cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. A. Kort en dr. G. A. van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

22 september 2022 door Redactie

Slotbrief dr. Van den Brink aan ds. Kort: ‘Onze brieven hebben hen eerder ontmoedigd dan bemoedigd’

‘Ik ben nu eenmaal geen mens die er doekjes om windt. In mijn roeping van dit goddelijke ambt behoor ik zo nodig ook te weerleggen en te bestraffen’, stelde ds. A. Kort in zijn slotbrief. Vandaag sluit dr. G. A. van den Brink, de briefwisseling met zijn collegapredikant af. Aanleiding voor de briefwisseling was deze veelbekeken lezing van Van den Brink over “misleidende prediking” in een deel van de bevindelijk-gereformeerde kerken. ‘Uiteindelijk hebben wij hetzelfde verlangen’, maakt Van den Brink duidelijk.

Geachte broeder Kort,

Dit is de laatste brief in onze gedachtewisseling, en ik vond het de lastigste om te schrijven. Want ik kijk met gemengde gevoelens terug. Ons gesprek werd regelmatig gekleurd door bittere woorden en harde verwijten. Veel gemeenteleden waren teleurgesteld over de verwijdering tussen twee dienaren van Gods Woord. Zij die zoeken naar identificatiefiguren, vonden die niet toen zij onze brieven lazen. Anderen voelden zich verward, en onze brieven hebben hen eerder ontmoedigd dan bemoedigd in hun zoektocht naar God en naar genade. Sommige mensen hebben mij dringend gevraagd de briefwisseling voortijdig te stoppen. Iemand schreef mij dat het meer ging over de eer van dominees dan over de eer van God. Zulke reflecties raken mij, en ik trek mijzelf de kritiek aan. Had ik er beter aan gedaan om niet aan deze open brieven te beginnen?

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Briefwisseling 'misleidende prediking'
- Levensgevaarlijke dwaling in refogezindte? Ds. Kort schrijft brief aan dr. Van den Brink
- Dr. Van den Brink reageert op brief ds. Kort: ‘U schudt zware verwijten uit uw mouw’
- Dr. Van den Brink schrijft vervolgbrief aan ds. Kort: ‘U bent geen leuke penvriend’
- Vervolgbrief ds. Kort aan dr. Van den Brink: 'U maakt van Gods knechten een schrikbeeld'
- Slotbrief ds. Kort aan dr. Van den Brink: ‘Ik ben nu eenmaal geen mens die er doekjes om wind’
Meer over Briefwisseling 'misleidende prediking' »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
Toch dankbaar voor het heldere einde. En al die ‘verschillen’? Ik laat ze liggen als Gods geheim. Voor ons rest er dan maar 1 ding: worden als een kind en geloven. Wat heerlijk dat je het allemaal niet hoeft te snappen! Wat heerlijk dat je Hem en dat je het mag bewonderen. God alle eer!