cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
wopke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 januari 2021 door Redactie

CDA wil onderwijsvrijheid begrenzen, christelijke politici verbaasd

Afgelopen weekeinde vond het CDA-verkiezingscongres plaats. Tijdens dit congres werd het verkiezingsprogramma van de partij door de leden onderschreven. In het verkiezingsprogramma is een opvallende wijziging te vinden met betrekking tot onderwijsvrijheid. De partij lijkt daar voorzichtiger in geworden, getuige de aangepaste tekst. Men stelt dat er grenzen zijn aan de vrijheid van onderwijs. Politici van andere christelijke partijen reageren verontwaardigd.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

In het conceptverkiezingsprogramma stelde CDA “de ruimte voor bijzondere scholen te beschermen om zelf invulling te geven aan het onderwijs op basis van godsdienst en levensovertuiging”. Dat gedeelte is op voorspraak van het landelijke bestuur van de partij geschrapt. Bovendien is er een andere passage toegevoegd. Daarbij wordt verwezen naar artikel 23 van de Grondwet waarin vrijheid van onderwijs staat. “Maar dit artikel van de Grondwet mag geen vrijbrief zijn voor intolerantie of inperking van elkaars rechten op scholen”, valt er in de toevoeging te lezen.

Het partijbestuur geeft ook nog een toelichting voor de wijziging van dit gedeelte. “Het CDA staat voor artikel 23 van de Grondwet. Tegelijk kan het niet zo zijn dat scholen een beleid voeren dat intolerant is waardoor mensen niet geaccepteerd worden. Het is goed om enerzijds de waardering voor de vrijheid van onderwijs als groot goed uit te spreken en anderzijds ook te benoemen dat er grenzen zijn aan de vrijheid van onderwijs.”

Oude en nieuwe tekst
De tekst in het conceptverkiezingsprogramma luidde: “De vrijheid van onderwijs staat onder druk en wordt steeds verder ingeperkt. Wij staan pal voor de vrije keuze van ouders om de school te kiezen die past bij de opvoeding van hun kinderen. Met een goed toezicht op kwaliteitseisen en strenge handhaving zorgen we dat kinderen op elke school goed onderwijs krijgen. Daarmee beschermen wij de ruimte voor bijzondere scholen om zelf invulling te geven aan het onderwijs op basis van godsdienst of levensovertuiging.”

De nieuwe tekst inclusief de veranderingen van het partijbestuur luidt: “De vrijheid van onderwijs staat onder druk en wordt steeds verder ingeperkt. Wij staan pal voor de vrije keuze van ouders om de school te kiezen die past bij de opvoeding van hun kinderen, zoals staat in artikel 23 van de Grondwet. Maar dit artikel van de Grondwet mag geen vrijbrief zijn voor intolerantie of inperking van elkaars rechten op scholen. Met een goed toezicht op kwaliteitseisen en strenge handhaving zorgen we dat kinderen op elke school goed onderwijs krijgen.

Mer dan tweederde deel van de leden die deelnamen aan het (online) congres waren het eens met deze tekst waardoor deze in het definitieve verkiezingsprogramma wordt opgenomen. Dat stuitte op weerstand bij politici van andere christelijke partijen. 

Reacties christelijke politici
“Ongelooflijk”, reageert Eppo Bruins op Twitter. “Beschermen ruimte voor bijzondere scholen om invulling te geven aan onderwijs op basis van godsdienst of levensovertuiging wordt, als het aan Hoekstra/CDA-bestuur ligt, geschrapt uit het verkiezingsprogramma.” Partijleider Gert-Jan Segers deelt deze tweet van zijn partijgenoot ook op zijn Twitteraccount.

"Ik hoop dat het CDA pal blijft staan voor onderwijsvrijheid."

Derk Boswijk, nummer 14 op de kandidatenlijst van het CDA, reageert verbolgen op de tweet van Bruins: “U weet dat dit hitsige tweetje een vorm van nepnieuws is? Wat hier staat is dat de vrijheid van onderwijs geen vrijheid mag zijn voor bijvoorbeeld de zogenaamde homoverklaringen. Een beetje de strekking van wat uw eigen fractievoorzitter en uw minister van onderwijs ook heeft uitgesproken. Jammer weer.”

Ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij benadrukt dat de onderwijsvrijheid heel belangrijk is: “Ik hoop in ieder geval dat het CDA pal blijft staan voor die onderwijsvrijheid”, reageert hij in Studio SGP. “Dat is hard nodig in deze tijd.” Partijgenoot Roelof Bisschop stelde (voordat bekend werd dat de wijziging is aangenomen) te hopen dat de CDA-leden “deze inperking van de vrijheid van onderwijs” unaniem afwijzen. “Geen knieval voor het modieuze en politiek-correcte gelijkheidsdenken!”

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

L
Het DA is ver gezakt als ze deze weg opgaan. Ik noem het bewust geen CDA meer, want de C is er al lang van af