cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Jeffrey Schipper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 oktober 2021 door Jeffrey Schipper

Ik luister liever naar Hugo de Jonge dan naar speculerende eindtijdchristenen

Meer dan 200.000 mensen bekeken in de afgelopen weken deze preek van een dominee uit Rotterdam over de eindtijd. Nee, met de eindtijd wordt niet het einde van de zomertijd bedoeld nu het weer vroeger donker wordt. Zeker nu in coronatijd wordt volop gespeculeerd over de vraag of de wederkomst van Jezus nabij is. Mede daardoor ging de eindtijdpreek van dominee Paul Visser viral.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Als Thierry Baudet en Doutzen Kroes (7 miljoen volgers!) een preek verspreiden en demissionair ‘coronaminister’ Hugo de Jonge in een christelijk tv-programma op de preek reageert, is er iets bijzonders aan de hand. Paul Visser heeft zich blijkbaar verdiept in The Great Reset. Dat zo iemand vervolgens in de hoek van ‘complotwappies’ wordt gezet is een kwestie van goedkoop scoren. Als een deskundige op het gebied van Bijbellezen parallellen ziet tussen de ambitieuze Great Reset-plannen en alarmistisch gedeelte uit de Bijbel is dat een mooie aanleiding voor een goed gesprek. Hopelijk dragen de vele columns en achtergrondartikelen in christelijke media naar aanleiding van de eindtijdpreek van Visser hieraan bij.

Speculerende hobbytheologen
Ik wil niet de zoveelste duider van de preek van Visser zijn. Dat laat ik liever aan theologen over. Wat ik vooral jammer vind is dat speculerende eindtijdchristenen met de preek aan de haal gaan. Voor de duidelijkheid: ik bedoel hiermee niet Paul Visser, Jeroen Koornstra en Willem Ouweneel. Ik bedoel de groep ‘hobbytheologen’ die geen theologische opleiding of Bijbelcursus hebben gevolgd en om die reden, met goede bedoelingen, de Bijbel laten buikspreken. Ze staren zich blind op details in een ingewikkeld Bijbelboek en maken zich vervolgens schuldig aan ‘bijbeltje prik’. Deze groep is in staat om in het fileprobleem in Nederland, een regenboogvlag in Nunspeet of de schoenen van Hugo de Jonge een teken van het einde der tijden te zien.

Deze groep is in staat om in het fileprobleem in Nederland, een regenboogvlag in Nunspeet of de schoenen van Hugo de Jonge een teken van het einde der tijden te zien.

Te vaak worden de onsamenhangende samenraapsels van deze amateurtheologen op één hoop gegooid met analyses van christenen met een goede staat van dienst én gedegen bijbeluitleg, zoals Laurens van der Tang, voorzitter van het Bijbels Beraad Man/Vrouw. Hij verdiepte zich in tegenstelling tot de meesten van ons wél intensief in The Great Reset. Daarom koos CIP.nl er eerder dit jaar voor om hem hierover te interviewen. De speculerende eindtijdchristen hoort voortdurend de eindtijdklok luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. De tijd die zij besteden aan Facebook-discussies zouden zij beter kunnen besteden aan het lezen van het boek van Klaus Schwab over The Great Reset of meedoen met de cursus ‘Verantwoord Bijbelgebruik’ van het Evangelisch College. In plaats daarvan maaien zij met hun geroeptoeter het gras weg voor de voeten van Paul Visser en co.

De stelligheid waarmee eindtijdchristenen hun mager onderbouwde overtuigingen onderbouwen staat bovendien in schril contrast met het Bijbelboek Openbaring. In tegenstelling tot wat veel christenen denken is het laatste deel van de Bijbel geen stappenplan voor de laatste fase van de wereldgeschiedenis. Er is volop sprake van beeldtaal en visioenen die niet bedoeld zijn om letterlijk te ontcijferen. Het indrukwekkende Bijbelboek maakt op een mysterieuze wijze duidelijk dat Jezus Christus het kwaad heeft overwonnen en bij zijn wederkomst het Licht definitief zal winnen van de duisternis. Wie aan de hand van Openbaring wil aantonen dat de Rooms-Katholieke Kerk de antichrist zou zijn en een vage eindtijdfolder onder miljoenen Nederlandse huishoudens verspreidt met omstreden verwijzingen naar Openbaring, laten de Bijbel buikspreken, maken het evangelie ongeloofwaardig en bevinden zich op een dwaalspoor.

