Pastoraat en hulpverlening in de verdachtenbank door anticonversiewet

Opinie 9 oktober 2024 5 minuten Erik-Jan Verbruggen
Erik-Jan Verbruggen
YouTube

Binnenkort spreekt de Tweede Kamer in een plenair debat over de ā€˜Wet strafbaarstelling conversiehandelingenā€™. Het wetsvoorstel dat door enkele partijen in de Tweede Kamer is geschreven, vraagt om strafbaarstelling van handelingen die bedoeld zijn om de seksuele geaardheid of genderidentiteit van mensen te onderdrukken of veranderen.

Stel dat je hulpverlener of ambtsdrager bent en wel eens spreekt met mensen die (pastorale) hulp zoeken bij vragen rond hun seksuele gerichtheid? Je staat dan open voor de nood van degene die je hulp inroept. Maar je wilt je werk ook doen vanuit het fundament van Gods Woord. Wat is dan het gevolg als deze wet zou worden aangenomen?

Een sterk uitvergroot probleem
In de afgelopen jaren haalden verhalen over schreeuwerige uitdrijvingssessies van demonen of andere uitwassen enkele keren de media. In de memorie van toelichting van het wetsvoorstel worden hiervan ook voorbeelden genoemd. We mogen gerust stellen dat dit soort uitwassen ongewenst zijn. Dat geldt ook voor therapie die die de verwachting wekt dat een homoseksuele gerichtheid geheel weggenomen zou kunnen worden. Dat doet geen recht aan de worsteling van (bijvoorbeeld) christenen met een homoseksuele gerichtheid.

Het onderzoeken van Gods Woord in groepsverband komt daarmee in de beklaagdenbank te staan.

Tegelijk is het de vraag hoe wijdverbreid het probleem van conversiehandelingen is. Onderzoeksbureau Beke en Ateno deed in 2020 onderzoek naar de praktijk van conversiehandelingen ā€“ waarop uit christelijke kring terecht veel kritiek is gekomen ā€“, maar kon niet tot betrouwbare uitspraken komen over de omvang van de praktijk van conversietherapie.

Het is zeer bedenkelijk dat in het onderzoek van Beke en Ateno ook het aanbieden van Bijbelstudies rondom het thema homoseksualiteit (zoals bijvoorbeeld stichting Hart van Homoā€™s doet) onder het aanbod van conversiepraktijken valt. Het onderzoeken van Gods Woord in groepsverband komt daarmee in de beklaagdenbank te staan. Juist dit gezamenlijk Bijbelonderzoek wordt echter door homoseksueel gerichte christenen als zeer steunend ervaren. De indieners van het wetsvoorstel wekken sterk de indruk dat ze het benoemde probleem eerst sterk willen uitvergroten, om dat vervolgens te gaan bestrijden. Dat doet sterk denken aan het spreekwoordelijke schieten met een kanon op een mug.

Heel brede definitie
Een ander zeer bedenkelijk punt is dat de indieners van het wetsvoorstel het begrip ā€˜conversiehandelingenā€™ niet nader willen omschrijven en afbakenen. Hier werd in de wetenschapstoets voor het wetsvoorstel expliciet de vinger bij gelegd. Zij geven echter de voorkeur aan een zo algemeen mogelijke omschrijving. Op deze manier kan ā€˜een variĆ«teit aan gevallen die zich kunnen voordoenā€™ onder de strafbaarstelling vallen. In het wetsvoorstel worden extreme situaties genoemd, zoals bijvoorbeeld elektroshocktherapie. Tegelijk willen de indieners zich niet beperken tot zulke uitwassen, maar wordt nadrukkelijk benoemd dat ook het voeren van gesprekken over homoseksualiteit of genderexpressie onder conversiehandelingen kunnen vallen, als deze gesprekken niet ā€˜neutraalā€™ worden gevoerd.

Alleen de richting die de indieners willen is dan nog toegestaan: volledige acceptatie van homoseksualiteit en genderexpressie.

Iedereen die dit tot zich laat doordringen beseft dat dit zeer glad ijs is. Als de indieners hun zin krijgen, mag je straks geen gesprekken meer voeren waarin je een bepaalde richting uitwijst. Alleen de richting die de indieners willen is dan nog toegestaan: volledige acceptatie van homoseksualiteit en genderexpressie. Bijbels onderwijs over wat de Schrift wƩrkelijk zegt over homoseksualiteit is dan bij wet verboden. Daarbij wordt in het wetsvoorstel zelfs gedreigd met forse geldboetes of gevangenisstraf.

