CU-leider teleurgesteld in kabinetsdeelname Eppo Bruins

Nieuws12 juni 2024 1 minuut Redactie
Eppo Bruins

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is "teleurgesteld" in de kandidatuur van Eppo Bruins als minister van Onderwijs namens NSC. "Hij zit er niet namens ons", stelt zij volgens het ANP. Bruins was eerder ChristenUnie-Kamerlid.

In november heeft de ChristenUnie na een "pittige" verkiezingsuitslag gezegd niet deel te nemen aan een nieuw kabinet. Bikker: "Daarbij ben ik helder geweest, ook als mensen dachten dat ze in beeld zouden komen: doe dat niet namens de ChristenUnie. Dat weet ook Eppo Bruins." Een royement voor Bruins is niet aan de orde, zegt Bikker. "Wij zijn geen partij van royementen, maar hij zit er niet namens ons."

Bruins wordt namens NSC minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof. Dit nieuws, onthuld door Haagse bronnen na een bericht van het Nederlands Dagblad, markeert een historisch moment als hij de eerste nieuwe bewindspersoon wordt van een andere partij dan de coalitiepartijen. Binnen de ChristenUnie rijst de vraag of Bruins zijn lidmaatschap van de partij zal opgeven en zich zal aansluiten bij NSC. Hierover heeft de politicus nog geen duidelijkheid gegeven.

Momenteel is hij voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). Bruins heeft natuurkunde gestudeerd. Gedurende zijn termijn in de Tweede Kamer van 2015 tot 2021 was Bruins een invloedrijke figuur binnen de ChristenUnie. Hij behandelde verschillende beleidsterreinen, waaronder onderwijs, media en luchtvaart.

Reacties uit christelijk Nederland
PerspectieF (ChristenUnie-jongeren): Eppo Bruins is een zeer kundig politicus, voor wie we veel waardering hebben. Toch is PerspectieF teleurgesteld dat hij minister wordt in dit kabinet, omdat hij daarmee direct tegen de lijn van 
Mirjam Bikker ingaat. Het zou goed zijn als hij zijn CU-lidmaatschap opzegt.

Leen van Dijke, voormalig CU-voorzitter: Wat in de wereld drijft Eppo..?

Stefan Paas, theoloog: Heel benieuwd hoe Bruins verantwoordelijkheid wil meedragen voor een regeringsbeleid dat uitgaat van een formatieakkoord dat op asiel zo'n beetje haaks staat op alles wat z'n eigen partij uitdraagt. Ik hoop echt dat hij zijn lidmaatschap opzegt, aangezien Mirjam Bikker aangaf dat de partij hem niet zal royeren. Dit wordt natuurlijk een spagaat van jewelste.

Esther Kaper-Hartenberg, fractievoorzitter ChristenUnie Wijdemeren: Zeer teleurstellend dat Eppo Bruins zich voor dit kabinet leent en het dringende advies van Mirjam Bikker negeert. Niemand is groter dan onze partij en het zou hem sieren als hij zijn lidmaatschap opzegt of NSC laat weten dat hij toch niet meedoet. Dit is geen CU-kabinet.

Koert van Bekkum, universitair docent Oude Testament: Verbaasde me destijds dat Eppo Bruins als Kamerlid en woordvoerder Onderwijs voor de ChristenUnie aangespoord moest worden te vragen om extra financiering voor geesteswetenschappen. Het kwartje is blijkbaar nog steeds niet gevallen.

Ed Anker, voormalig CU-Kamerlid en wethouder: Natuurlijk gaat Eppo Bruins over zijn eigen geloofwaardigheid, maar ik vind het moeilijk te begrijpen dat hij aan dit kabinet gaat deelnemen. De reactie van Mirjam Bikker is eerlijk "teleurgesteld" en classy. "We zijn geen partij van royementen."

Douwe Hooijenga, fractievoorzitter ChristenUnie Tytsjerksteradiel: Je kan de keuze van Eppo Bruins om in dit kabinet te stappen ook teleurstellend vinden zonder direct over de scalp van zijn lidmaatschap te beginnen. Wat een hetze... Reactie van Mirjam Bikker wat dat betreft prima. En één ding is zeker Eppo Bruins als minister van Onderwijs is een zegen voor het onderwijs, wetenschap en innovatie in Nederland.

