cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Prof. dr. M. J. Paul
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 maart 2023 door Prof. dr. Mart-Jan Paul

Christelijke klimaatactivisten roeren zich: zijn zij moderne profeten?

Diverse klimaatactivisten beweren dat ze een profetische boodschap voor Nederland hebben. Op dit gebied is er genoeg te doen om mensen wakker te schudden en aan te zetten tot een beter gedrag. Maar is dit de taak van profeten? Ook klinkt de roep steeds luider dat predikanten profetisch moeten preken om de misstanden in onze maatschappij aan de orde te stellen. Daarbij rijst de vraag of het bij woorden moet blijven, of dat er ook acties gevoerd moeten worden.

Voor ons zijn de profeten in Israël het meest bekend. Het zijn mensen die een persoonlijke roeping van God hebben ontvangen om een speciale, directe boodschap te brengen. In Deuteronomium 16-18 functioneren de profeten als gezagsdragers naast de rechters, de priester en de koning. Israël mag geen waarzeggers hebben. In plaats daarvan krijgt het volk profeten die Gods woorden spreken (18:9-12). Hier wordt ook de mogelijkheid genoemd dat profeten met hun eigen woorden komen in de naam van de God van Israël of in de naam van andere goden. Israël mag niet naar zulke sprekers luisteren, maar moet hen doden.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Ze geloven in complottheorieën.

Het klimaat verandert continu en regelt verder zichzelf.

Hoe moeilijk is dat te begrijpen?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify