cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pieter J. Lalleman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

04 januari 2022 door Pieter J. Lalleman

De Bijbel heeft geen humor? Dat is een misverstand

Het probleem met de humor van de Bijbelschrijvers is dat je goed moet lezen om het te zien. Er worden in de Bijbel geen vette moppen getapt, maar het is een misverstand dat alle verhalen saai en plechtig zijn. Er zit vooral veel ironie in de beschrijvingen van mensen en hun daden. Ik geef wat voorbeelden, maar ik ga voorbij aan de humor in de persoonsnamen, omdat die bijna onvertaalbaar is.

De eerste wrange humor vind je al in het verhaal over Adam en Eva in Genesis 3. Hier gebeurt wat in veel relaties gebeurt: de ene partner gaat in de fout en de andere staat erbij (vers 6!), maar kijkt even de andere kant op. Adam doet helemaal niets. Blijkbaar durft hij Eva niet tegen te houden omdat hij bang voor haar is of iets van haar nodig heeft.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Misverstanden over de Bijbel
- Het Bijbelboek Openbaring gaat niet alleen over de toekomst
- Niet alles in de Bijbel is letterlijk het Woord van God
- Paulus wil niet dat vrouwen zwijgen in de kerk
- Schrijft de apostel Paulus dat alle mensen worden gered?
- De profeten waren geen toekomstvoorspellers
Meer over Misverstanden over de Bijbel »

Klik hier om het boek van Pieter J. Lalleman te bestellen

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

In 1 Sam. 24 had Saul zojuist tegen zijn mannen gezegd: ‘Loop maar even door; ik kom er zo weer aan.’ Hij moest gewoon even naar de WC. Dat overkomt ieder mens, koning of niet. De mannen van David achterin de spelonk zien het silhouet van de koning: hij gaat op z’n hurken zitten, zijn koningsmantel hangt over de grond. Zij zullen dit inderdaad een héél humoristische situatie gevonden hebben, maar durven niet in lachen uit te barsten, want daarmee zouden zij hun eigen aanwezigheid verraden.