cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Annemarieke Graveland
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 april 2022 door Annemarieke Graveland

Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: 1 Korinthe 9

Het hoofdstuk van vorige week vond ik over het algemeen een vrij lastig hoofdstuk om over te schrijven. Daarom hoopte ik dat ik het deze week weer iets makkelijker zou krijgen. Maar het tegendeel is het geval: ik moest hoofdstuk negen een paar keer lezen voordat ik kon bedenken waarover ik zou kunnen schrijven, terwijl ik vaak na de eerste keer lezen al wel wat ideeën heb.

Allereerst wil ik nog even ingaan op mijn stuk over het vorige hoofdstuk. Ik ben nu op de helft gekomen van de reeks over deze Korinthebrief, en een kort intermezzo over het volgende onderwerp leek me best passend: ik zit niet veel op Facebook, maar soms lees ik wel eens wat voor reacties ik krijg op mijn columns, wanneer CIP deze deelt op hun Facebook. Onder die van vorige week stonden een aantal negatieve, en uit één ervan kon ik opmaken dat het wat in de taboesfeer lijkt te liggen om kritiek te hebben op wat Paulus schrijft. Wat er in zijn brieven staat was volgens die kritische reactie namelijk niet Paulus’ woord, maar Gods woord. Dergelijke reacties heb ik eerder al eens op tweets van mij voorbij zien komen, dus het leek me toch goed om er eens in deze column eens op in te gaan. Ook omdat ik minder dan anders weet te schrijven over het hoofdstuk zelf.

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Onbevangen de Bijbel door
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 10: een bijzondere opdracht)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Een bijzondere opdracht en vervolgde gelovigen (Matteüs 10)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 9: wonderbaarlijke genezingen)
- Onbevangen de Bijbel door met Annemarieke Graveland: Wonderbaarlijke genezingen (Matteüs 9)
- Onbevangen de Bijbel door: dr. Piet van Midden reageert (Matteüs 8: genezingen van zieken)
Meer over Onbevangen de Bijbel door »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

g
Ik heb de indruk dat het NT te vergelijken is met de Talmud - klopt dat? En dan zou kritiek op de schrijvers niet onwelvoegelijk zijn. De evangeliën verschillen ook al onderling. Maar ik denk dat ik wel heel voorzichtig/bescheiden moet zijn omdat Paulus een schriftgeleerde was die ook veel dichter bij de bron stond. Maar tegelijk denk ik dan dat het OT niet vatbaar is voor wat heet Schriftkritiek. Het OT, Tenach, was ook de Bijbel van Jezus en hij doet niet anders dan uitleggen van wat geschreven staat. Am I right?