cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Robert Plomp
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

25 januari 2021 door Robert Plomp

Waarom iedere christen een volgzaam schaap zou moeten zijn

Een gesprek over abortus eindigt vaak als een pro-choicer zegt: "Maar wat als een 12-jarig meisje wordt verkracht, en zwanger raakt!" Het is geen vraag, er staat een uitroepteken. Soms is het meisje in het gebruikte voorbeeld ook nog verstandelijk beperkt. Het is een beproefde methode. Schets een zo extreem mogelijke situatie om het algemene principe van de beschermwaardigheid van het leven verdacht te maken. De extreme situatie doet ook een moreel beroep op de gesprekspartner, want ineens lijkt het alsof pro-lifers de levens van alle 12-jarige gehandicapte meisjes kapot willen maken. Onzin natuurlijk.

Hetzelfde zie je vaak gebeuren als het gaat over de christelijke opdracht om overheden te gehoorzamen. Een christelijke houding die in het Nieuwe Testament regelmatig terugkeert. Jezus leert ons om de keizer te geven wat van de keizer is. Paulus en Petrus roepen ons op om gehoorzaam te zijn aan onze gezagsdragers, zoals de slavenmeester, je vader, en de overheid. Dat zijn heel vaak geen rechtvaardige, integere overheden. De Romeinse keizers waren vaak bloeddorstige tirannen, de slavenmeesters behandelden hun slaven als gebruiksvoorwerpen, en de wil van de pater familias was wet. Toch is de apostolische opdracht gehoorzaamheid.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Robert Plomp
- We zijn geen christen omdat we de schepping of de Bijbel zo goed begrijpen
- Staan creationisten in de traditie van 17e-eeuwse gereformeerden?
- 'Lezen zoals het er staat' is niet Bijbelgetrouw maar vrijzinnig
- Zondigen staat volgens sommigen gelijk aan regels overtreden: wat is zonde nu eigenlijk?
- Huilende en lachende mensen in Rotterdam: hoe kijken we hier als christenen naar?
Meer over Robert Plomp »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Bedankt voor je stuk Robert! Fijn om te lezen!! Laten we vooral veel bidden voor onze politici dat ze rechtvaardige besluiten nemen, en niet de rijken nog rijker maken tenkoste van de hardwerkende goedwillende gewone burgers. Ook onze christelijke politici verdienen ons gebed om bescherming wijsheid en moed toch altijd weer de bijbelse waarden onder de aandacht te brengen van het volk en overheid.