Harold Hofstra, gedeputeerde namens de ChristenUnie in Flevoland: Ik vind dit dan weer een ontzettend teleurstellende reactie van ChristenUnie en PerspectieF. Eppo Bruins is een uitstekend en gewaardeerd politicus en ben ontzettend blij met deze voordracht. Ik weet zeker dat (de vrijheid van) onderwijs bij hem in zeer kundige handen is.

Annelijn de Gier, bestuurskunde-student en CU-lid: Dit is heel goed nieuws, indien het inderdaad waar is. Eppo is een topkandidaat, zeker voor onderwijs. Artikel 23 is daarmee in goede handen. Na alle reacties van partijgenoten gezien te hebben over Eppo Bruins en zijn ministerschap, valt het me toch weer tegen hoe weinig hij in vertrouwen genomen wordt. Iets meer positiviteit en steun zou echt wel sierend zijn voor iemand die zich waant als een Esther of Daniël.

Nico Schipper, CU-lid: In Eppo Bruins krijgen we een prima minister van OCW. Hij wist vooraf dat zijn persoonlijke keuze haaks staat op de visie van de ChristenUnie. Dit kabinet normaliseert radicaal-rechts. Het is nu aan Eppo om pijnlijke situaties voor hem, de partij en Mirjam Bikker  uit te sluiten.

Bart Bolhuis, persvoorlichter eurofractie CU: CU'er stapt mogelijk in kabinet van Geert Wilders was niet de kop die ik hoopte te lezen vandaag.

Diederik van Dijk, SGP-Kamerlid: Capabele kerel!

Marije Roeleveld, theoloog: Fijn dat mensen de verstandige kwaliteiten van CU-prominenten zien, maar ik hoop dat die CU-prominenten ook juist nu deze kwaliteiten laten zien en bedanken voor een plaats in dit kabinet.

Frank Visser, fractievoorzitter ChristenUnie Haarlem: Laat Eppo Bruins gewoon lid blijven van de ChristenUnie! Een kundig minister op dit dossier. Prima keuze! Hij zit er niet namens de ChristenUnie, dat is duidelijk. Maar NSC heeft hem bewust gevraagd, wetende dat hij zelfs vorige week nog op de EP-kandidatenlijst van de CU stond.

Ds. Arjan Witzier, CGK-predikant: Oppositie voeren tegen een minister die partijlid is, ook al is het constructieve oppositie. Ik kan me voorstellen dat de ChristenUnie ermee in zijn maag zit. Moeilijk te begrijpen stap van Eppo Bruins.

Ds. J. A. Berkheij, PKN-predikant: Het lijkt me dat een lidmaatschap van een kabinet met de PVV en het lidmaatschap van de ChristenUnie onverenigbaar is met elkaar.

Ds. Ernst Leeftink, NGK-predikant: Waarom moet Mirjam Bikker namens ChristenUnie haar teleurstelling richting Pieter Omtzigt uitspreken? Je kunt als ChristenUnie NSC toch niet kwalijk nemen dat ze een zeer capabele minister voor onderwijs gevonden hebben? En Eppo Bruins blijft hopelijk loyaal CU-lid.

Evelijn Zandberg, politiek bestuurslid PerspectieF: Over Eppo's kwaliteiten niks dan goed. Maar ik vind het wel bizar dat hij vorige week nog op onze EP-lijst stond en nu dit nieuws. Op deze vraag van NSC zeg je toch bedankt maar nee?!

Ad de Boer, voormalig EO-directeur: In dit kabinet met een partij met opvattingen die haaks staan op die van de ChristenUnie en met een programma dat daar veel ruimte voor laat, hoort iemand die de visie in zijn hart draagt en heeft uitgedragen, niet thuis.

Robert de Heer, directeur Stichting ANDERS: Ik ben niet boos Eppo. Ik ben teleurgesteld.

Floris Spronk, communicatiemedewerker EO: Oef.. Mag je elke vrijdag schouder-aan-schouder met PVV-minister Markuszower bij de ministerraad aanschuiven, lekker het PVV-kabinet in de lucht houden. Zeer teleurstellend als dit waar is.

Job Kaper: Diepe zucht. Eppo, ga niet met deze extreemrechtse, fascistische coalitie in zee.

Laurent Dwarshuis, ChristenUnie-lid: Ik snap goed dat Mirjam dit ontraadt. Dat is wel wat anders dan iemand adviseren zijn lidmaatschap opzeggen. Je mag het met elkaar in de partij oneens zijn.

