cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Don Ceder
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 maart 2022 door Silvan Bruinstroop

Don Ceder bezocht Oekraïense grens: “Je ziet huilende kinderen de grens oversteken”

"De situatie is hartverscheurend en pijnlijk", dat zijn de woorden van ChristenUnie Tweede-Kamerlid Don Ceder in gesprek met CIP.nl na een twee dagen durend werkbezoek aan de Roemeens-Oekraïense grens. Dit deed hij samen met hulporganisatie Dorcas en het Christelijk Noodhulpcluster. Ceder spreekt van een schrijnende situatie maar deed naar eigen zeggen ook enkele nieuwe inzichten op.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

“De voorbije weken hebben we veelvuldig in de Tweede Kamer over Oekraïne gedebatteerd en dan met name over de vluchtelingenopvang. Ik wilde zelf eens kijken hoe de situatie er ter plekke uitziet maar ook mogelijke knelpunten rondom de opvang in beeld brengen.”

Hartverscheurend
De ervaringen die hij opdeed, raakten hem enorm. “Je ziet kinderen huilend de grens oversteken. Een paar meter verderop hebben ze net afscheid genomen van hun vaders, die het land niet mogen verlaten. Ook is het voor de vrouwen en kinderen die de grens oversteken onduidelijk hoe hun toekomst eruitziet. Zij weten niet waar zij verblijven kunnen en voor hoe lang. Zoiets is hartverscheurend”, zegt Ceder.

Hoewel Ceder te spreken is over de vele hulp die aan Oekraïense vluchtelingen geboden wordt, maakt hij zich ook zorgen. “Je ziet veel mensen met auto's aan de grensgebieden staan, klaar om vluchtelingen op te vangen. Echter is lang niet altijd alle hulp goed gecoördineerd en bestaat de kans dat vluchtelingen het slachtoffer worden van mensenhandel of uitbuiting. Dat moeten we absoluut niet willen.”

Minister Hoekstra
Daarom roept Ceder politiek Den Haag, in het bijzonder minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra, ertoe op om de hulp aan Oekraïense vluchtelingen beter te coördineren. “Het opvangen van de vluchtelingenstroom wordt nu vooral door de omliggende buurlanden van Oekraïne georganiseerd. Het is slechts een kwestie van tijd voordat deze landen de stroom niet meer aankunnen. Ik pleit dan ook voor een rechtvaardige en barmhartige asielregeling waarbij alle vluchtelingen, niet alleen de Oekraïense, eerlijk over de Europese landen verdeeld worden”, stelt Ceder.

Een andere zorg die Ceder deelt, betreft een gedeelte van de Oekraïense bevolking die niet in staat zou zijn om het door oorlog geteisterde land te verlaten. “Hierbij heb je het over een kwetsbare groep mensen die de (financiële) middelen of contacten niet hebben om de grensovergang te bereiken. Deze mensen zitten min of meer vast.”

Geen onderscheid
Het helpen van vluchtelingen acht hij bijna als vanzelfsprekend. “Vanuit de Bijbel worden we ertoe opgeroepen om de ander in nood op te vangen, daarin maken we als partij geen onderscheid in de nationaliteit en afkomst van de vluchteling.”

Het Kamerlid zegt dan ook onder de indruk te zijn van de hulp die lokale kerken en tal van christelijke organisaties ter plekke bieden. “Gisterenavond (zondag) was ik in een baptistengemeente, waar de gehele kelder voor tientallen vluchtelingen beschikbaar is gesteld. Hier kregen zij een plaats en werden er maaltijden klaargemaakt.”

In een eerder Kamerdebat over de ontwikkelingen in Oekraïne, dat begin deze maand plaatsvond, gaf Ceder een vurig betoog. Hij begon zijn bijdrage met enkele zinnen uit een christelijk lied dat Oekraïense christenen in een metrotunnel zongen tijdens de eerste dag van de Russische inval. Daarnaast stelde hij dat het van groot belang is om op deze "schending van de internationale rechtsorde” adequaat en standvastig te reageren. De volledige bijdrage van Ceder tijdens het Kamerdebat is hier te lezen.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Mijn hart huil om wat er met het volk van Oekraïne gebeurd.