cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Trump
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 augustus 2019 door Patrick Simons

Netflix-documentaire The Family: Machtswellustelingen of oprechte volgers van Jezus?

Niets is wat het lijkt. Dat moet de jonge schrijver Jeff Sharlet gedacht hebben toen hij als jonge man in een soort studentenhuis bij The Family terecht kwam. Hij leerde The Fellowship Foundation van binnenuit kennen. Het zou gaan om een zeer invloedrijke organisatie van christelijke fundamentalisten die in de naam van Jezus wereldwijd veel machthebbers beïnvloeden. Sharlet ging er relatief snel weer weg en publiceerde er twee boeken over. Op Netflix is er inmiddels ook een documentairereeks van vijf afleveringen verschenen. Maar ook hier geldt: niets is wat het lijkt.

De serie werd met veel bravoure aangekondigd en zou grote geheimen onthullen over een christelijk-fundamentalistische organisatie. Het blijkt uiteindelijk een verhaal dat met veel losse eindjes aan elkaar geknoopt is. Er wordt vooral heel veel beweerd over de organisatie zonder dat er daadwerkelijk veel aangetoond wordt. Wat we wel zien? Gebedsgroepen die ontstaan door heel de Verenigde Staten onder leiding van een man die helemaal niet op de voorgrond wil staan en alle aandacht naar Jezus wil laten gaan. Maar bij The Fellowship Foundation ofwel The Family zijn sinds de oprichting in 1935 ook dingen fout gegaan. Heel veel dingen.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

The Family
- 5 belangrijke lessen die we kunnen leren van Netflix-documentaire The Family
- Is documentaire The Family een aanval op christelijk-conservatief Amerika? - CIP Podcast
- Amerikaanse professor over 'The Family': "Schandelijk voorbeeld van anti-christelijke propaganda"
Meer over The Family »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Citaat "De Bijbel wordt, buiten Jezus om, niet echt serieus genomen tenzij het ze in een bepaalde situatie goed uitkomt." De Bijbel is het Woord van God. Jezus wordt ook wel het vleesgeworden Woord van God genoemd (zie Johannes 1:1-18). Hoe kun je dan de Bijbel en Jezus scheiden ? Maak je dan niet een karikatuur van Jezus, door alleen zaken te accepteren die jou op dat moment goed uitkomen.