cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 maart 2013 door Jeffrey Schipper

"Mensen trekken de domineescultuur niet langer"

"Sommige dominees zitten vast in een bepaalde manier van denken. Dat is de doodsteek voor veel kerken. Mensen trekken die cultuur niet langer en blijven daardoor weg uit de kerk," zegt Gertjan ten Brinke, oprichter van jongerenbeweging Warming-Up Wierden. Samen met een team zet Gertjan zich in om kerkverlaters enthousiast te maken voor de boodschap van het Evangelie. CIP.nl sprak met de christen die ooit een predikant adviseerde om "op te houden met het entertainen van bokken" en opriep om "zijn schapen te hoeden".

Gertjan ging zijn hele leven naar de kerk. Op 16-jarige leeftijd kwam daar tijdelijk verandering in. "Na meerdere tragische gebeurtenissen had ik voor mezelf besloten dat God niet zou bestaan. Ik werd in mijn omgeving geconfronteerd met overlijden en echtscheiding. Daardoor zag ik om mij heen veel verdriet en ellende. Daarnaast zei de kerk mij simpelweg niet zoveel." Drie jaar later kwam een vraag telkens terug bij Gertjan: waartoe ben ik op aarde? "In die tijd leerde ik mijn huidige vriendin kennen. Haar vader was op jonge leeftijd overleden, maar haar rotsvaste geloof maakte diepe indruk op mij. Na jaren vond ik weer de weg naar de kerk."

Kerkmuren
In 2009 ontstond bij Gertjan en zijn vrienden uit de Hervormde Gemeente te Wierden het idee om op een laagdrempelige wijze het Evangelie te brengen met dit concept: een samenkomst met eten en een gastspreker. "We gingen bewust op zoek naar predikers met een ander geluid dan de predikant op zondag. Daardoor liepen we al gauw tegen kerkmuren op. Want we begaven ons op predikantengebied en dat ligt gevoelig. De manier waarop wij dit invullen, zien wij als jongeren anders dan de oudere generatie. Ik kan mij meerdere dramatische gebeurtenissen herinneren tijdens het regelen van bepaalde gastsprekers. Met name bij verdiepingsavonden over Israël. Op die momenten is het lastig je ego opzij te zetten en de minste te zijn."

De tijd dat de jongeren toestemming moeten vragen aan de kerkenraad voor de invulling van 'hun' avond is voorbij. "Inmiddels zijn we een zelfstandig orgaan met een eigen budget," maakt de 23-jarige Gertjan duidelijk. "Wij willen bewust verschillende visies de ruimte geven. Dat is de manier om randkerkelijken te bereiken." Hij wijst op de recente spreker Eric van Otten die een uitdagend verhaal vertelde over zijn 'Paulus-bekering'. Eerder liet Warming-Up Wierden een ex-moslim en ex-satanist aan het woord. "Daarmee laten we hele andere dingen horen en zien dan op zondag. Er is duidelijk behoefte aan. Tijdens onze laatste avond waren er bijna 200 aanwezigen, waaronder mensen die niet meer echt zijn aangesloten bij de kerk."

Tijd voor andere vorm
Gertjan wijst op de domineescultuur die mensen volgens hem van de kerk vandaan houden. "Sommigen zitten vast in een bepaalde manier van denken die mensen niet langer trekken." Hij verwijst naar de terugloop van traditionele kerken in 'zijn' eigen Wierden en een naburige moderne gemeente die wel groeit. "Hiermee wil ik niet aangeven dat de traditie vaarwel gezegd moet worden. Maar een dominee die in de 'talen Kanaäns' een te lange preek houdt, ziet niet in dat tijden zijn veranderd. Soms hebben predikanten na een kwartier hun punt gemaakt en gaan ze te lang door. Dat gaat ten koste van hun boodschap. En vaak klinkt bovendien de alsmaar terugkerende oproep tot bekering. Maar bespreek ook eens andere onderwerpen in de prediking."

"Wij willen als jongeren de kerk niet veranderen," onderstreept Gertjan. "Het gaat ons maar om één ding: Jezus Christus. Aan Hem houden we ons vast, ook als het tegenzit. En dat zal uiteindelijk vruchten afwerpen. Diverse mensen hebben door het bezoeken van Warming-Up hun kerkgang weer opgepakt. Onze Bijbelstudiegroep is verdubbeld en sommige christenjongeren hebben belijdenis van hun geloof afgelegd. Een eredienst op zondag kan net zo belangrijk zijn als onze avonden. Maar als steeds minder mensen komen, moet de vraag gesteld worden of het wijsheid is op deze voet verder te gaan." Daarom is Gertjan van mening dat de (traditionele) kerken in de toekomst een andere richting in moeten slaan.

Vrijer en meer ruimte
"Als het aan mij ligt, voorzie ik een gemeente waarin je je kind kunt opdragen of laten dopen en waarin je er als volwassene voor kunt kiezen belijdenis te doen of je (opnieuw) te laten dopen. Geef elkaar wat meer de ruimte. Ga wat vrijer om met dogmatiek. Behandel onder andere wat meer openstaande profetieën met betrekking tot zowel Israël als de kerk. Houd meerdere visies open en laat het oordelen aan God over. Bewaar te allen tijde de eenheid en stap af van het idee dat de eigen kerkelijke gezindte de echte waarheid in pacht heeft. Het gaat om de navolging van Jezus. Want aan Gods zegen is het al gelegen."

Bezoek hier de website van Warming-Up Wierden.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen