cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Matthijs Vlaardingerbroek

Is dit nu tongentaal of verzin ik deze klanken gewoon zelf?

“Spreken in tongen en tongentaal is niet meer van deze tijd.” Dit was de boodschap die ik als jonge tiener in onze evangelische gemeente meekreeg. Van kinds af aan ben ik opgegroeid in een traditionele ‘Johannes de Heer’ gemeente waar extra veel nadruk lag op de persoonlijke bekering, de wederkomst van Jezus en de bedelingenleer. Mij werd hierbij altijd verteld dat de gaven van de Geest met de komst van de Bijbel verdwenen waren.

Tegelijkertijd las ik als tiener allerlei boeken zoals ‘Ik zal nooit meer huilen’ van Nicky Cruz en ‘Kruistocht in de asfaltjungle’ van David Wilkerson. In deze boeken kwamen bendeleden radicaal tot geloof, werden op datzelfde moment gedoopt in de Geest en gingen hierna allemaal tegelijkertijd in tongen spreken. Dit maakte mij meer dan nieuwsgierig. Zou het dan toch waar zijn? Zou ik dan ook in tongen kunnen spreken? Dat leek mij als jonge tiener zo gaaf. Ik was namelijk als christen opgegroeid en had nog nooit een echt bekeringsmoment meegemaakt. Ik was er gewoon als baby ingerold. Maar stel dat ik net als mijn grote held Nicky Cruz ook in tongen zou kunnen spreken, dan wist ik zeker dat het christelijk geloof echt helemaal waar zou zijn.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs over evangelisch Nederland
- Waarom christelijke jongeren de evangelische beweging verlaten
- Dreigen evangelische gemeentes een hele generatie jongeren kwijt te raken?
- Waarom groeikerken zich richten op de Biblebelt: "We verwarren marktwerking met opwekking"
- Helaas, er komt geen opwekking
- Verdwijnen volwassen christenen stilletjes door de achterdeur van de evangelische gemeentes?
Meer over Matthijs over evangelisch Nederland »

Tongentaal
- Kees Goedhart: "Tongentaal is een heerlijke gave"
- Tongentaal voor dummies: probeer het maar
- "Tongentaal is geen kwestie van wachten op God"
- "Tongentaal brengt je dichter bij God"
- De gave van het spreken in tongen: wat moeten christenen hiermee?
Meer over tongentaal »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel mooi, die zoektocht. Ik heb ook altijd gedacht dat het niet meer voor deze tijd was. Tot ik het gewoon een keer ging doe, dat voelde erg bevrijdend. Hoewel ik het, naar mijn idee, niet vaak genoeg doe, vooral als ik onderweg ben naar de volgende cliënt in de wijk, is het wel fijn dat het niet fout kan zijn en brengt het de (letterlijke) verzuchtingen naar boven.

Mooi gedachte vind ik ook, juist omdat het niet je eigen verstand is, dat het b bijv. bij iemand met Alzheimer en heel gelovig, nog steeds die klanken zouden kunnen zijn.