Liefdeloosheid en wantrouwen
Jeroen Koornstra leerde eerder al de ware aard van de speculerende eindtijdchristen ontdekken. Kerkelijke gemeentes nodigen hem vanwege een afwijkende eindtijdvisie niet meer uit en via sociale media krijgt de schrijver te horen dat hij ‘een profeet van satan’ is. Het is mij al vaker opgevallen dat de speculerende eindtijdchristen ironisch genoeg een eindtijdprofetie in vervulling brengt. In de eindtijdrede van Jezus is te lezen dat in het einde der tijden de liefdeloosheid zal toenemen. Vraag de speculerende eindtijdchristen naar zijn of haar mening over Hugo de Jonge en je zal schrikken. Dat de blunderende ‘coronaminister’ nog op zijn post zit, is een wonder op zich, dat is waar. Maar je kunt zijn fouten ook benoemen zonder de intenties van De Jonge in twijfel te trekken.

Bijbelverzen over de eindtijd bestuderen hoeft geen tijdverspilling te zijn. De vraag is wel of je die tijd beter kan besteden.

Ik heb de afgelopen weken serieus overwogen om mij te verdiepen in Openbaring 13, het merkteken van het beest en The Great Reset. Per e-mail krijg ik regelmatig een linkje naar een eindtijdsite toegestuurd. Een volger van Jezus heeft iets beters te doen, zeg ik dominee Dennis Mohn na. “De vraag is wat je na wil volgen. Creëer je onrust, verdeeldheid en wantrouwen? Trek je alles in twijfel? Wij (christenen, red.) hebben iets beters te doen. Hongerigen eten geven, dorstigen te drinken en vreemdelingen opnemen. Dat zijn de woorden van Jezus”, zei hij in één van de beste coronapreken die ik in het afgelopen anderhalf jaar heb gehoord. Nee, bijbelverzen over de eindtijd bestuderen hoeft geen tijdverspilling te zijn. De vraag is wel of je die tijd beter kan besteden, bijvoorbeeld in je naburige verpleeghuis, voedselbank, vluchtelingenopvang of buurthuis.

Er was een tijd dat Hugo de Jonge nog geen polariserende uitspraken over niet-gevaccineerde Nederlanders en de coronapas deed. In de tijd dat we corona nog vooral kenden als biermerk ging hij eenzaamheid onder ouderen te lijf. Met passie sprak de CDA-bewindsman over onze oudjes. Naar die Hugo de Jonge oude stijl verlang ik terug. Naar die Hugo luister ik liever dan naar de speculerende eindtijdchristen.

Jeffrey Schipper is eindredacteur van CIP.nl.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Jeffrey Schipper
- D66-haat van christenen loopt de spuigaten uit (en ik schaam me kapot)
- Gemiste kans: wéér geen refodominee op podium Pinksterconferentie Opwekking
- Ik vond dominee De Heer een oubollige, vervelende refopredikant (en nu heb ik spijt)
- Tim Hofman zocht een refodominee maar trof een Gideonsbende
- Vertrek Arnold Huijgen roept vraagtekens op: wat is er aan de hand in de CGK?
Meer over Jeffrey Schipper »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Ik vraag me af waar cip telkens heen wil? Evenwicht? Meepraten met overheidsnarratief? Bewoordingen als hobbytheologen vind ik pijnlijk, immers de Geest openbaart aan wie Hij wil maar blijkbaar zijn we studie voor openbaring gaan stellen. Zelfs de seculieren van Follow the Money ontbloten de geldzucht achter Great Reset (GR) corporaties. Daar moeten we vragen over stellen, daar mogen we nooit naïef in zijn. Teleurstellend om ds Visser keer op keer subtiel af te vallen. Ik pleit voor inhoudelijke CIP artikelen over de Great Reset.