Walter M. Brands: Je kunt als CU-er geen minister worden in een kabinet dat niet gesteund wordt door de CU-fractie. Dat schaadt de partij.

Wij vragen ons af...

Begrijpt u de teleurstelling van Mirjam Bikker en andere CU'ers?

Praatmee

Beluister onze podcast

#333 Jeffrey & Peter van der Weerd over ontrouwe kerkgangers, koning voetbal en de wetenschap
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Jack Hibbs
Nieuws

Volgens deze voorganger is moordaanslag een waarschuwing van God aan Trump om zich te bekeren

"Laat uw bebloede oor u naar Jezus Christus leiden." Dat is de oproep van voorganger Jack Hibbs van de megakerk Calvary Chapel Chino Hills in Californië aan Donald Trump. Tijdens zijn preek zondag stelde hij dat de moordaanslag een waarschuwing van G

Ds. C. G. Vreugdenhil
Video

Ds. Vreugdenhil wijst op christenen die twijfelen aan Gods gewilligheid om ons te redden

"Hij onderhoudt ons leven en zegt: ‘Ik ben de Heere uw God.’ Waarom blijven we ons dan verharden in ongeloof? Verdenk Zijn gewilligheid niet om u te ontvangen en u te redden", merkte ds. C. G. Vreugdenhil onlangs op in een doopdienst. De GerGem-predi

Pro-Israël demonstranten
Nieuws

Onderzoek: 'Evangelicals steunen Israël het meest onder alle christenen'

Evangelicals zouden de grootste steunbetuigers van Israël onder christenen zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Messiaanse Joodse organisatie Chosen People Ministries. All Israel News beschrijft dat de evangelicals Israël vooral steunen in de hu

Jan-Jaap van Peperstraten
Preekverslag

Het lukte Jezus niet om grote wonderen in Nazareth te doen: hoe kan dat?

Misschien bent u in uw leven wel eens op een plek geweest, een nieuwe plaats waar u naar toe verhuisde of een nieuwe organisatie waar u voor ging werken en dat u er na een paar maanden tot uw schrik achterkwam dat je er niks voor elkaar kreeg. Alsof

Ds. Oscar Lohuis
Opinie

Acceptatie van de homoseksuele praxis is afdwaling van de Bijbel

Steeds meer predikanten gaan om. Er zou volgens hen toch wel enige ruimte moeten zijn voor homoseksuele jongeren om hun seksualiteit te beleven. Hier gaat dan echter een belangrijke wissel om. Een aantal jaren geleden zat ik met een collega te praten

Wilkin van de Kamp
Video

Videoboodschap Wilkin van de Kamp over Gods genade en ons gedrag

Het is prachtig als een christen in het vertrouwen mag leven dat God zijn of haar zonden uit genade wil vergeven. Maar als het alleen daarbij blijft, is de kans groot dat je steeds in je oude zondepatronen zal terugvallen. God wil ons echter bovenop

Dr. Viktor Kostov
Nieuws

Advocaat Viktor Kostov: "Het is niet aan de overheid om te bepalen hoe een kerkgebouw eruit ziet"

“Het is ongekend onrechtvaardig als iemand gedwongen wordt om tegen zijn geloof in God in te gaan”. Dat is waarom dr. Viktor Kostov, voormalig atheïst, zich inzet als advocaat om de vrijheid van godsdienst voor christenen te verdedigen. In de afgelop

Geld of je leven-is er leven na de groei?
Nieuws

Gert-Jan Segers en Paul Schenderling op zoek naar leven van genoeg in nieuwe EO-podcast

Is er een economie zonder groei mogelijk? EO-presentator Hans van der Steeg onderzoekt met oud-politicus Gert-Jan Segers en econoom Paul Schenderling of we op dezelfde voet kunnen doorleven als nu, of dat er grote veranderingen moeten komen in de man

Meerartikelen

kringenmateriaalboekje
Nieuws

New Wine presenteert nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest

New Wine presenteert op de New Wine Zomerconferentie 2024 (20 t/m 26 juli) een nieuw kringenmateriaalboekje over de Heilige Geest. In tien hoofdstukken en bijeenkomsten kun je je verdiepen in en meer ervaring krijgen met de persoon en het werk van de

Heart2Heart
Nieuws

Honderden christenen komen bijeen tijdens vierde editie Heart2Heart Zomerweek

Stichting Heart2Heart organiseert deze zomer voor het vierde jaar op rij een Zomerweek voor jong en oud onder het thema ‘Heavenly Blessing’. De Zomerweek wordt van 2 tot 8 augustus 2024 gehouden op Vakantiepark Eigen Wijze in Bant (Noordoostpolder).

