cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Annemarieke Graveland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

29 november 2021 door Annemarieke Graveland

Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: Oudkatholiek Utrecht

Deze zondag was het Eerste Adventszondag en bekeek ik voor het eerst een Eucharistieviering in een Oudkatholieke Kerk. Voordat ik begon met het kijken van kerkdiensten, had ik nog nooit van deze kerk gehoord, tot ik op Twitter suggesties kreeg om hier ook eens te gaan kijken. Juist omdat het een voor mij vrij onbekende kerk was, was ik zeer benieuwd.

Ik vroeg me van tevoren af welke verschillen er zoal zouden zijn tussen de Oudkatholieke en Rooms-Katholieke Kerk, en waarom de kerk ‘Oudkatholiek’ heet. Enkele mede-Twitteraars konden me hierover meer vertellen en daarnaast is op de website van de kerk veel informatie te vinden. De Oudkatholieke Kerk in Nederland is zo’n driehonderd jaar geleden ontstaan en telt vandaag de dag ruim vijfduizend leden. Enkele belangrijke verschillen met de Rooms-Katholieke Kerk, is dat in de Oudkatholieke Kerk vrouwen tot priester, bisschop en diaken gewijd kunnen worden en dat er bovendien geen celibaat voor geestelijken geldt. De kerk staat niet onder het gezag van Rome en in de kerkelijke hiërarchie staan geen kardinalen of een paus.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerkdiensten door de ogen van een buitenstaander
- Laatste kerkdienst door het oog van een buitenstaander: Hervormd Gorinchem
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: CGK Bunschoten
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: DoorBrekers
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: evangelisatiepost GerGem Merksem
- Kerkdiensten door het oog van een buitenstaander: De Basis Apeldoorn
Meer over Kerkdiensten door de ogen van een buitenstaander »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat mooi Annemarieke, deze zoektocht en ontdekkingstocht door alle kerken! Ik lees je verslagen graag! Compliment en ga zo door! Je doet mooie ontdekkingen! Groet Margreet Nagtegaal