cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 december 2022 door Willem J. Ouweneel

Volgens Andries Knevel heeft de refozuil goud in handen: is dat zo?

De refozuil (de bevindelijk-gereformeerde richting) is mij vertrouwd. Ik heb een oudoom die een van de oprichters van de Gereformeerde Gemeente in Groot-Ammers was (die kort daarna trouwens GerGeminNed werd). Ik heb minstens dertien predikanten in de GerGem horen preken. Ik noem inmiddels vier van hen bij de voornaam.

En als jongeman kocht ik op de markt in Katwijk al ‘De redelijke godsdienst’ van ‘oudvader’ Wilhelmus à Brakel (‘vooruit, dan krijg je de zonde erbij’, zei de koopman, en schonk mij het boekje ‘De zonde’ van de Puritein John Owen). Zelfs in Noord-Amerika heb ik meermalen diensten van de GerGem bijgewoond – die uiteraard uitsluitend door Nederlandse immigranten werden bijgewoond. Ooit mocht ik bij een studentenvereniging van de GerGem zelfs spreken over de ‘gaven van de Geest’ (waarbij trouwens voor alle zekerheid ook ds. C. Harinck was uitgenodigd – een voortreffelijk mens overigens). En ik ben volgens mij de enige niet-gereformeerde theoloog die een (aardig omvangrijk en aardig empathisch) boek over de Heidelbergse Catechismus heeft geschreven.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dag Willem, ik treur over elke zuil. De Heer bouwt Zijn gemeente (Matt.16:18). Geen “refo” of “evo” zuilen. Het gaat niet om wat wij willen, maar om wat Hij wil. De belofte van de Heer is waarachtig (Openb.3:7). Zijn Bruidsgemeente maakt zich gereed voor Zijn komst (Openb.22:17). Een eenheid met Christus in Zijn dood, is de enige grond, de enige weg tot een zichtbare uitdrukking van eenheid. De “overheden en de machten” (Ef.3:10) zijn niet onder de indruk van uiterlijke schijn, want zij zien meteen wat van Christus is en wat niet.