cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. J. Belder en Reinier Sonneveld
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 januari 2023 door Ds. J. Belder

Manipulatie en chantage in kerkelijk Nederland: Reinier Sonneveld houdt ons een spiegel voor

Theoloog, coach, schrijver en spreker Reinier Sonneveld (1987) schreef een interessant boek over religieuze manipulatie en dan vooral over het herkennen en genezen van toxische vormen die een traumatische uitwerking kunnen hebben.

Een ongezond, dwingend en manipulatief klimaat kan leiden het religieustraumasyndroom (RTS), overigens nog geen officieel erkende ziekte. Het is verwant aan het posttraumatisch stresssyndroom (PTS). Dat klinkt nogal heftig. Men loopt niet alleen gevaar in exotische evangelicale groepen, maar blijkens het boek ook in de reformatorische wereld met zijn dwangmatige structuren. De tekst is gelardeerd met uitspraken van “ongezonde leidslieden” die het gelijk van de auteur moeten bevestigen. Daarvoor wordt tot mijn verbazing ook de gereformeerde gemeentepredikant ds. J. IJsselstein voor het voetlicht gebracht. Binnen de kaders van dit boek zou ik evengoed genoemd kunnen zijn als toxisch verschijnsel. Daarom, omdat met begrippen als zonde, erfzonde, apocalyps, oordeel van God, hemel en hel mensen in de door Sonneveld bedoelde kringen worden gemanipuleerd en gechanteerd.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- Wel of geen slavernij-excuses? Excuusmolen draait veel te gemakkelijk
- Dr. Klaassen heeft besloten om de PKN verlaten: is dit het juiste moment?
- Refozuil zoekt koortsachtig een weg tussen verwarring en verstarring
- Reformatieherdenkingen roepen vragen op: zijn we de kluts kwijt?
- Christenen zijn geneigd te vechten op fronten waar Christus niet is
Meer over Ds. J. Belder »

Klik hier om het boek van Reinier Sonneveld te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het leger van God is het enige leger dat soms zijn soldaten in de steek laat. Dit hoorde ik zeggen tijdens een pastoraal gesprek. Het deed me pijn om te beseffen dat Gods huis hier op aarde, niet altijd een veilige plek is voor de beschadigden en zoekers in dit leven. De oorzaken kunnen we o.a. vinden in diegenen die vanwege jeugdtrauma's zelf zijn beschadigd en niet genezen zijnde, leiding geven aan de schapen. Die verlaten teleurgesteld de achterdeur met een illusie rijker. Ik bid dat de Opperherder hen vast houdt.