cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. C. S. L. Janse
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 december 2022 door Dr. C. S. L. Janse

Volgens Andries Knevel heeft refozuil goud in handen: hebben wij refo’s toekomst?

In zijn Biblebelt-lezing was Andries Knevel opvallend positief over de reformatorische zuil. Ik noem dat opvallend omdat over zuilen en zuilvorming tegenwoordig weinig positieve woorden gehoord worden. Zowel in orthodox-christelijke kring als in de brede samenleving.

De verzuiling stuitte altijd al op verzet, maar in de huidige inclusieve samenleving is daar helemaal geen plaats meer voor. Niet in het onderwijs en niet daarbuiten. De grondwettelijk gegarandeerde vrijheid van onderwijs staat onder druk. Godsdienstvrijheid wordt vooral gezien als een individueel recht, niet als een recht om zich ook in groepsverband in de samenleving te manifesteren. Zuilen leiden maar tot parallelle samenlevingen die de integratie bemoeilijken.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

“ … het gevaar dat het zout zijn kracht verliest en smakeloos wordt.” Wat mij betreft raakt dr. C. S. L. Janse hiermee de kern. De functie van het zout is niet iets dat door de kerk, een zuil of politiek instituut in haar algemeenheid gedaan moet worden. “Maar een mens die gewoon aan de werkbank staat en een waar christen is, van wie het leven is gered en hervormd door de Heilige Geest, zal al degenen die hem omgeven beïnvloeden” (dr. D. Martyn Lloyd-Jones).