cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
john macarthur
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 september 2020 door Nienke Alblas

John MacArthur weigert kerkdeuren te sluiten ondanks rechterlijk besluit

"De strikte maatregelen zorgen ervoor dat de kerk volledig gesloten wordt", stelt voorganger John MacArthur. De megakerk waar hij voorgaat, Grace Community Church, strijdt inmiddels een maand voor het heropenen van de diensten in het gebouw. In zijn preek van afgelopen zondag zette MacArthur uiteen waarom hij de richtlijnen niet aanhoudt.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Nienke CIP.

Word ook lid

"Ik dacht dat het misschien zou helpen als ik de lijst met maatregelen voor samenkomsten als kerk uiteen zou zetten voor jullie. Dan zal je begrijpen hoe volkomen onmogelijk het is om kerk te zijn met deze restricties", aldus MacArthur. 

De voorganger leest de lange lijst op met de coronamaatregelen die gelden binnen Californië. Gemeenteleden van kerken in de relatief liberale staat mogen niet zingen, niet knuffelen, moeten getemperatuurd worden voor de dienst, mogen geen avondmaal vieren en alleen gedurende de dienst naar het toilet, preken moeten worden ingekort en ten alle tijden moet er anderhalve meter afstand worden gehouden. Volgens de voorganger maken de maatregelen het houden van diensten 'compleet onmogelijk'.

"De overheid is beëdigd door God", benoemt MacArthur in zijn preek van afgelopen zondag. De voorganger stelt dat het samenkomen van de gemeente een gebod is van God. "God is onveranderlijk, Hij verandert niet. Wanneer de overheid denkt dat zij slechts verantwoordelijk zijn voor materiële en fysieke zaken, negeren zij de geestelijke realiteit van de spirituele behoeftes van de mens. Het is een grote fout om als land Gods woord en wetgeving te negeren."

Tijdlijn zaak Los Angeles en Grace Community Church
Aan het begin van het geschil tussen Los Angeles en Grace Community Church gaf de evangelical al aan dat het hoogste gezag van hem en zijn gemeenteleden niet ligt bij de overheid, maar in de hemel. "Nooit eerder heeft de regering het territorium binnengedrongen dat onze Heer Jezus Christus toebehoort. We kunnen elkaar niet ontmoeten, we mogen niet aanbidden, we mogen niet zingen. De regering heeft niet de macht om ons deze dingen te verbieden", aldus voorganger MacArthur begin augustus.

Nadat Californië de gemeente verbood samen te komen op zaterdag 15 augustus, opende de kerk op 16 augustus toch haar deuren. "We zullen God gehoorzamen boven mensen", stelde MacArthur die zondag in zijn preek. "We blijven volharden in ons geloof in de Heer, het resultaat laten we aan Hem over. Wat er ook gebeurt zal in overeenstemming zijn met Zijn wil. Hij zal aan onze kant staan, omdat we trouw zijn aan Zijn Woord."

Nadat Los Angeles de gemeente had verboden om samen te komen schreef MacArthur een aanklacht. Hierin schreef de voorganger het volgende: "Deze kerk is het hart van het leven van duizenden gemeenteleden. Onze kerk is niet een evenementencentrum, het is een familie die naar elkaar omziet. Dit is essentieel voor het welzijn van de mensen en mensen moeten dus zo snel mogelijk terug kunnen keren naar de kerk."

Afgelopen week besloot het gerechtshof in Californië dat Grace Community Church voorlopig nog niet haar deuren mag openen. Advocate van Trump, Jenna Ellis, staat Grace Community Church bij met juridisch advies. Ellis stelt dat de uitspraak van de rechter in het nadeel van de gemeente een 'tijdelijke tegenslag' is. "We zullen blijven strijden voor de constitutionele rechten aangaande het houden van kerkelijke samenkomsten."

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Respect voor deze moedige man van God. We hebben te maken met een geestelijke strijd. Hoe meer we naar de wederkomst van Christus gaan, zullen we denk ik vanuit de wereld, ook in het zgn vrije westen, steeds meerweer tegenstand gaan ervaren...