Kees Postma
Column

Christenen die elkaar het leven zuur maken: een kerkelijke auto-immuunziekte

Op nieuwjaarsdag 1980 zat Luitenant Simon Bates, van het Britse leger, verscholen in de Noord-Ierse heuvels rond Tullydonnell. Hij en zijn mannen hadden een hinderlaag opgezet voor de IRA. Eén van de basisregels tijdens een hinderlaag is dat je nooit

David de Vos
Nieuws

David de Vos gaat met theatertour heel Nederland door

'Biografie Rauw heeft in de afgelopen maanden veel losgemaakt. Misschien ook bij jou. De één herkent zich in mijn verhaal, de ander zit vol vragen. Aan het einde van het boek spreek ik de wens uit om de theaters van Nederland te vullen. Dat moment is

pakistan
Nieuws

Pakistan wil met nieuwe wet christelijke meisjes beschermen tegen gedwongen islamitisch huwelijk

In Pakistan is een nieuwe wet aangenomen die de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel jongens als meisjes op 18 jaar stelt. Daarmee zouden christelijke meisjes, die vaak het slachtoffer zijn van ontvoeringen en gedwongen huwelijken met moslims, me

Roemke
Dagelijks leven

Unieke beelden: pastor imiteert Trump op Republikeinse Conventie en gaat daarna in gebed

Op dit moment vindt de Republikeinse Conventie in Milwaukee plaats. De eerste avond van deze conventie werd met gebed afgesloten door pastor James Roemke van de Messiah Lutheran Church. Nadat de voorganger vertelde ontzettend blij te zijn dat Trump v

Ramon Roks
Nieuws

Celibatair levende homoseksueel stopt met priesteropleiding Den Bosch vanwege anti-homohouding

De 27-jarige Ramon Roks stopt met zijn priesteropleiding in het bisdom van ’s-Hertogenbosch omdat hij zich als celibatair levend homoseksueel niet welkom voelt in het bisdom door de houding van sommige mensen. Dat meldt het dagblad Trouw.  Roks heeft

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden wijst op christenen die Gods aanwezigheid niet ervaren

"Er wordt in onze dagen veel geklaagd over een gebrek aan godservaring. We zeggen al snel: ‘Waar is God nou? Als ik Hem nodig heb, hoor ik Zijn stem niet.’ Heeft u wel eens geprobeerd om de eenzaamheid te zoeken?", aldus ds. G. van Zanden. De hervorm

Peter van der Weerd
Podcast

HHK-predikant bezorgd over lage opkomst kerkactiviteiten: terecht?

“Als we een Bijbelstudiegroep hebben en er komt vijf man, spreken we van een 'goede opkomst'. Bij een Bijbellezing, zomaar midden in de week, zit er een handjevol.” Onlangs uitte ds. W. J. C. van Blijderveen zijn zorgen over de lage opkomst bij kerke

Karin Mechielsen
Video

Biddende moeder deelt indrukwekkend getuigenis over haar zoon

Karin Mechielsen vertelt in onderstaande video van De Stadskerk in Groningen over hoe haar geduld met God op de proef gesteld werd, toen haar zoon het geloof begon te verliezen. "God greep mijn zoon in zijn nekvel", vertelt zij. Maak tijd voor een bi

porno kijken
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller kijkt drie keer per week porno: 'Ik smeek God om hulp'

'Ik ben een jongeman van begin 20 jaar. Al een aantal jaren ben ik 'serieuzer' geworden in het omgaan met geloof en met de Bijbel. Ik probeer zoveel mogelijk naar de kerk te gaan en probeer ook doordeweeks naar de kerk te gaan. Maar ondanks dit loop

W. Kos
Nieuws

Nieuwe dominee voor hersteld hervormd Rijssen: W. Kos

W. Kos gaat voor het eerst als gemeentepredikant aan de slag. De kandidaat heeft een beroep van de hersteld hervormde gemeente in Rijssen aanvaard. Daar volgt hij de vorig jaar naar Katwijk aan Zee verhuisde ds. H. Lassche op. Kandidaat W. Kos uit Hu