cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jan-Willem Grievink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

16 juni 2022 door Jeffrey Schipper

Jan-Willem Grievink over Openbaring: “Stop met al dat vrij-geestelijke-geïnterpreteer”

“Wie Openbaring wil begrijpen, moet geloven en accepteren dat Jezus zal gaan dóen wat Hij zegt dat Hij gaat doen. Ik ben me heel bewust geworden dat Openbaring het enige volledige profetische boek in Nieuwe Testament is. Het komt van Jezus zelf. Dat is uniek.” Jan-Willem Grievink ziet dat christenen regelmatig aan de haal gaan met het Bijbelboek Openbaring. De onderzoeker, schrijver en parttime voorganger gaat in op het profetische karakter van het laatste Bijbelboek en deelt een aantal basisregels om Openbaring te kunnen begrijpen. “Stop met al dat vrij-geestelijke-geïnterpreteer.”

Grievink: “De rest van het Nieuwe Testament is geschreven door mensen die weliswaar door de Heilige Geest geleid werden, maar Openbaring is door Jezus letterlijk aan Johannes gedicteerd via een engel. Dat is een Jezus die maar drie apostelen hadden gezien tijdens de verheerlijking op de berg (Math. 17). Dat is de Jezus Die wandelt als een ‘Koning-Rechter’ tussen de kandelaren, tussen de gemeentes. En pijnlijk duidelijk wijst Hij de kerken op wat er niet klopt bij hen. En Hij vertelt wat er gaat gebeuren.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Jan-Willem Grievink
- Te vroege seks is gevaarlijk voor je (latere) huwelijk
- Hoe weet je dat je een goed huwelijk hebt? 10 basisprincipes voor een duurzaam huwelijk
- Voorkom ongevraagde bemoeienis: hoeveel invloed hebben (schoon)ouders in je huwelijk?
- Verliefdheid: een slechte basis voor een huwelijk
- Het getuigenis van tante Anne: God doet wonderlijke dingen door gewone mensen heen
Meer over Jan-Willem Grievink »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Mooi evenwichtig artikel van Jan-Willem Grievink.



Eén opmerking. De schrijver zegt: "Neem letterlijk wat er staat, tenzij context iets anders doet vermoeden". Volgens mij is het andersom: de context bepaalt altijd de uitleg. Is een tekst geschiedenis dan is het (vaak) letterlijk. Bij gelijkenissen, gedichten (een aantal OT profetieën zijn in dichtvorm geschreven) of apocalyptische literatuur (zoals Openbaring) ligt letterlijke betekenis juist niet voor de hand. Eerst context (auteur/geadresseerden/ doel/genre ed) dan pas uitleg.