Neutraliteit is de norm
Mag je dan geen gesprekken meer voeren over seksuele en genderidentiteit? Volgens de indieners mag dat alleen als dat het jĆŗiste gesprek is, dat wil zeggen dat het bijdraagt aan acceptatie. De indieners hameren op de ā€˜neutraliteitā€™ van interventies in bijvoorbeeld hulpverlening en pastoraat. Er zou geen sociale druk mogen zijn vanuit de sociale omgeving die de seksuele identiteit of genderidentiteit van de betrokkene niet accepteert. Nu kan sociale druk inderdaad zeer sterk zijn, ook christenen die worstelen met hun seksuele gerichtheid kunnen het hier moeilijk mee hebben. Maar het gehele wetsvoorstel ademt de norm van ā€˜neutraliteitā€™, terwijl het wetsvoorstel helemaal niet zo neutraal is. Het is niet zo dat dit wetsvoorstel Ć”lle sociale druk omtrent het voorgaande wil verbieden. Alleen de druk die volgens de initiatiefnemers niet de juiste is, die wordt ervaren of beoordeeld als ā€œniet accepterendā€ of ā€œonderdrukkendā€ van de seksuele of genderidentiteit, moet worden verboden.

De Tweede Kamer op de kansel
Een ander punt uit het wetsvoorstel dat sterke verbazing oproept is de enorme reikwijdte die de indieners op het oog hebben. Onder een verbod op conversiehandelingen zouden professionals vallen, zoals medici en hulpverleners. Maar ook onderwijzers en ambtsdragers zouden in leerlingbegeleiding of pastoraal handelen geen opvattingen mogen uitdragen waaruit kan worden geconcludeerd dat de betrokkene iemands seksuele of genderidentiteit probeert te ā€œonderdrukkenā€. In het wetsvoorstel wordt zelfs niet uitgesloten dat een opvoedkundig gesprek tussen ouders en kinderen ā€˜onderdrukkendā€™ en dus strafbaar zou zijn. De kring wordt dus wel heel breed getrokken.

In dit wetsvoorstel is duidelijk sprake van symboolwetgeving.

De indieners hanteren een breed spectrum van activiteiten voor de setting waarbinnen ā€˜conversiehandelingenā€™ zouden plaatsvinden: gesprekken, therapie en pastorale zorg, zelfs de prediking en gebed zouden daarvan niet zijn uitgezonderd. Met andere woorden: de Tweede Kamer zou volgens dit wetsvoorstel de inhoud van de preek, de catechisatieles of van het (ambtelijke) gebed gaan bepalen. Niet alleen een therapeutisch gesprek, maar zelfs een pastoraal gesprek zou straks de ā€˜neutraleā€™ toon moeten bevatten die de indieners voorstaan. Het is evident dat in dit wetsvoorstel de vrijheid van godsdienst en de vrijheid van onderwijs ernstig zou worden ingeperkt. Voorgangers en hulpverleners die Bijbels willen spreken worden dan vogelvrij verklaard!

Symboolwetgeving
In dit wetsvoorstel is duidelijk sprake van symboolwetgeving. Er wordt geprobeerd om de norm van een heersende meerderheid op te leggen aan een minderheid die vast wil houden aan het Bijbelse spreken over seksualiteit en identiteit. Dit wetsvoorstel propageert een soort opvoeding waarin het ouderlijke gezag wordt ondergraven en de staat vergaand gaat voorschrijven wat goed is voor onze kinderen. Bovendien is het wetsvoorstel ook zeer betuttelend. Mensen die uit persoonlijke (geloofs)overtuiging kiezen om te strijden tegen (bijvoorbeeld) homoseksuele gevoelens en daarbij steun zoeken, zouden in bescherming genomen moeten worden. Terecht concludeert dr. Bart Jan Spruyt in een column in het Nederlands Dagblad dat dit wetsvoorstel opkomt uit een ā€˜barmhartigheidā€™ die ons dwingt een geuite identiteit zonder meer te accepteren. Dit wetsvoorstel komt dan ook voort uit een bedenkelijke ideologie en is onnodig en gevaarlijk.

