cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Matthias Olthaar
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Patrick Goede

Econoom Matthias Olthaar wil een 'Jesaja-economie': "We zijn met 240 huishoudens een boerderij gestart"

De profeet Jesaja maakte korte metten met het voornaamste verdienmodel van grootgrondbezitters, zo stelt Matthias Olthaar. "De managers van nu zijn de rentmeesters van toen", zegt de econoom. Hij schreef samen met Paul Schenderling, ook econoom, het boek: ‘Hoe handel ik eerlijk?’. Matthias wil met de stichting ‘Genoeg om te leven’ pleiten voor eerlijke handel, iets wat volgens hem bij veel meer christenen hoog op het prioriteitenlijstje zou moeten staan.

Matthias: “Het idee voor dit boek is ontstaan toen we lazen dat er nieuwe inzichten waren over het boek Jesaja die ook deels zijn gebaseerd op nieuwe archeologische vondsten. In de tijd van Jesaja was er namelijk sprake van een transitie naar een nieuw economisch model. Dit nieuwe model kennen we vandaag de dag nog steeds. De landbouwcultuur ten tijde van Jesaja was een hele intelligente en complexe. Je had een heel veerkrachtig systeem met verschillende werkzaamheden voor verschillende generaties en seizoenen. Toen ontdekten een paar mensen die Jesaja ‘dwaas’ noemt dat als je slechts één gewas op een stuk land verbouwde, je de opbrengst van het land kon vergroten. Dat gold met name voor dadels en druiven, de exportproducten.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen
Bestel hier het boek 'Hoe handel ik eerlijk'

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een mooie toepassing van Jesaja. Klinkt al een beetje als de Nieuwe Aarde.