cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 mei 2022 door Robert Plomp

Wetticisme: een reëel gevaar voor iedere christen

Plotseling loopt er tijdens de kerkdienst, terwijl je uit volle borst een psalm zingt, iemand naar voren. Hij pakt de microfoon, de gemeente valt stil. Vol overgave brengt de ongenode spreker zijn boodschap: "Het orgel is niet christelijk, wij mogen het in de kerk niet gebruiken. Het komt niet voor in de Bijbel, ook in de kerkgeschiedenis was men al tegen het orgel. In postmoderne films hoort orgelmuziek vaak bij schurken en demonen, wij moeten stoppen met het orgel."

Mensen zijn geraakt, er ontstaat een discussie, en langzaam komen er steeds meer mensen die ook tegen het orgel zijn. Maar jij denkt dan: wat is dit voor gekkigheid? Je gaat het orgel verdedigen, niet per se omdat je orgelmuziek zo mooi vindt, maar omdat een anti-orgel regel niet hoort in de Kerk van Christus. Je bent niet pro-orgel, maar tegen een onzin-verbod, tegen een geloof waarin christenen telkens regels en wetjes op weten te diepen uit de Bijbel of de kerkgeschiedenis. Elke ketter heeft zijn letter, elke wetticist een tekst tot twist.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- We zijn geen christen omdat we de schepping of de Bijbel zo goed begrijpen
- Staan creationisten in de traditie van 17e-eeuwse gereformeerden?
- 'Lezen zoals het er staat' is niet Bijbelgetrouw maar vrijzinnig
- Zondigen staat volgens sommigen gelijk aan regels overtreden: wat is zonde nu eigenlijk?
- Huilende en lachende mensen in Rotterdam: hoe kijken we hier als christenen naar?
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wanneer de Heer ons met Zijn bloed verlost heeft van onze zonden en ons hoop en toekomst heeft gegeven, wil Hij ons door Zijn Heilige Geest ook nog tot Zijn beeld vernieuwen.

Dan zullen we ons daar van harte op richten – op wat Hij ons concreet over die vernieuwing heeft gezegd in de Evangeliën (‘en leert hen onderhouden al wat IK u bevolen heb’) en op wat Zijn apostelen ons daarover concreet voorhouden in hun brieven (‘leg de oude mens af en doe de nieuwe mens aan’). Dat noem ik geen wetticisme.