cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 september 2021 door Piet van Midden

Ik heb geen behoefte om 'joods' te doen (maar maak nu even een uitzondering)

Op 7 en 8 september is het Rosh HaShana, Joods Nieuwjaar. Geen groot vuurwerk. Wel de ramshoorn, de shofar, die klinkt en die tien dagen van bezinning aankondigt. De jamiem nora’iem. Letterlijk: de schrikwekkende dagen. De tiende dag van het nieuwe jaar is de Grote Verzoendag. Het blazen van die bazuin is een van de weinige keren dat de synagoge hoorbaar en opvallend naar buiten treedt. Alsof het bazuingeschal voor de hele wereld is bestemd. En dat is misschien ook wel zo.

Rosh HaShana heeft niet zoveel rites. Je stuurt elkaar nieuwjaarswensen (ik heb hier een stapeltje klaarliggen) en je schrijft dat je hoopt dat de ontvanger ‘bijgeschreven’ zal worden in het grote levensboek. Je eet lekker zoet – vooral zoete appeltjes – want zuur en bitterheid neem je niet mee het nieuwe jaar in. En je hebt tien dagen van bezinning voor de grote dag van de Verzoening. Die tien dagen heb je om schoon schip te maken, want je mag het nieuwe jaar niet beginnen met een rugzak vol oud zeer en andere ellende.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

T
Waarom noemen we dit joodse feesten? Zijn het geen Bijbelse feesten door God zelf ingesteld? Ook het feit dat we de zondag zijn gaan vieren ipv de shabbath op vrijdag avond/ zaterdag, waar komt dat vandaan? We beamen dat God onveranderlijk is dus ook in wat Hij zelf heeft ingesteld.... ik ben zoekend hierin....