cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

30 april 2021 door Piet van Midden

Wat drukke terrassen zeggen over ons moraal

Erst kommt das Fressen, dann kommt die Moral… Woorden van niemand minder dan Bertolt Brecht. ‘Eerst eten, dan ethiek.’ Ethiek hangt aan de laatste speen. In de oorlog vochten chique mensen met elkaar op straat om iets eetbaars. Honger maakt een ander mens van je. Misschien moet ik het anders zeggen: honger laat zien wie we eigenlijk zijn. Alle decorum valt weg. Eerst eten, dan kunnen we ons weer fatsoenlijk gedragen. Nou ja, fatsoenlijk. We balanceren op de rand van code zwart.

Ik heb deze week teruggekeken op ‘de dag waarvan je wist dat hij zou komen.’ In de media opgeklopt tot een soort bevrijdingsdag. Eindelijk weer een terrasje pakken. Anderhalf uur waken tot je plaatsje in de zon wordt opengesteld. Eindelijk weer naar Ikea. Je zult toch het geluk kennen dat je weer naar Ikea mag. Met z’n allen in de rij. Bofkonten. Eerst komt IKEA, dan IK en dan de IC en de mensen die daar hun dienst doen. Op hun laatste tandvlees inmiddels.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

I
Het heeft waarschijnlijk ook geen zin om op dit artikel te reageren. Slechts luisteren. En wat hoor ik? Ik hoor de verhalen die de overheid en de media heeft verspreid. Ik hoor angst. Angst is heel lastig te relativeren. Mensen zijn geneigd grote offers te brengen om het idee te hebben alles er aan gedaan te hebben om het kwaad te weren. Daarom floreerde de afgodendienst ook zo goed. Dat is ook een kant van de zaak dominee.