Erik-Jan Verbruggen is psychosociaal hulpverlener bij De Vluchtheuvel, pastoraal werker in de gereformeerde gemeente te Dordrecht en secretaris van Bijbels Beraad M/V. Bovenstaand artikel verscheen onlangs op de website van Bijbels Beraad M/V en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

gynecologist
Nieuws

Onbedoelde zwangerschap en abortus: Schreeuw om leven start postercampagne

Schreeuw om leven organiseert in Hilversum een hulpverleningscampagne. In de week van 7 oktober wordt om aandacht gevraagd voor hulpverlening rondom onbedoelde zwangerschap en abortus. Met name wordt daarbij nadruk gelegd op de rol van de man bij onb

antisemitisme
Nieuws

ChristenUnie deelt oproep: "Toekomst Joodse gemeenschap staat op het spel"

Kom met concrete afspraken om de veiligheid van de Joodse gemeenschap te bevorderen. Dat is de oproep vandaag van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker, samen met de VVD, in het debat bij de begroting van Algemene Zaken.  Door afspraken te maken met onde

Mariekes
Interview

Hoe verder na zelfdoding van je partner? "Het was alsof de wereld even stilstond"

Marieke Foppen en Marieke van Lierop noemen zichzelf de ā€œWidowchicksā€. Beide vrouwen verloren hun echtgenoot door zelfdoding, een ervaring die hen diep verbond. Hun gedeelde verhaal van rouw, pijn en herstel staat centraal in hun boek 'Leven in de ro

Ds. K. den Boer
Video

HHK-predikant over Iraanse raketaanval op Israƫl: "God beschermt Zijn volk"

Vorige week schoot Iran circa 180 ballistische en hypersonische raketten af op Israƫl. Gelukkig genoeg vielen daarbij geen slachtoffers. Vele mensen prijzen daarom het geavanceerde luchtverdedigingssysteem van het Israƫlische leger, maar volgens ds.

Malang
Video

Malangs benen waren vergroeid: "Ik huilde als ik hem zo zag lopen"

"Het was moeilijk voor hem om te lopen", herinnert de vader van Malang, Sadio, zich. "Ik was erg verdrietig als ik Malang zo zag lopen. Soms renden zijn vrienden weg en lieten ze hem achter, en dan huilde hij." Sadio was verdrietig over de beperkinge

Don Ceder
Column

De rechtszaal en Jezus als onze advocaat: de schuld is afbetaald

Ik stond als advocaat jarenlang regelmatig in de rechtszaal. In principe gingen alle rechtszaken over verschillende vormen van schuld. Denk aan mensen die gebukt gingen onder financiƫle schulden. Maar ook aan mensen die terechtstonden omdat een recht

Bart de Zwaan
Video

Onderzoeker vertelt waarom hij enthousiast is over kerk en geloof

Sinds een paar jaar loopt de Millennial Challenge in Nederland. Onderzoeker Bart de Zwaan herkent zich in de vragen die veel van zijn leeftijdsgenoten stellen. Maar wat is zijn verhaal? En waarom is hij nu zo enthousiast over de kerk, geloof en de Bi

Bikker
Nieuws

Mirjam Bikker haalt uit naar Wilders: 'Alleen maar uitdagen en kiezen voor chaos'

CU-voorvrouw Mirjam Bikker heeft zich via social media uiterst kritisch uitgelaten over Geert Wilders. De PVV-leider maakte de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema met de grond gelijk vanwege de ongeregeldheden rondom de herdenking van de pogrom in

Meerartikelen

Dr. Witzier
Nieuws

Dr. Witzier benoemd als zendingsconsulent van de CGK

Deputaten buitenlandse zending van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) hebben dr. B.A.T. (Arjan) Witzier vorige maand benoemd als zendingsconsulent. Dr. Witzier volgt ds. W. van ā€™t Spijker op, die in februari 2025 met pensioen hoopt te gaan. Z

Jack Philips
Nieuws

Christelijke bakker vrijgesproken door Hooggerechtshof VS na weigeren transgendertaart

