Ronald was dakloos en handelde in drugs: "Maar nu is Jezus mijn grootste Leermeester"

Levensverhaal2 juli 2024 7 minuten Redactie
Joël Voordewind en Ronald Cornelisse
Hour of Power

Ronald was dakloos, handelde in drugs en kwam in de gevangenis terecht. Nu helpt hij mensen als ervaringsdeskundige bij stichting ‘Tot Heil des Volks' (THDV). Ronald wist uit zijn uitzichtloze situatie te komen, nadat hij in aanraking kwam met oud-Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU) die sinds vorig jaar voor THDV werkt. Ronald kreeg van de stichting een spiksplinternieuw onderkomen en dat veranderde zijn leven compleet. In onderstaande aflevering van Hour of Power vertelt Ronald over zijn periode in de criminaliteit, een dakloos bestaan en hoe Jezus zijn grootste Leermeester is geworden. Voordewind vertelt op zijn beurt over zijn overstap naar THDV en hoe hij zich namens en met de stichting inzet om de meest kwetsbare mensen te helpen. 

Als crimineel in de gevangenis
Ronald kent tot een paar jaar terug een moeilijk bestaan. Sterker nog, jarenlang is hij in de criminaliteit actief en zit hij opgesloten in de gevangenis. Terugkijkend op die tijd, is er een prachtige uitspraak die Ronald hanteert: ‘Vroeger had ik alles en was ik diep ongelukkig. Nu heb ik helemaal niks en ben ik schatrijk.' “Ik krijg nu ontzettend veel liefde”, vertelt hij. “Vroeger was ik altijd aan het jagen naar geld en alleen maar naar meer, meer en nog eens meer.  Nu ik mensen help, krijg ik zo ontzettend veel terug. Mijn hart maakt jubelsprongetjes. Ik word er heel gelukkig van.”

"Ik sealde drugs wat naar het buitenland werd geëxporteerd. Dat was een goede baan"

In de tijd dat Ronald in de criminaliteit actief is, werkt hij voor bekende criminelen. Voorbeelden zijn John Mieremet en Sam Klepper. “Zij zaten in de softdrugs en ik zat op de ‘afdeling inpak’ voor het buitenland. Ik sealde drugs dat naar het buitenland werd geëxporteerd. Dat was een goede baan.” Dat deze criminelen toentertijd er niet voor terugdeinsden om iemand om te leggen wist Ronald toen niet.

Op een gegeven moment komt Ronald in de bak terecht. Zelf vertelt hij hoe dat kwam. “Ik had wat foute dingen gedaan en op een gegeven moment was de politie met een onderzoek bezig. Omdat ik lid was van een criminele organisatie, werd ik gearresteerd. Pas toen viel eigenlijk het kwartje.”

Heineken-ontvoering en zigeunerkoning
Maar dat besef dringt op dat moment te laat door. “Want toen zat ik al in de gevangenis.” In de gevangenis zit hij onder meer opgesloten met daders die de bekende Heineken-ontvoering op hun geweten hebben, maar ook met Koos Petalo, ook wel bekend als ‘de zigeunerkoning’. “Dat waren allemaal notoire criminelen. Ik was best wel bang, want ik dacht: ik ga tien jaar gevangenisstraf krijgen.”

Na zijn vrijlating uit de gevangenis slaagt Ronald er vanwege zijn strafblad niet in om in Nederland aan het werk te komen. Daarom kiest hij ervoor om naar Frankrijk te verhuizen en trouwt hij daar met een Française. Aanvankelijk lijkt het daar beter te gaan, want Ronald en zijn vrouw krijgen twee dochters. Maar ook daar gaat het later mis, waarna Ronald besluit om naar Nederland te komen. Ook dat werd geen succes. “Ik kon geen werk vinden en dat zorgde ervoor dat ik in een heel moeilijke situatie kwam."

Huis in de fik & dakloos
De situatie van Ronald verergert als zijn buurman doordraait en Ronalds huis in de fik zet. “Met als gevolg dat daarbij twee mensen om het leven kwamen. Dat was een traumatische ervaring. Ik had toen helemaal niks meer.”

