cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rikko Voorberg
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 september 2022 door Patrick Goede

Volgens theoloog Rikko Voorberg heeft Nietzsche "ontroerend veel van het christendom begrepen"

Theoloog Rikko Voorberg schreef het boek 'Onzeker Weten' om daarin een lans te breken voor radicale theologie. In het derde en laatste deel van deze serie legt Rikko uit waarom filosoof Friedrich Nietzsche die God doodverklaarde, toch veel meer van het christendom begrepen heeft dan we in eerste instantie misschien denken. Ook vertelt hij hoe het is om als christen in een wereldstad als Amsterdam te wonen.

"Er is in Amsterdam niet zoveel reden om elkaar als christenen theologisch gezien naar het leven te staan", begint Rikko zijn verhaal. "Het leuke is dat de scheidslijnen tussen denominaties en vormen van geloof verdwijnen omdat je hier gewoon ontzettend in de minderheid bent als gelovige. Dus het is al heel interessant als je iemand tegenkomt die iets met Jezus heeft. Verder is dit echt een stad van vernieuwing. Mensen komen hier naartoe omdat ze iets willen uitproberen, iets ondernemen. Dat vind ik heel leuk omdat vernieuwing bij het christendom hoort. Het christendom is een onwijs emanciperende, vernieuwende, innovatieve religie. Als het goed is."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Cvandaag video's
- Eline Bakker schreef 'Jezus Overwinnaar' te midden van geloofstwijfel: "Ik ontving een profetie op mijn 16e"
- Ex-paragnost Yvonne Kaspers zag Jezus: "Ik krijg er nog tranen van in mijn ogen"
- Theoloog Rikko Voorberg: "Het gaat bij christenen vaak om woorden in plaats van de handeling"
- Volgens boer Bert staat Nederland in brand: "Dit heb ik in veertig jaar boer zijn nog nooit meegemaakt"
- David de Vos sprak mensen met zelfmoordgedachten: "Zij hebben in hun wanhoop alle opties al afgevinkt"
Meer over Cvandaag video's »

Klik hier om het boek van Rikko Voorberg te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Toch benieuwd in welke zin Nietzsche het Christelijk geloof begreep. Nu is het wel zo dat ook de vijand van Jezus donders goed het geloof begreep en baalde als een stekker. Ja, Jezus werd voor vermeende blasfemie gekruisigd, maar dat was niet wegens een doodverklaring van God. Integendeel!

Ik zie meestal van alles voor me bij het woord "radicaal". Het lijkt me dan ook dat echte radicale theologie de theologie dood verklaart. Misschien dat er dan weer ruimte is voor geloof.