Na meer dan twaalf jaar juridische strijd heeft Jack Phillips, de christelijke bakker van Masterpiece Cakeshop, een belangrijke overwinning behaald bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten. De rechtbank verwierp de zaak 'Masterpiece Cakeshop v

man uit rome
Nieuws

De leugen als troost? Intrigerende film 'De man uit Rome' te zien bij de EO

De man uit Rome vertelt het verhaal van de sceptische Italiaanse onderzoekspriester Filippo. Als hij vanuit het Vaticaan naar een Limburgs grensdorp komt om een huilend Mariabeeld te onderzoeken, botst hij hard met de getraumatiseerde dorpsgemeenscha

Bijbelcursus
Interview

EC-Bijbelcursus breidt uit: ā€œIk had er veel aan om zo God beter te leren kennen"

Met vijf nieuwe leslocaties voor de Bijbelcursus breidt het Evangelisch College uit, en dat is nodig, zegt coƶrdinator van de opleiding Annemieke Sparla in gesprek met Cvandaag. Ze volgde zelf ook de opleiding: "Ik kwam op latere leeftijd tot geloof

Eerste Bijbelexpo
Nieuws

Interactieve Bijbeltentoonstelling trekt door Nederland

Sinds deze maand reist de Bijbel Expo, een interactieve Bijbeltentoonstelling, door Nederland. Hiermee hoopt stichting Logos Instituut de betrouwbaarheid van de Bijbel onder de aandacht te brengen voor een christelijk en niet-christelijk publiek. De

Mark van Heusden
Interview

Christen ging met IsraĆ«l-vlag naar pro-Palestijnse sit-in: ā€œSmakeloos en laf om 7 oktober uit te kiezenā€  

In nog geen vijf minuten sloegen pro-Palestina demonstranten de Israƫlische vlag uit zijn handen en werd hij door politieagenten verzocht een andere plek te zoeken. Dat vertelt Mark van Heusden. De christen stond gisteren op Utrecht Centraal met de v

Sallon
Nieuws

Israƫlische wetenschappers kweken met 1000 jaar oud zaad geneeskrachtige boom uit de Bijbel

IsraĆ«lische wetenschappers hebben een boomsoort gekweekt uit een zaadje van duizend jaar oud. Uit onderzoek blijkt dat de boomsoort vermoedelijk werd gebruik voor het maken van een helende balsem die onder meer in de Bijbel wordt genoemd.  Het zaadje

Nigeri
Nieuws

Islamitische Fulani-herders doden zeven christenen bij aanval op Nigeriaans dorp

In de Nigeriaanse staat Benue heeft een aanval door Fulani herders het leven gekost aan zeven christenen. Dit gebeurde op dinsdag 1 oktober in het overwegend christelijke dorp Egwuma, gelegen in Agatu County. De aanval vond rond vijf uur ā€™s middags p

Jezusbeeld
Nieuws

Grootste Jezusbeeld ter wereld in Indonesiƫ: "Herinnering dat God als mens in de wereld kwam"

In IndonesiĆ« is afgelopen maand het hoogste Jezusbeeld ter wereld onthuld. Het beeld is maar liefst 61 meter en daarmee twintig meter hoger dan het beroemde Jezusbeeld in het Braziliaanse Rio de Janeiro.  Het beeld is opgetrokken op een heuvel naast

Zwolle
Nieuws

Dr. Marten Visser deelt bijzondere ontmoeting bij pro-Palestina sit-in op station Zwolle

Juist op 7 oktober besloten pro-Palestina demonstranten om op veertien treinstations in Nederland sit-ins te organiseren. Daarmee wilden ze tƩgen Israƫl protesteren. Dr. Marten Visser liet dat echter niet over zijn kant gaan. De predikant besloot een

Lijkwade van Turijn
Nieuws

Onderzoeker stelt dat bloedvlekken op Lijkwade van Turijn overeenkomen met martelingen van Christus

Een Italiaanse wetenschapper heeft nieuw onderzoek gepresenteerd waaruit blijkt dat de bloedvlekken op de Lijkwade van Turijn, een linnen doek waarvan velen geloven dat het het begrafeniskleed van Jezus Christus is, overeenkomen met de martelingen di

Ds. A. Simons
Video

Ds. Simons over zijn bekering: "Vroeger deed ik wat ik zelf wilde"

"Of het nu vroom of goddeloos was, maar vroeger deed ik wat ik zelf wilde", aldus ds. A. Simons. De hervormde predikant uit Valburg-Homoet preekte onlangs uit Zondag 52 van de Heidelbergse Catechismus. Daarin behandelde hij de woorden: 'En leid ons n