"Ik kon maar niet begrijpen dat ik in het systeem minder was dan een verslaafde"

De volgende negen jaar van zijn leven belandt Ronald als dakloze op straat. Hoe is het eigenlijk om dakloos te zijn? “Best moeilijk”, reageert hij. “Ik had dan nog het geluk dat ik huisdieren had, want dan heb je nog een beetje aanspraak. Maar normaal gesproken ben je afgesloten van alles als je dakloos bent. Dan beginnen ook alle problemen. Je hebt geen inschrijfadres meer, dus een baas neemt je niet aan en heb je ook geen inkomsten meer. Er komen dus allemaal andere dingen bij kijken waar ik toen ik nog werkte niets van wist. Je belandt in een realiteit, in een situatie waarbij het heel moeilijk is om nog in de maatschappij terug te keren.”

In het begin van zijn periode als dakloze Amsterdammer voelt Ronald veel woede en agressie. “Ik was zo boos op iedereen dat ik eigenlijk nergens welkom was. Verbaal kon ik best wel aanwezig zijn. Ik merkte dat ik ontzettend veel woede had. Ik kon maar niet begrijpen dat ik in het systeem minder was dan een verslaafde. Als je geen verslavingsproblematiek, krijg je dus geen hulp. Ik vond dat echt heel moeilijk. Achteraf bleek dat ik wel gelijk had, maar de mensen schrokken heel erg van de manier waarop ik dingen bracht. Ik jaagde eigenlijk iedereen maar weg, totdat ik helemaal alleen was.”

"Begin dit jaar heeft Joël een huisje voor me geregeld, waar ik heel blij mee ben"

Ronald ontmoet Joël Voordewind
Op een gegeven moment komt Ronald, samen met zijn honden, op een woonbootje te wonen. Hij heeft niets, en moet bij gebrek aan sanitair zijn behoefte in een emmertje doen. Maar zijn situatie verandert compleet als hij Joël Voordewind van THDV tegenkomt. “Sinds anderhalf jaar ben ik werkzaam bij een inloophuis in Amsterdam: Wal 125. Begin dit jaar heeft Joël (Voordewind, red.) een huisje voor me geregeld, waar ik heel blij mee ben. Het is een heel mooi appartementje. Het is niet groot, maar wel heel luxe. Het is spiksplinternieuw en werd speciaal opgeknapt. Niet alleen voor mij, maar ook voor andere bewoners. Ik vind het echt heel fijn”, vertelt Ronald.

Ontstaan Tot Heil des Volks
Dan komt de focus in het gesprek op het ontstaan van THDV te liggen. De oorsprong van de stichting gaat terug naar het jaar 1855. De Amsterdamse predikant Jan de Liefde is dan actief in de Jordaan, een van de armste achterbuurten van de hoofdstad waar op dat moment vooral weeskinderen en wezen wonen. De situatie is er mensonterend. Op straat zwerven mensen er in de blubber rond. “Jan de Liefde zei: ‘Ik kan hier niet preken en het evangelie brengen, als ik niet ook iets praktisch voor deze kwetsbare mensen doe’”, vertelt Voordewind. “Toen hij is de ‘bewaarscholen’ begonnen. Dat waren scholen waar hij van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds weeskinderen opving. Hij gaf hun daar eten en drinken, schone kleren en onderwijs.”

"Ik voelde me wel als een halve hulpverlener die in de politiek verdwaald was"

Wat maakt het dat een politicus die 15 jaar lang Kamerlid was en wethouder van de stad Alkmaar zich nu inzet voor een stichting die opkomt voor de allerarmsten en de meest kwetsbaren? “Als Kamerlid was ik ook het liefst in ‘het veld’ of in de steden of op reis naar ontwikkelingslanden”, legt Voordewind uit. “Hoewel je in de Kamer zaken moest doen en compromissen moest sluiten, voelde ik me wel als een halve hulpverlener die in de politiek verdwaald was. Ik probeerde daar op te komen voor de meest kwetsbaren, maar regelmatig was ik in Amsterdam te vinden. Zowel bij THDV als bij het Leger des Heils."

Bij THDV zijn er vier doelgroepen waar men zich voor inzet: daklozen, verslaafden, prostituees en minderjarigen uit arme en kwetsbare gezinnen. “Onlangs hebben we ook nog weer minderjarige asielzoekers in een van onze hostels opgenomen. Iedereen is geschapen naar Gods beeld, dus we proberen ze allemaal met waardigheid op te vangen”, legt Voordewind uit. “Het gebeurt ook dat daklozen in minder mooie situaties worden opgevangen. Wij proberen bij THDV echt recht te doen aan de waardigheid van mensen, dus dat betekent dat we mensen netjes willen opvangen. Maar je hoopt, en dat proberen we ook, een vervolg te geven. Het is mooi als ze een kop koffie krijgen en er een moment van aandacht is, maar we willen ze natuurlijk graag een stapje verder helpen.  Dus daarom hebben we nu ook opvang geregeld voor honderdvijftig daklozen in onze shelters. Ronald is de eerste die daar een huisje gevonden heeft.”

Sleutel
“Het mooiste moment was dat onze manager op een gegeven moment tegen Ronald zei: ‘Jij werkt hier zo vaak. Ik geef je nu de sleutel van ons inloophuis en jij bent verantwoordelijk'", vertelt Voordewind verder.

“Eerst heb ik nog drie keer ‘nee’ gezegd", reageert Ronald. "Hij wilde mij graag inlijven, omdat ik een heel groot rechtvaardigheidsgevoel heb en ik mijn lotgenoten vooruit probeer te helpen. Toen heeft hij mij, na een weekje tegensputteren van mijn kant, aan het werk gezet. Hij gaf me vertrouwen. Achteraf gezien ben ik nog nooit zo blij geweest.”

Sleutel van het geloof
Maar de sleutel van het inloophuis is niet de enige sleutel die Ronald inmiddels in handen heeft, ook de sleutel van het geloof draagt hij nu op zak. Nu was het geloof voor Ronald vanwege zijn katholieke opvoeding al niet vreemd voor hem, maar vanwege ontevredenheid over hoe bepaalde dingen in de kerk gingen, kwam het geloof op een lager pitje te staan. Maar nu is Jezus zijn alles geworden. Zelf vertelt hij hoe. 

"Eigenlijk had ik alleen Jezus nog over"

“Na die brand ben ik zo diep gezonken dat ik eigenlijk niks en niemand meer had. Eigenlijk had ik alleen Jezus nog over. Dat heeft me zoveel kracht gegeven. Ik heb ook zoveel bijzondere dingen daardoor mogen meemaken. Ik heb natuurlijk in een slechte situatie gezeten, maar ik heb geen dag zonder eten gezeten. Ook heb ik geen dag niet voor mijn honden kunnen zorgen. Op de een of andere manier heeft God mij altijd gegeven wat ik nodig had. Ik ben het vertrouwen in Hem nooit kwijtgeraakt. Door mijn werk groei ik nu steeds meer richting Jezus. Mijn collega’s helpen mij daarmee."

Jezus betekent alles voor Ronald
“Het is mijn Baken, maar ook mijn Leermeester. Ik werk met een heel moeilijke deelgroep waar ik zelf ook eerst deel van was. Ik zie dat die jongens zoveel missen. Als ik ze dan een beetje liefde kan geven, zie je die jongens eigenlijk als kleine kinderen breken. Ze doen heel stoer maar diep van binnen zijn ze eigenlijk niet zo stoer. Iedereen wil gezien worden. Het zijn gewoon mensen. Je bouwt een schild als je buiten bent, want buiten is het heel hard en moet je overleven. Maar als ze dat schild laten vallen, zie je heel mooie dingen gebeuren. Dan vind ik het heel bijzonder dat ik dit mag doen.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Kees Postma
Column

Christenen die elkaar het leven zuur maken: een kerkelijke auto-immuunziekte

Op nieuwjaarsdag 1980 zat Luitenant Simon Bates, van het Britse leger, verscholen in de Noord-Ierse heuvels rond Tullydonnell. Hij en zijn mannen hadden een hinderlaag opgezet voor de IRA. Eén van de basisregels tijdens een hinderlaag is dat je nooit

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi

Meerartikelen

porno kijken
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller kijkt drie keer per week porno: 'Ik smeek God om hulp'

'Ik ben een jongeman van begin 20 jaar. Al een aantal jaren ben ik 'serieuzer' geworden in het omgaan met geloof en met de Bijbel. Ik probeer zoveel mogelijk naar de kerk te gaan en probeer ook doordeweeks naar de kerk te gaan. Maar ondanks dit loop

