cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 juni 2020 door Piet van Midden

Dominee Piet van Midden stond vrolijk op dankzij een verklaring van de PKN

BDS? Is dat een fietsmerk of een toneelvereniging? Wie zal het zeggen. Het staat in elk geval vooral voor ‘Boycot, Desinvesteren en Sancties’, een beweging die ernaar streeft de staat Israël politiek en economisch te isoleren. Formeel is de doelstelling dat men een eind wil maken aan de veronderstelde verdrukking van de Palestijnen. Maar het draait altijd uit op een anti-Israëlprogramma. Israël heeft het gedaan en de Palestijnen zijn standaard slachtoffers.

De BDS scoort hoog in het spectrum van het brede antisemitisme. Als je ziet wat er wereldwijd aan grimmigs wordt verkocht onder de naam BDS-movement, word je niet vrolijk. En ik was juist zo vrolijk opgestaan. Waarom? Wel, omdat ik lid ben van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Ik begrijp uw verbazing, maar ik meen het echt, al hoor je in een column een beetje te overdrijven. Maar over de PKN straks meer. Eerst nog even over die BDS. Het doet me denken aan het ‘Kauft nicht bei Juden’. Daarmee begonnen in 1933 de nationaal-socialisten de isolatie en blackmailing van de joodse gemeenschap. Het is kennelijk een beproefde methode. Je maakt de wereld niet in één dag rijp voor een gedachtenverandering. Maar stukje bij beetje kruipt het om je heen. Ga het ‘het’ begrijpen. En op een dag, na veel stukjes en beetjes, ben je een antisemiet. En moet dit Israël van het toneel verdwijnen. Het ‘geestelijke’ Israël loopt natuurlijk geen gevaar. BDS… was het maar een fietsmerk.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Wat zou Jezus vandaag de dag in Oekraïne gedaan hebben?
- Lees maar, er staat niet wat er staat
- Bij mij geen plaats voor de herberg deze Kerst
- Door corona is het mogelijk om de Hebreeuwse Bijbel beter te begrijpen
- Een EU-commissaris is met gevaarlijke onzin bezig
Meer over Piet van Midden »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Dankzij de actie die de Raad van Kerken ondernomen heeft om de 'brief' te steunen heb ik in ieder geval veel geleerd over wie wat doet en wie waar bij betrokken is. En wie wat steunt!! Ik heb in een kleine week tijd heel veel over dit onderwerp gelezen. Goede column! Ik hoop dat minister Blok een brief krijgt van de Raad van Kerken dat ze de 'brief' intrekken! En anders is er werk aan de winkel voor columnisten en andersoortige schrijvers!