook is geïnspireerd door het nummer Why should the devil have all the good music. "De auteur van dat lied zei iets over de wereld die de muziek van de kerk heeft gestolen en dat hij het weer terug zou stelen. Toen ik zijn biografie las, viel mij opdat hij 'gewoon' in de seculiere wereld actief was. Dit spoorde mijn zoektocht naar religie en de Bijbel in seculiere popmuziek aan."

Ex-dj Koos de Jong raadde christenjongeren een tijd geleden af om muziek van Jan Smit en K3 te luisteren. De  duivel zou misbruik maken van de muziek door het brengen van een andere boodschap. Wat raad jij christenen aan?

"Als het gaat om muzieksmaak ben ik het met Koos eens, maar zo zwart-wit kan ik niet over popmuziek oordelen. Ik heb meer deze houding: 'Onderzoek de dingen en behoudt het goede'. Verder geldt misschien ook de Bijbelse aanbeveling van Paulus dat als je sterk in Christus staat 'afgodenvlees' kunt eten, maar als je twijfelt moet je het niet doen. Geef elkaar de ruimte voor een eigen, afgewogen keuze."

Ook maakt Wilbrand duidelijk dat hij met zijn website een statement wil maken om "het taboe rondom seculiere popmuziek en de Bijbel te doorbreken". Ga hier naar Muziekbijbel.nl.

Voor vragen of opmerkingen is Wilbrand Rakhorst per e-mail bereikbaar.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen