cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees kraayenoord
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 juni 2022 door Redactie

Kees Kraayenoord trekt zich tijdelijk terug bij Mozaiek: "Wil aan de voeten van Jezus zitten"

Kees Kraayenoord gaat er vanaf 1 juli een paar maanden tussenuit. Hij neemt een sabbatical om aan de voeten van Jezus te zitten, zo maakt de voorganger en leider van Mozaiek0318 afgelopen zondag zelf bekend tijdens de dienst: “De komende maanden zal ik hier niet zijn, ook niet in de diensten.” De kerk staat volledig achter hem. Mede-voorganger Nelinda Troost sprak van “dapper en moedig leiderschap” en bad op het podium voor hem. 

Rustperiode
“Ik ga de komende maanden iets doen wat men een sabbatical, een rustperiode noemt”, maakte Kraayenoord bekend. “Ik ga er even een paar maanden uit.” De oprichter van de kerk kreeg vervolgens een applaus uit de zaal. “Ik weet niet hoe ik dat moet interpreteren”, reageerde hij lachend. Vervolgens vertelde hij dat het een moeilijk besluit is geweest omdat hij graag onderdeel is van Mozaiek: “Dit is mijn familie.”

Kraayenoord legde vervolgens uit hoe hij tot dat besluit is gekomen. “Nicole (zijn vrouw red.) en ik zijn dit Mozaiekavontuur begonnen in onze keuken waar we ‘ja’ zeiden tegen een roeping van God voor een gemeente. Sindsdien is onze wereld een soort rollercoaster geweest: van de ene verbazing en verwondering in de andere. God heeft zoveel gedaan, maar waar het soms ook wel heel erg druk was. Het was een prachtig avontuur met God al die jaren.”

De voorganger vertelde aan zijn gemeente dat hij het bekende verhaal van Maria en Martha las. “Martha is keihard aan het werk en zegt tegen Jezus: ‘Heer wordt het niet tijd dat mijn zus ook wat gaat doen?’ Dan zegt Jezus: ‘Nee, ze heeft het beste deel gekozen.’ Klaarblijkelijk is er dus een keuze. Ik wil die keuze nemen om een periode aan de voeten van Jezus te zitten. Dat doe ik weleens, bijna dagelijks. Maar nu voor een langere tijd ontdekken wie ik ben, wat roeping is en wat God voor me heeft in de jaren die voor me liggen.”

“Juist met het oog op Mozaiek ervaar ik dat het goed is om heel veel andere stemmen even laten te doen zwijgen en te zoeken naar de stille en zachte stem van onze Vader en onze Redder”, vervolgde Kraayenoord. “Die wil ik opnieuw horen en vandaar een periode van rust ingaan.”

Nieuwe richting
Het is voor Kraayenoord echter ook een periode waarin hij hoopt en verwacht dat God nieuwe richting gaat geven: “Mozaiek begon in een huiskamer maar is nu een landelijke realiteit. Soms lijkt het erop alsof ik mijn leiderschap daarin heb willen opblazen: nog meer expansie, nog meer verantwoordelijkheid. We zijn gegroeid en nu sta je met handen vol verantwoordelijkheden. Ik weet: iets gaat een keer vallen en stel ik mezelf, familie of anderen teleur. Het is goed om het eerst los te laten en dan van God te horen wat ik terug mag pakken en wat Hij voor mij heeft. Mijn verlangen is om tegen God ‘hier ben ik’ te zeggen voor de rest van mijn leven.”

De voorganger sprak over “rust, reset en nieuwe richting”. Hij vertelde de rust ook te gaan gebruiken voor meer reizen en boeken lezen. Ook wil hij meer tijd in zijn familie steken: “Maar ook God zoeken. Ik zal wat optrekken met mannen en vrouwen van God om voor me te laten bidden en Gods stem te horen.”

Kraayenoord vertelde er de komende maanden niet te zijn, ook niet in de kerkdiensten: “Ik zal jullie enorm missen. Dank voor jullie gebed en steun voor ons, de gemeente en ons gezin. Ik zeg 'tot ziens', tot aan de andere kant, over een paar maanden.”

Dapper en moedig leiderschap
“Ik vind dit dapper en moedig leiderschap”, reageerde mede-voorganger Nelinda Troost direct op het podium. “We zegenen jou daarin en zien uit naar wat God gaat doen de komende tijd. Ik wil heel graag een tekst met je delen uit Jeremia 6:16 voor de komende tijd: ‘Dit zegt de Heer: je staat op een kruispunt. Kijk goed, vraag na hoe de oude wegen liepen. Welke weg leidt naar het goede? Sla die in en vind rust!’”

