cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Joel Goldberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

21 april 2023 door Patrick Goede

Messiasbelijdende Jood houdt christenen spiegel voor: "Joden zien de hypocrisie van christenen"

“Veel mensen denken dat hun geloof in Jezus hen de vrijheid geeft om te leven zoals ze dat zelf willen. Joden zien deze hypocrisie ook.” Joel Goldberg is een Messiasbelijdende Jood. Hij werd geboren in Amerika en is een zoon van Amerikaanse ouders, hij emigreerde op eenjarige leeftijd met zijn ouders mee naar Israël. Cvandaag sprak met hem over zijn geloof, het Joodse volk en de staat van de hedendaagse kerk.

Joel vertelt desgevraagd eerst iets over zijn familiegeschiedenis. Vanwege antisemitisme pasten veel Joden enkele eeuwen geleden al hun familienamen aan. “Joodse families wilden vaak achternamen die welvaart toonden, bijvoorbeeld in de vorm van goud of zilver. Daarom zie je veel namen als Goldman, Silverman of Goldberg terugkomen in Joodse families uit Duitstalige gebieden. Mijn familienaam was eerst Davidovich en is afkomstig uit Moldavië. Toen daar een massaslachting van Joden plaatsvond in de jaren twintig van de vorige eeuw, ontvluchten mijn grootouders Europa en vertrokken met de boot naar Amerika. Daar hadden ze een neef met de achternaam Goldberg, hij kwam hen ophalen en toen werden ze met zijn naam ingeschreven.”

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Terecht waarschuwt Joel ons als christenen ervoor om géén water bij de wijn te doen “Veel mensen praten alleen maar over liefde en acceptatie in plaats van over Gods gerechtigheid en bekering. God vraagt rechtvaardigheid, we zijn geroepen om een rechtvaardig leven te leiden”. Als we Gods Woord niet als de absolute waarheid geloven en verkondigen en dan maar compromissen sluiten, dan zullen we niet geloofwaardig zijn en niet staande kunnen blijven.