cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. Belder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

16 juni 2022 door Ds. J. Belder

De EO op ramkoers

Wat is er toch aan de hand met de Evangelische Omroep? Is de EO haar koers kwijtgeraakt? Om die vraag met ‘ja’ of ‘nee’ te kunnen beantwoorden moet je wel eerst weten wat de ooit uitgezette koers was. Op die vraag geven de statuten van het begin een antwoord dat aan duidelijkheid niet te wensen overlaat.

Verwatering van de identiteit bij de NCRV, die zich niet meer in het spoor van voorheen liet terugbrengen, was de aanleiding voor het oprichten van een nieuwe omroep met weer een duidelijk orthodox geluid.

Ik hoorde als tiener in de jaren zestig ouderen met weemoed spreken over de gloriejaren van de NCRV. Met lede ogen zagen zij hoe het bolwerk van ooit niet langer weerstand bood aan het geweld van de oprukkende secularisatie. Specifiek christelijke programma’s maakten plaats voor andersoortige. Ik herinner me nog goed hoe de dag werd geopend en afgesloten met een stichtelijke overdenking van een dominee. Zo ook bij de KRO, zij het daar door een priester. Zelfs bij de AVRO klonk een stichtelijk geluid. Daar legde prof. Van Ruler het Bijbelboek Prediker uit.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Ds. J. Belder
- Leven in een geestelijke Sahara: waait de wind hier uit de verkeerde hoek?
- Waarom het predikantentekort in de PKN helaas van tijdelijke aard is
- Degradeer de Bijbelse God niet tot een ‘gebruiksvriendelijke’ God
- Zware stormen per brief of mail: verhuftering ook in christelijk Nederland zichtbaar
- Wel of geen slavernij-excuses? Excuusmolen draait veel te gemakkelijk
Meer over Ds. J. Belder »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Meedoen met het NPO beleid al of niet vrijwillig verwaterd het profiel van de EO. Het zal eigenlijk moeten zijn, ik sta in de wereld maar ben niet van de wereld en ik vrees dat dit standpunt kanteld door een verkeerde keuze. Het leden bestand zal hier van invloed zijn.

Laten we hiervoor bidden voor een koers tot eer van God en niet een koers die de wereld ons wil doen geloven.