cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 december 2021 door Robert Plomp

Duivelse chaos in crisistijd: ben je vredestichter of zaai je verdeeldheid?

Draag ik bij aan verwarring of aan vrede? We leven in een tijd van chaos, wantrouwen en verwarring. De maatschappij is verdeeld. Er is geen oorlog, maar er is ook geen sprake van vrede. Dankzij het internet en de social media kan iedereen zijn eigen boodschap eenvoudig verspreiden. Er is altijd wel ergens een gewillig oor te vinden dat gretig instemt met je mening. Er is waarheid, maar wat is die waarheid? Iedereen denkt de waarheid te brengen, en in de kakafonie van al die stemmen verdrinkt het goede. Sterker nog, waarheden zijn een onderdeel geworden van de chaos.

Het Griekse woord voor chaos is διαβάλλω, het betekent letterlijk “door elkaar gooien” of “uit elkaar halen”. De diaballo, de diabolos, de duivel, is daar de verpersoonlijking van. Satan verwart. Dat deed hij al in de Hof van Eden toen hij aan Eva vroeg of het klopt dat ze van geen enkele boom mocht eten. Satan hielp ons aan het idee dat we allemaal een eigen waarheid kunnen hebben. Iedereen zijn eigen goed en kwaad, elk mens de god van zijn eigen koninkrijk. Zo werd de relatie tussen God en de mens verward, toen de slang stelde: “U zult zeker niet sterven, God weet dat”.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- We zijn geen christen omdat we de schepping of de Bijbel zo goed begrijpen
- Staan creationisten in de traditie van 17e-eeuwse gereformeerden?
- 'Lezen zoals het er staat' is niet Bijbelgetrouw maar vrijzinnig
- Zondigen staat volgens sommigen gelijk aan regels overtreden: wat is zonde nu eigenlijk?
- Huilende en lachende mensen in Rotterdam: hoe kijken we hier als christenen naar?
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mooie en behartenswaardige column! Inderdaad: “De duivel wil mensen verslinden. Hij zaait met wantrouwen en veroorzaakt tweedeling. … Wantrouwen overheerst, terwijl vertrouwen het fundament van het samenleven is”. En ik begrijp dat Robert schrijft: “waarheden zijn een onderdeel geworden van de chaos”. Eigenlijk zijn het de VERMEENDE waarheden die chaos veroorzaken, want de waarheid zelf maakt mensen vrij en geeft vrede en orde.