W. Kos
Nieuws

Nieuwe dominee voor hersteld hervormd Rijssen: W. Kos

W. Kos gaat voor het eerst als gemeentepredikant aan de slag. De kandidaat heeft een beroep van de hersteld hervormde gemeente in Rijssen aanvaard. Daar volgt hij de vorig jaar naar Katwijk aan Zee verhuisde ds. H. Lassche op. Kandidaat W. Kos uit Hu

Hans Borghuis
Column

Jongeren zetten leven opzij voor Jezus (en houden ons een spiegel voor)

Een aantal jonge mensen waar we sinds een poosje mee optrekken zijn nog niet zo lang geleden tot geloof gekomen. Onlangs werd een van hen in Italië gedoopt en een vriendin van haar deelde een week later haar eigen zoektocht naar de waarheid tijdens e

Karmel
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over de Karmel

De Karmel is een beboste, rotsachtige bergrug in Israël. De toppen zijn maximaal zo’n 500 meter hoog. Het Karmelgebergte mondt uit in de Middellandse Zee. Op die plaats ligt de grote Israëlische havenstad Haifa. De naam ‘Karmel’ komt van de Hebreeuws

Naomi Oosterhof
Podcast

Bijbellezen, waar moet ik beginnen? Podcastmaker geeft tips

De Geloofwaardige Podcast is dé podcast die jongvolwassenen informeert over het christelijk geloof. In de derde aflevering gaat Naomi Oosterhof (foto) inhoudelijk in op Bijbellezen. Waar moet je beginnen? Het is een ingewikkeld boek wat overweldigend

SharInvest
Nieuws

Dorcas en Kom over en help starten investeringsbedrijf SharInvest

In Oost-Europa ontbreekt het aan een stimulerend ondernemersklimaat waardoor ondernemers in midden- en kleinbedrijven belemmerd worden in de ontwikkeling van hun onderneming. Het krijgen van leningen is bovendien complex én zeer kostbaar. Daarnaast i

Republikeinse Conventie
Nieuws

Dankbaarheid overheerst op Republikeinse Conventie: "God wil dat Trump zijn klus afmaakt"

Op de Republikeinse Conventie deze week in Milwaukee hoeven de gedelegeerden er niet lang over na te denken. "Trump had een engeltje op zijn schouder, want God wil dat hij zijn klus afmaakt." "Het was God die het ondenkbare niet liet gebeuren." Woord

Gerard Vrooland
Column

In Nederland heeft de imam meer 'succes' dan de dominee

In Nederland zien we kerken leeglopen. Daarentegen geven cijfers aan dat de islam groeit in Nederland. Hoe kan dat? In België zien we die groei nog duidelijker. Een optimistische islamgeleerde meent dat in Nederland en België jaarlijks 1000 tot 2000

David de Vos
Interview

David de Vos: “Liever een goed gesprek dan een gepolijst verhaal met een christelijk sausje”

“Mensen als Johan Derksen en Gordon zijn we in de christelijke wereld liever kwijt dan rijk. Zij vallen voor mij onder de tegendraadse figuren die in de Bijbel worden beschreven en naar wie Gods liefde uitgaat”, zegt evangelist David de Vos. De afgel

Rechtbank Groningen
Nieuws

Voorganger hoort zes jaar celstraf tegen zich eisen voor jarenlang seksueel misbruik

Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen eiste vandaag zes jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen voorganger Jan Willem M. Hij stond voor de rechtbank voor het herhaaldelijk misbruiken van een vrouw. "De centrale vraag in dit proces is of er s

India
Nieuws

Indiase christenen door hindoes aangevallen tijdens kerkdienst, autoriteiten weigeren in te grijpen

Kerkdiensten in een dorp in de Indiase staat Madhya Pradesh zijn stilgelegd na een gewelddadige aanval door hindoe-extremisten op 1 juni. De aanval, geleid door leden van de Bajrang Dal, richtte zich op een samenkomst van gelovigen in het huis van Pa

Masih
Nieuws

Pakistaans christen (29) voor het oog van eigen kinderen doodgeschoten door moslimburen

Een 29-jarige katholieke vader van vier kinderen is vorige week door zijn moslimburen doodgeschoten nadat hij in opstand kwam omdat zij christenen in de omgeving intimideerden. Dat vertelt familie van de man tegenover Morning Star News.    Marshall M