cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Alain Verheij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 maart 2021 door Patrick Goede

Theoloog Alain Verheij niet blij met 'eerbiedskapitaal': "God wordt er afstandelijker door"

Theoloog Alain Verheij is niet tevreden over de terugkeer van het zogenoemde 'eerbiedskapitaal' in de nieuwe Bijbelvertaling. Sinds 2004 was deze hoofdletter voor de derde persoon enkelvoud van God niet meer in de Bijbel te vinden (Hij), maar nu keert deze dus terug. "Ik ben het er niet mee eens. Ik vind God er afstandelijker door worden. In plaats van een personage in jouw verhaal wordt Hij iemand die er hoog boven zweeft."

De vrouwensynode die onlangs felle kritiek uitte op de terugkeer van het eerbiedskapitaal in de Bijbel, stelt dat dit een "patriarchaal Godsbeeld" in stand houdt. Op welke manier kijkt de theoloog naar God? "God is mannelijk en vrouwelijk. De mens is beelddrager van God. Alleen een man was niet genoeg. God omhelst de hele menselijkheid. Als je naar de Drie-eenheid kijkt zie je dat het Hebreeuwse woord voor 'Geest' vrouwelijk is. Er zijn mensen die zeggen: 'Zie je, in de Drie-eenheid is ook al die mannelijkheid en vrouwelijkheid van God vervat.' In de Bijbel zie je ook een paar kleine verwijzingen naar de vrouwelijkheid van God waarbij de mannelijkheid tekort schiet om de grootsheid van God te laten zien."

cvandaag Premium logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot cvandaag.nl

Start je gratis maand Inloggen

Cvandaag video's
- Bemoedigende boodschap zangeres Sera Noa: "Stop met vergelijken en kijk naar wat God over jou zegt"
- Florens van der Spek vreesde voor zijn leven tijdens evangelisatie in Jeruzalem: "Ze wilden ons stenigen"
- Shirma Rouse ervaart Gods leiding: "Geloven in God is nooit moeilijk"
- Hoe Matthew Ward met zijn muziek de wereld veroverde: "Niemand zong die liedjes over Jezus"
- Ernstig zieke Robbie Hageman stapt toch de ring weer in: "Leven is Christus en sterven is winst"
Meer over Cvandaag video's »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
En dan ben ik het weer niet eens met Alain. Het is toch wel erg ver gezocht dat dat hoofdlettertje je hele Godsbeeld (oeps, hoofdletter), af hangt van die hoofdletter. Persoonlijk vind ik het het lezen in de bijbel ten goede komen.