Vervolgens werd er gebeden voor de emotionele Kraayenoord waarbij de aanwezigen gingen staan en de handen uitstrekten naar de voorganger. Er werd gedankt voor het moedige leiderschap van Kraayenoord, maar ook voor de kerk. Daarnaast werd er gebeden voor de toekomst van zowel Kraayenoord als Mozaiek.

Mozaiek
Kees Kraayenoord was lange tijd vooral bekend als aanbiddingsleider, schrijver en zanger van tal van christelijke liederen. Hij bracht meerdere albums uit voordat hij in 2008 samen met zijn vrouw Nicole een roeping ervoer om een kerk te stichten die anders zou zijn dan andere kerken. Vier jaar, in 2012, later begon het heel klein met een aantal gezinnen die samenkwamen in een huiskamer. Maar de kerk groeide al snel uit haar voegen en duizenden mensen komen iedere zondag in Veenendaal samen om God te aanbidden, te zingen, te luisteren en elkaar te ontmoeten. Al snel kwam er een gemeente in Nijkerk bij en inmiddels worden er door heel Nederland Mozaiek-gemeenten opgezet.

Daarnaast worden de kerkdiensten van Mozaiek, zeker sinds de coronacrisis, online ook veelvuldig bekeken vanuit het hele land. Aanbidding en een ‘kom-zoals-je-bent-cultuur’ zijn belangrijke pijlers van de kerk. Iedereen is welkom in de kerk, wie of wat je ook bent. Bovendien houdt men niet van eenzijdige en stellige claims, zo vertelde voorganger Arjen ten Brinke eerder tegenover CIP.nl: “Als iemand daarmee komt aanzetten, worden we zenuwachtig. Denk bijvoorbeeld aan genezing. Natuurlijk geneest God. Maar in Mozaiek zullen we nooit zeggen dat God altijd geneest of dat God je altijd voorspoed wil geven. We vormen een kunstwerk van gebrokenheid. Dat is onze identiteit. Dat wil niet zeggen dat we die gebrokenheid koesteren, maar dat we het wel willen laten staan.”

Kritiek
Mozaiek kreeg ook de nodige kritiek te verwerken. Zo stelde theoloog Alain Verheij eerder op Twitter dat het een stofzuigerkerk is waar ontevreden kerkgangers uit andere gemeenten komen. Deze kritiek deed Kraayenoord pijn, zo vertelde hij bij Groot Nieuws Radio: “Ik weet ook wel dat naar onze kerk mensen komen die eerst in een andere kerk zaten. Daarin zijn we niet naïef. Maar deze uitspraken komen ook van mensen met wie ik nog nooit een goed gesprek heb gevoerd en mij nooit hebben gebeld. Ik zou zo graag willen dat de theologen die hierover twitteren bij ons een kijkje komen nemen. Met hen zou ik verhalen willen delen over mensen die via Alpha tot geloof gekomen zijn en dachten dat Genesis een automerk was. Dan zou ik de verhalen delen van gezinnen die nog ingeschreven waren bij een kerk, maar het geloof compleet waren kwijtgeraakt. Er zijn zoveel verhalen van geloofsvernieuwing en mensen die christen zijn geworden. Mensen trekken conclusies over Mozaiek0318 voordat ze vragen stellen.”

Kraayenoord stelde destijds al te beseffen dat er vaak al veel kerken zijn in plaatsen waar Mozaiek wil starten: “Natuurlijk zijn er kerken. Maar als ik hoor hoeveel inwoners van Apeldoorn naar een kerkelijke gemeente gaan, is dat schrikbarend. In Nederland is geen gebied dat geen zendingsgebied is. Als God het leidt, planten we wat mij betreft veertig kerken. Of dat gebeurt weet ik niet, maar daar staan we voor open.”

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

N
Lieve Kees, een moedig besluit om je even een aantal maanden terug te trekken uit jouw zo geliefde Mozaiek0318. Ik heb je gisteren zien spreken (afgelopen zaterdag op de conference ook heel veel van je gezien en gehoord, wat was het geweldig) en ik bid je rust en zegen toe en wacht in stilte af wat God jou te zeggen heeft. Hij is nog niet klaar met jouw bediening, daar ben ik van overtuigd. Geniet, jij, Nicole en de kinderen en kleinkinderen nu maar ongestoord van elkaar, jullie hebben het nodig en zó verdiend. Tot ziens en horens lieve broer.