cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

20 april 2023 door Matthijs Vlaardingerbroek

Manipulatie in de christelijke wereld: hoe ver gaan we om geld binnen te halen?

Als kind was ik dol op de kinderboekjes van Else Vlug over geloofshelden in de kerk. Een van die geloofshelden, die mij erg aansprak, was George Müller, oftewel de man die op God vertrouwde.

George Müller was een Duitse zendeling, die in de Engelse stad Bristol werkzaam was. Hij heeft daar duizenden weeskinderen opgevangen en honderden scholen opgestart, zonder ooit om een donatie te vragen. Vrij vertaald in mijn woorden was zijn levensmotto: "Je vraagt nooit om een donatie. Als het Gods werk is, mag je weten dat Hij voorziet. Als het Gods werk niet is, ga je waarschijnlijk failliet." George Müller bad en God voorzag. Zelfs in hoge financiële nood weigerde hij om geld te vragen en toch was zijn bediening vele malen groter dan menig grote christelijke organisatie vandaag de dag. Als kind smulde ik van die verhalen. Zo ontdekte ik dat je God dus echt kunt vertrouwen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs Vlaardingerbroek
- Yogakritische christenen gefocust op occulte splinter in het oog van de ander
- Het gevaar van de heldencultus binnen de evangelische en charismatische wereld
- Matthijs over een valkuil waar iedere christen intrapt
- Hoe een genezingswonder een groot theologisch vraagstuk oploste
- Wij hebben de homoseksuele christen tot zondebok in kerkelijk Nederland gemaakt
Meer over Matthijs Vlaardingerbroek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dank voor dit artikel, Matthijs! Herkenbaar. Sinds juli 2022 zijn mijn vrouw en ik (opnieuw) volledig afhankelijk van giften; deze keer zonder georganiseerde achterban die ons werk ondersteunt, zoals voorheen bij Agapè. Ik heb het boekje van Müller afgelopen jaar meerdere keren gelezen. Ik vraag mij alleen af of de keuze is: vertrouwen op medechristenen OF vertrouwen op God? Of mogen we vertrouwen op Christus IN onze medemensen? Wij maken onze behoeften bij God bekend en God zorgt via medemensen voor de voorziening. Het blijft spannend.